Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ - ΑΜΠΧΑΖΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συγκρούσεις και παιχνίδια συσχετισμών

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).--

Στην Αμπχαζία η ομάδα των Τσετσένων και Γεωργιανών ανταρτών, που έχει μπλοκαριστεί στο φαράγγι Γκουλρίμπσι από τα αμπχαζικά στρατεύματα, προσπαθεί να σπάσει την περικύκλωση. Διεξάγονται σφοδρές μάχες. Από την αρχή των εχθροπραξιών έχουν σκοτωθεί 15 Αμπχάζιοι στρατιωτικοί και 60 αντάρτες.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντουάρντ Σεβαρντνάντζε εξακολουθεί να προσποιείται ότι δε γνωρίζει πώς βρέθηκαν Τσετσένοι αντάρτες στο έδαφος της Γεωργίας, ενώ μέχρι τώρα υποστήριζε ότι δεν υπάρχουν Τσετσένοι αντάρτες στη Γεωργία, όταν απαντούσε στις επικρίσεις της Ρωσίας ότι οι γεωργιανές αρχές δείχνουν ανεκτικότητα απέναντι στους Τσετσένους που έχουν εγκατασταθεί στο φαράγγι Πανκίσι και ζητούσε την έκδοσή τους. Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, 15 Οκτώβρη, δήλωσε ότι η χώρα του δέχτηκε περίπου 10.000 Τσετσένους πρόσφυγες, μεταξύ τους 200-300 τραυματίες και πιθανόν μαζί μ' αυτούς βρέθηκαν Τσετσένοι αντάρτες. Ο Σεβαρτνάντζε δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παράσχει στην Αμπχαζία τα μέγιστα δικαιώματα που προβλέπει η διεθνής πρακτική, αν το Σουχούμι αναγνωρίσει ότι ανήκει στη σύνθεση της Γεωργίας. Ο Γεωργιανός πρόεδρος εξέφρασε την προθυμία να συναντηθεί με τους ηγέτες της Αμπχαζίας για την επίλυση της γεωργιανής - αμπχαζικής σύγκρουσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός της Αμπχαζίας Ανρί Τζεργκένια όμως έκανε μια εντυπωσιακή δήλωση ότι η Αμπχαζία είναι έτοιμη να θυσιάσει την αποκτημένη με αίμα, μη αναγνωρισμένη από κανέναν ανεξαρτησία της, ακόμα και από τη Ρωσία και πρόσθεσε: «Μιλάμε για ενιαία νομοθεσία, ενιαίο νόμισμα, κοινές μεθοριακές και τελωνειακές υπηρεσίες. Πρόκειται στην ουσία για την ένταξη της Αμπχαζίας στην σύνθεση της Ρωσίας».

Στο μεταξύ, μετά την απόφαση του γεωργιανού Κοινοβουλίου για την αποχώρηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων από την Αμπχαζία, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις της ΚΑΚ μπορούν να αποσυρθούν από τη διαχωριστική γραμμή Γεωργίας - Αμπχαζίας, αν η Γεωργία αναλαμβάνει την ευθύνη για τον έλεγχο της κατάστασης, πριν απ' όλα των τρομοκρατικών δυνάμεων στην περιοχή. Ο Πούτιν θεωρεί την περιπλοκή των σχέσεων Γεωργίας - Αμπχαζίας ως εσωτερικό πολιτικό τους πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία δε σκοπεύει να συμμετάσχει σε συγκρούσεις στο έδαφος τρίτων χωρών. Θα ενισχύσει τα ρωσογεωργιανά σύνορα σε όλη την έκταση. Η Ρωσία τάσσεται υπέρ εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας. Η δήλωση του Πούτιν ήταν αναπάντεχη, διότι η απόφαση για την ειρηνευτική δύναμη στην Αμπχαζία είχε παρθεί από τους αρχηγούς χωρών της ΚΑΚ και μόνο αυτοί μπορούν να την ακυρώσουν.

Τέλος, παρατηρητές θεωρούν ότι ο Σεβαρντνάτζε, επιδιώκοντας να διατηρήσει την εξουσία, προσπαθεί να συσπειρώσει τη Γεωργία ενάντια στον κοινό εχθρό, που θεωρεί τη Ρωσία. Με βάση αυτή τη θεωρία, το αντίβαρο της Ρωσίας, από την οποία εξαρτάται οικονομικά η Γεωργία, μπορεί να είναι οι ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ