Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προσωπικότητες εναντίον του Συντάγματος της ΕΕ

Ομάδα αριστερών προσωπικοτήτων, διαφόρων επαγγελμάτων, με δήλωση που υπέγραψαν την Κυριακή, 2 Νοέμβρη, στο Βερολίνο, απορρίπτουν το Σύνταγμα της ΕΕ. Με τη δήλωσή τους, καλούν τα συνδικάτα, το ΚΟΔΗΣΟ, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, το κίνημα ειρήνης, τις οργανώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης και τις εκκλησίες να απορρίψουν το Σύνταγμα και να οργανώσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Στη δήλωση τονίζεται ότι με το «ευρωπαϊκό Σύνταγμα» η Ευρώπη δε θα γίνει «ειρηνικότερη, κοινωνικότερη και δημοκρατικότερη. Η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη των κοντσέρν θα δυναμώσει και η Ευρωπαϊκή Ενωση μεταδομείται σε παγκόσμια στρατιωτική δύναμη επέμβασης».

Επιπλέον υπογραμμίζεται στη δήλωση ότι «το καθήκον των εξοπλισμών και η επιδιωκόμενη επιτάχυνση της στρατιωτικής έρευνας επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία ακόμη περισσότερο». Διευκρινίζεται επίσης ότι με το Σύνταγμα η οικονομία της ελεύθερης αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού διακηρύσσεται σαν αξίωμα και μειώνεται η κοινωνική ευθύνη του κράτους για τους πολίτες.

Από τους πρώτους που υπέγραψαν τη δήλωση, είναι ο διεθνολόγος Νόρμαν Πεχ, ο πρώην σκηνοθέτης του Μπερλίνερ Ανσάμπλ (του θεάτρου Μπρεχτ) Μάνφρεντ Βέκφερντ, οι δημιουργοί τραγουδιών Κωνσταντίνος Βέκερ και Μάνφρεντ Μαουερμπρέχερ, ο Πέτερ Γκρέγκορ Μπέκερμαν από το «Τάγμα Ειρήνης», οι Ντ. Ντεμ και Κλάους Χέπκε, στελέχη του ΚΟΔΗΣΟ, και ο Βίκτωρ Κάλα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επιχείρησης της εφημερίδας «Φρανγκφούρτερ Ρούντσαουν».

Η θέση του ΚΟΔΗΣΟ

Η «Νόιες Ντόιτσλαντ» (10 Νοέμβρη) δημοσιεύει δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΚΟΔΗΣΟ, Χέντρικ Ταλχάιμ, ότι η Εθνική Διεύθυνση του κόμματος, σε συνεδρίασή της, «χαιρέτισε μεν τις αρχές προς εκδημοκρατισμό στο σχέδιο του Συντάγματος και την προβλεπόμενη ενίσχυση του Ευρωκοινοβουλίου. Θετικά εκτιμάται, επίσης, και ο χάρτης για τα βασικά δικαιώματα που δίνει στους πολίτες εναγόμενα δικαιώματα» (σ.σ. προσφυγή σε δικαστήρια). Αλλά, πρόσθεσε, το ΚΟΔΗΣΟ ασκεί αυστηρή κριτική στο σχέδιο Συντάγματος, που περιέχει το καθήκον των κρατών - μελών της ΕΕ να εξοπλιστούν. Το ΚΟΔΗΣΟ αποκρούει επίσης το ότι στις νεοφιλελεύθερες αρχές δίνεται συνταγματική θέση. Το ΚΟΔΗΣΟ μένει στη «δίπλευρη» θέση του, «αλλά αν οι διατυπώσεις του συνταγματικού σχεδίου για το εξοπλιστικό καθήκον και τον νεοφιλελευθερισμό δεν αλλάξουν, τότε δεν μπορούμε να εγκρίνουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, που πρόσθεσε ότι το ΚΟΔΗΣΟ εμμένει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Γερμανία για το σχέδιο του Συντάγματος.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ