Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετοιμότητα για εκδουλεύσεις

«Φιλότιμες» προσπάθειες προκειμένου να προσφέρει εκδούλευση στην Ουάσιγκτον, συνεχίζει, ακούραστα, να καταβάλλει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μετά τη Συρία, αναζητά ημερομηνίες για την πραγματοποίηση επίσκεψης στο Ιράν και πιθανώς στην Αίγυπτο.

Ο στόχος αυτών των επισκέψεων, δεν είναι τίποτε περισσότερο από τη μεταφορά των αμερικανικών εκβιαστικών διλημμάτων (όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας) με τα οποία η Ουάσιγκτον επιδιώκει να «ρυμουλκήσει» ολόκληρο τον κόσμο πίσω από το άρμα της πολιτικής της. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της Ελλάδας και του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, είναι ότι επαναλαμβάνει τα αμερικανικά διλήμματα - που πολλοί είναι αυτοί που τα χαρακτηρίζουν ανοιχτές απειλές - σε χώρες αραβικές με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί φιλικές σχέσεις.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό ο Γ. Παπανδρέου επισκέφτηκε την περασμένη Κυριακή τη Συρία, επί της οποίας κάποιοι στρατιωτικοί «ιέρακες» του ΝΑΤΟ φρόντισαν ήδη να περιγράψουν στόχους, αφήνοντας υπαινιγμούς ότι μπορεί να είναι το επόμενο πεδίο της μάχης. Ο Ελληνας υπουργός, αν και γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Αμερικανοί έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τη Συρία, πήγε στη Δαμασκό, για να φανεί η διάθεση και η ετοιμότητά του για εκδούλευση στα «αφεντικά» στην Ουάσιγκτον. Στο ίδιο πάντα πλαίσιο, ο Γ. Παπανδρέου σχεδιάζει να επισκεφτεί την Τεχεράνη και ίσως το Κάιρο.

Με τον Τσέχο υπουργό

Ταύτιση απόψεων στις εκτιμήσεις για τις διεθνείς εξελίξεις διαπίστωσαν, μετά τη χτεσινή συνάντησή τους στην Αθήνα, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, και Τσεχίας, Ιάν Κάβαν.

Στις δηλώσεις τους, οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν το εξαιρετικό επίπεδο στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και την κοινή τους ανησυχία για την εξέλιξη των μεγάλων διεθνών προβλημάτων.

Τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Ι. Κάβαν έκαναν ιδιαίτερη μνεία στις καλές σχέσεις των χωρών τους με τον αραβικό κόσμο, γεγονός που επιτρέπει, στην Ελλάδα και την Τσεχία να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προκειμένου να «ρυμουλκηθούν» οι αραβικές και οι μουσουλμανικές χώρες στη συμμαχία κατά της τρομοκρατίας. Ο Τσέχος υπουργός, μάλιστα, σημείωσε ότι επιβάλλεται να ανοίξει μία διαδικασία διαλόγου προκειμένου να διευθετηθούν τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή και να απομονωθεί η τρομοκρατία.

Ο Ι. Κάβαν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιβεβαίωσε πληροφορίες και δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ένας από τους φερόμενους αεροπειρατές που οδήγησε το αεροπλάνο των αμερικανικών αερογραμμών στους δίδυμους πύργους του Μανχάταν, είχε επισκεφτεί την Πράγα. «Ερευνήσαμε, είπε ο Ι. Κάβαν, όλες τις πληροφορίες που πήραμε από τους Αμερικανούς φίλους μας και το μόνο που μπορώ να επιβεβαιώσω, από όσα έχουν γραφεί στον Τύπο, είναι ότι ο Μ. Ατά πράγματι πέρασε για λίγες μέρες από την Πράγα, πέρυσι τον Ιούνη».

  • Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον νέο πρεσβευτή στη Αθήνα Τ. Μίλερ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ