Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΠΑΛ
Απαίτηση για κατάργηση της βασιλείας

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Κάπου 100.000 άνθρωποι έλαβαν χτες μέρος στη διαδήλωση που διοργάνωσαν επτά κόμματα της αντιπολίτευσης με αίτημα την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα. Σύμφωνα με τοπικά και διεθνή ΜΜΕ, επρόκειτο για μια από τις μεγαλύτερες, σε όγκο και παλμό, διαδηλώσεις των τελευταίων ετών εναντίον του βασιλιά Γκιανέντρα και σίγουρα η μεγαλύτερη από την πραξικοπηματική καθαίρεση της κυβέρνησης και την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και του συνόλου των θεσμών της αστικής δημοκρατίας, το Φλεβάρη του 2005.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν, με πανό και συνθήματα, να τερματιστεί η απολυταρχία του βασιλιά Γκιανέντρα. Ομιλητές στη διαδήλωση ήταν ο Γκίριτζα Πράσαντ Κοϊράλα, πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κεντρώου Κογκρέσου, και ο Μαντάβ Κουμάρ Νεπάλ, ο γενικός γραμματέας του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού. Τα επτά κόμματα καταλάμβαναν το 90% στο Κοινοβούλιο που είχε αναδειχτεί στις εκλογές του 1999. Εκτοτε δεν έχουν πραγματοποιηθεί εκλογές - καθώς το παλάτι διατυπώνει «ανησυχίες» για τη διεξαγωγή τους λόγω της εξέγερσης των μαοϊκών στη χώρα. Ο πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους μαοϊκούς αντάρτες έχουν κοστίσει τουλάχιστον 12.000 ζωές τα τελευταία 10 χρόνια. Η ένοπλη πτέρυγα του ΚΚΝ-Μαοϊκού ελέγχει μεγάλα τμήματα της επαρχίας.

Ο βασιλιάς, που δηλώνει ότι θέλει να «συντρίψει» στρατιωτικά τους αντάρτες, υπόσχεται ότι θα γίνουν τοπικές εκλογές εντός 2006 και βουλευτικές το 2007. Ομως τα πολιτικά κόμματα που εναντιώνονται στην απολυταρχία του, μποϊκοτάρουν τη διαδικασία που, όπως εκτιμούν, αποσκοπεί στη νομιμοποίηση της αντισυνταγματικής και παράνομης κατάληψης της εξουσίας. Εμμένουν στη θέση ότι ο βασιλιάς θα πρέπει να απεμπολήσει την εξουσία που κατέλαβε αυτοδιοριζόμενος πρωθυπουργός.

Τα κόμματα της νόμιμης αντιπολίτευσης είχαν έρθει σε «συνεννόηση» με τους εκτός νόμου μαοϊκούς το 2005 με στόχο να υπάρξει αποκατάσταση της δημοκρατίας, αλλά ο βασιλιάς, διαβλέποντας το ενδεχόμενο τέλος της μοναρχίας, αρνήθηκε να δεχτεί επί της ουσίας διάλογο. Η εκεχειρία που είχαν κηρύξει οι μαοϊκοί έληξε την 1η Γενάρη 2006 και έκτοτε οι μάχες ξανάρχισαν σποραδικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ