Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εφθασε «φέροντας δώρα και πιέσεις» ο Πάουελ

Από τις συγκεντρώσεις των μουσουλμάνων

Associated Press

Από τις συγκεντρώσεις των μουσουλμάνων
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Τολμηρή και θαρραλέα» χαρακτήρισε την απόφαση της πακιστανικής ηγεσίας να σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ στην αντι-τρομοκρατική εκστρατεία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος έφθασε υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας και μυστικότητα, αργά χτες το βράδυ, στην πακιστανική πρωτεύουσα. Λίγες ώρες νωρίτερα, οι μεγαλύτερες πόλεις του Πακιστάν συγκλονίζονταν από δυναμικές διαδηλώσεις ισλαμιστών, όμως, τα μέτρα ασφαλείας ήταν τόσο ασφυκτικά που αρκετές συγκεντρώσεις διαλύθηκαν πριν καν πραγματοποιηθούν.

Η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να διευρύνει μακροπρόθεσμα τη στρατιωτική της συνεργασία με το Πακιστάν διέρρεαν αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Υποστήριζαν ότι επίκειται αναγγελία κοινού προγράμματος εκπαίδευσης αξιωματικών του στρατού, αλλά πιθανότατα και πώλησης αμερικανικού στρατιωτικού υλικού. Μάλιστα, τόνιζαν ότι οι στόχοι της επίσκεψης του Κόλιν Πάουελ είναι να ευχαριστήσει την πακιστανική ηγεσία για τη συμπαράστασή της, να τη διαβεβαιώσει ότι σε μια μετα-Ταλιμπάν κυβέρνηση θα ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες και οι ευαισθησίες του Ισλαμαμπάντ και να συστήσει «χαμηλούς τόνους και αυτοσυγκράτηση» στο θέμα του Κασμίρ, παραίνεση που αναμένεται να γίνει και προς το Νέο Δελχί.

Οι μόνες δηλώσεις Πάουελ έγιναν κατά τη διάρκεια της πτήσης του. Τόνισε ότι «ο Πακιστανός πρόεδρος είναι βέβαιος ότι η κυβέρνησή του είναι ασφαλής και χαρακτήρισε αμελητέες ορισμένες λαϊκές διαμαρτυρίες που λαμβάνουν χώρα δεδομένου του αναστήματος της πακιστανικής ηγεσίας και της ισχύος της». Επίσης, ανακοίνωσε ότι διόρισε «ειδικό συντονιστή» για «τη διερεύνηση όλων των μελλοντικών δυνατοτήτων για μια μελλοντική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν» το, διευθυντή του τμήματος πολιτικών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Χάας. Ο Χάας θα αναλάβει τις επαφές με την αφγανική αντιπολίτευση, τον ΟΗΕ, αλλά και τις κυβερνήσεις άλλων χωρών «όσον αφορά στον Τύπο, αλλά και στη σύνθεση μιας μελλοντικής κυβέρνησης».

Ο Κόλιν Πάουελ πρόκειται να συναντηθεί, σήμερα, με τον στρατηγό Περβέζ Μουσαράφ και τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντούλ Σατάρ, στη συνέχεια θα μεταβεί στο Νέο Δελχί και τελικά θα καταλήξει στη Σαγκάη, για να συμμετάσχει στο φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασιατικών Χωρών του Ειρηνικού. Ωρες πριν την άφιξή του, είχε γίνει έκτακτη συνεδρίαση της ηγεσίας του πακιστανικού στρατού προκειμένου να ληφθούν έκτακτα μέτρα ασφαλείας.

Δηλώσεις και διαδηλώσεις

«Ποτέ δε θεωρήσαμε τρομοκράτες τους Ταλιμπάν, ούτε τους θεωρούμε» δήλωνε, χτες το πρωί, ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών Ριάζ Μοχάμαντ Κχαν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι αμερικανικές επιθέσεις σύντομα θα τερματιστούν γιατί «όσο συνεχίζονται εντείνουν την πακιστανική ανησυχία γιατί σκοτώνονται αθώοι». Την ίδια ώρα, ο Περβέζ Μουσαράφ, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα USA Today και στο ραδιόφωνο CBS, τασσόταν υπέρ της «εξάλειψης πρώτα του μουλά Ομάρ, και στη συνέχεια του Μπιν Λάντεν» εκφράζοντας την άποψη ότι αν απομακρυνθεί ο Ομάρ «ίσως τελειώσει σε λίγες ώρες όλη η ιστορία με το Αφγανιστάν».

Στο μεταξύ, οργισμένες διαδηλώσεις ισλαμιστών πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές πόλεις. Η ισχυρή στρατιωτική παρουσία απέτρεψε την πραγματοποίηση διαδήλωσης στο Ισλαμαμπάντ και στο Ραβαλπίντι. Εντούτοις, διαδηλώσεις έγιναν στην Κουέτα, στην Τζακομπαμπάν, όπου το Σαββατοκύριακο είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις κοντά στην αεροπορική βάση Σχαχμπάζ που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, στη Χιντεραμπάντ, όπου φέρεται να τραυματίστηκε από σφαίρα ένας διαδηλωτής, στη Πεσαβάρ και στη Λαχώρη, όπου προκλήθηκαν ζημιές σε αρκετά καταστήματα των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν υπάκουσαν στη γενική απεργία που κήρυξαν οι ισλαμικές οργανώσεις.

Στο Καράτσι, όπου δεν τηρήθηκε, σε αντίθεση με τις προηγούμενες πόλεις, ευλαβικά η απεργία, σημειώθηκαν συγκρούσεις με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 6 διαδηλωτές και 1 αστυνομικός, ενώ έγιναν 102 συλλήψεις. Γενικά οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σε μικροσυγκεντρώσεις στις νότιες περιοχές της χώρας έγιναν 14 συλλήψεις. Τέλος, έγινε γνωστό ότι άλλος ένας ισλαμιστής ηγέτης, ο μουλάς Αζάμ Ταρίκ της «Σιπά - ι - Σαχάμπα» τέθηκε σε δίμηνο κατ' οίκον περιορισμό ενώ ο, ήδη, σε περιορισμό Σάμιουελ Χακ κάλεσε τον Μουσαράφ να μη γίνει «πιόνι των Αμερικανών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ