Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΝΙΓΗΡΙΑ
Πολύνεκρες συγκρούσεις

Σε άλλη μια, πολυήμερη, σύρραξη ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους κατέληξε η αντι-αμερικανική διαδήλωση της Παρασκευής

ΛΑΓΟΣ.-

Τους κανονικούς της ρυθμούς προσπαθεί να ανακτήσει η ζωή στην πόλη Κάνο, της βόρειας Νιγηρίας, μετά από ένα Σαββατοκύριακο αιματηρότατων συγκρούσεων, ανάμεσα στη χριστιανική και στη μουσουλμανική κοινότητα, αλλά και τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Τα επεισόδια ξεκίνησαν από την αντι-αμερικανική πορεία που πραγματοποίησε η πολυάριθμη μουσουλμανική κοινότητα του Κάνο, με αίτημα τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων κατά του Αφγανιστάν. Εξελίχθηκαν σε 48ωρες συγκρούσεις με τη χριστιανική κοινότητα, καθώς οι θρησκευτικές, όπως και οι φυλετικές, εντάσεις είναι οξυμένες.

Ανοιχτά ήταν, χτες, τα καταστήματα και ορισμένες υπηρεσίες, στο Κάνο, αν και ήταν συχνότατες οι περιπολίες των αστυνομικών αλλά και των επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων που απεστάλησαν στην περιοχή, το Σαββατοκύριακο. Σε ισχύ παρέμενε και η απαγόρευση κυκλοφορίας με τη δύση του ηλίου. Επισήμως κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους 18 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 40 και συνελήφθησαν περισσότεροι από 200, αν και τοπικές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε πολλές δεκάδες. Επίσης, έχει καταστραφεί μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων, καταστημάτων, κτιρίων, όπως και 4 εκκλησίες και ισάριθμα τεμένη.

Αξιωματούχοι της αστυνομίας του Κάνο επέμεναν ότι οι συγκρούσεις σχετίζονται περισσότερο με τη χρόνια έχθρα ανάμεσα στις δύο θρησκευτικές κοινότητες, της περιοχής, παρά με την ίδια την αντι-αμερικανική διαδήλωση, η οποία ολοκληρώθηκε ειρηνικά. Οπως έγινε γνωστό, μάλιστα, χθες σημειώθηκαν ορισμένες νέες μικροσυμπλοκές αλλά διαλύθηκαν γρήγορα, με δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες από την αστυνομία, η οποία κατά τα επεισόδια του Σαββατοκύριακου, φέρεται να χρησιμοποίησε και αληθινά πυρά. Ο Πρόεδρος της χώρας, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, από το Παρίσι όπου συμμετείχε στη σύνοδο της UNESCO, δήλωσε ότι «δεν ανησυχεί για τα επεισόδια».

Υπενθυμίζεται ότι οι φυλετικές και θρησκευτικές συγκρούσεις, και μάλιστα οι αιματηρές, είναι σύνηθες φαινόμενο στη Νιγηρία. Η ένταση, μάλιστα, ανάμεσα στη χριστιανική και στη μουσουλμανική κοινότητα έχει αυξηθεί από όταν, σε αρκετές πόλεις της βόρειας Νιγηρίας, έχει υιοθετηθεί ο ισλαμικός νόμος, η σαρία, παρά την ύπαρξη χριστιανικής μειονότητας, η οποία υποτίθεται ότι εξαιρείται από τη σαρία. Στο Κάνο η σαρία υιοθετήθηκε το Νοέμβρη του 2000. Ενδεικτικό είναι ότι στις 7 Σεπτέμβρη 165 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 900 τραυματίστηκαν στην πόλη Τζος, της κεντρικής Νιγηρίας, σε θρησκευτικές συγκρούσεις, ενώ τον Φεβρουάριο του 2000, εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τους 1.000 νεκρούς τα θύματα ανάλογων συγκρούσεων στην πόλη Καντούνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ