Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ - ΚΙΝΑ
Με στόχο συνεργασία στην ενέργεια

ΝΤΑΚΑΡ.--

Το Πράσινο Ακρωτήρι και η Σενεγάλη ήταν οι πρώτοι σταθμοί της οκταήμερης περιοδείας που ξεκίνησε χτες στη Δυτική Αφρική ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Λι Ζιαοξίνγκ.

Στο Πράσινο Ακρωτήρι, ο Κινέζος υπουργός υπέγραψε συμφωνία για τη χορήγηση δανείου ύψους 2,4 εκατ. δολαρίων, αλλά και σειρά αναπτυξιακών προγραμμάτων, με στόχο την οικοδόμηση του πρώτου υδροηλεκτρικού φράγματος στη μικρή νησιωτική δυτικοαφρικανική χώρα, την ανακαίνιση δημοσίων κτιρίων και τη διερεύνηση της ανάπτυξης των υποθαλάσσιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει το Πράσινο Ακρωτήρι.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών ήταν η Σενεγάλη, η οποία επανασύναψε διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα τον περασμένο Οκτώβρη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ταϊβάν που σε αντίποινα διέκοψε τη χρηματοδότηση προγραμμάτων αναπτυξιακής βοήθειας στη χώρα. Ο Κινέζος υπουργός συναντήθηκε με τον Σενεγαλέζο ομόλογό του Σεϊκ Τιντιάν Γκάντιο, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Αμπντουλάγε Ουάντε.

«Οι Αφρικανικές χώρες - ιδιαίτερα εκείνες της δυτικής ακτής - έχουν τεράστιες προοπτικές πετρελαϊκών αποθεμάτων. Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί σ' αυτόν τον τομέα με τρόπο ώστε η συνεργασία αυτή να είναι επωφελής για αμφότερες τις πλευρές» φέρεται να δήλωσε Κινέζος αξιωματούχος στο Πεκίνο, με αφορμή την περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών στη δυτική Αφρική.

Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του Κινέζου αξιωματούχου είναι το Μαλί, η Λιβερία, η Νιγηρία και η Λιβύη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ