ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Δε γλιτώνει το «λουκέτο» της ΚΑΠ

Παρασκηνιακές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Προ των «τετελεσμένων» εμπαίζει εργαζόμενους και τευτλοπαραγωγούς. Το πρωί ανακοίνωσαν κλείσιμο του εργοστασίου της Ξάνθης, το βράδυ ανακάλεσαν...

Το πόσο οδυνηρά θα είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής του νέου κανονισμού της ΕΕ για τη ζάχαρη φάνηκε και από την ανακοίνωση, χτες το πρωί, της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) ότι κλείνει το ένα από τα πέντε εργοστάσιά της, στην Ξάνθη. Η ανακοίνωση μπορεί να ...ανακλήθηκε αργά το βράδυ, ωστόσο το πρόβλημα εξακολουθεί και υπάρχει.

Στο βαθμό που ισχύσει ο κανονισμός για τη ζάχαρη, ο οποίος προβλέπει δραστική μείωση της τιμής σε ζάχαρη και τεύτλα, είναι απόλυτα βέβαιο ότι αφ' ενός οι αγρότες δε θα μπορούν πλέον να καλλιεργήσουν τεύτλα, ενώ τα εργοστάσια της ΕΒΖ δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και θα κλείσουν, ενώ οι αναγκαίες ποσότητες για κατανάλωση θα καλυφθούν με αντίστοιχες εισαγωγές. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη που είχε χτες βράδυ το όλο θέμα και την αναστολή της διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου της Ξάνθης, οι πληροφορίες έλεγαν πως σε ένα-δύο χρόνια παίρνει σειρά και το εργοστάσιο των Σερρών, αν κι έτσι όπως έχουν τα πράγματα δεν αποκλείεται το κακό να επεκταθεί και στα υπόλοιπα εργοστάσια. Το θέμα είναι πως η σχετική απόφαση της διοίκησης της ΕΒΖ, που προφανώς δεν πάρθηκε εν αγνοία της κυβέρνησης και του κυρίου μετόχου της που είναι ο όμιλος της ΑΤΕ, ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των επιταγών της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Πράγμα άλλωστε που ομολογεί και η ίδια η διοίκηση της ΕΒΖ στη χτεσινή επίσημη ανακοίνωσή της, που στάλθηκε και στο χρηματιστήριο.

Κατά γράμμα

Βέβαια, η κυβέρνηση χτες το βράδυ επιχείρησε να διασκεδάσει τις πολύ άσχημες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, μετά τη σχετική ανακοίνωση για κλείσιμο του εργοστασίου της Ξάνθης. Ωστόσο, αυτό που φάνηκε είναι ότι επιχειρείται να δημιουργηθούν φτηνές επικοινωνιακές εντυπώσεις, από μια κυβέρνηση, που, όπως και η προηγούμενη, εφαρμόζει κατά γράμμα τις ολέθριες αντιαγροτικές εντολές της ΕΕ και του ΠΟΕ. Μετά την αναστάτωση και το θόρυβο που προκάλεσε η σχετική ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΒΖ, ορίστηκε επειγόντως για το απόγευμα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για το μέλλον του εργοστασίου της Ξάνθης. Στη σύσκεψη, που έγινε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Π. Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Στεφάνου, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Σπ. Παπαδόπουλος, ο διοικητής της ΑΤΕ, Δ. Μηλιάκος, και ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Χρ. Κοσκινάς, δε δόθηκαν καθαρές λύσεις.

Από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι ανακαλείται η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου της ΕΒΖ στην Ξάνθη και ότι δεν τίθεται θέμα αναστολής λειτουργίας οποιουδήποτε άλλου εργοστασίου. Ανακοινώθηκε επίσης πως ο πρόεδρος της ΕΒΖ θα συγκαλέσει εκ νέου το ΔΣ της εταιρίας και θα εισηγηθεί την υλοποίηση της απόφασης αυτής... Μόνο που αυτό μοιάζει περισσότερο με κοροϊδία, γιατί ποια δεδομένα άλλαξαν χτες βράδυ για να αλλάξει και η απόφαση για το κλείσιμο του εργοστασίου της ΕΒΖ στην Ξάνθη και των υπολοίπων εργοστασίων της βιομηχανίας; Μήπως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αποφάσισαν να μην υλοποιήσουν τον ολέθριο κανονισμό της ΕΕ για τη ζάχαρη;...

Η υποκρισία, βέβαια, των κυβερνώντων και των συν αυτοίς δεν έχει τέλος, αφού ενώ στην αρχή ανακοίνωσαν ότι κλείνει το εργοστάσιο, το βράδυ ανακάλυψαν ότι θα επεξεργαστούν ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών από τη νέα ΚΑΠ... Δηλαδή, τι άλλαξε από τη σύσκεψη αυτή;... Χτες βράδυ, ξαφνικά, ανακάλυψαν λύσεις για τις επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ στη ζάχαρη;... Τώρα, ανακάλυψαν ότι μπορεί να επιτευχθεί - όπως λέει η ανακοίνωση - μείωση του λειτουργικού κόστους. Και τι σημαίνει αυτό; Μήπως μεθόδευση για απολύσεις, ή και εθελούσια έξοδο εκατοντάδων εργαζομένων; Σύμφωνα με χτεσινοβραδινές πληροφορίες, εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για να φύγουν τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι από τους 1.500 μόνιμους στα πέντε εργοστάσια της ΕΒΖ. Οσο για την τιμή παραγωγού, δεν ανακοινώθηκε τίποτα σχετικά, με την ανάγκη αύξησής της, ώστε να αξίζει τον κόπο να βάλει κάποιος αγρότης τεύτλα. Ανακοινώθηκε, επίσης, πως θα προωθηθεί η επέκταση της βιομηχανίας σε συμπληρωματικές δραστηριότητες, όπως, τα βιοκαύσιμα. Ομως, κι εδώ ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΒΖ έχει δηλώσει ότι υπάρχει αδυναμία μετατροπής των εργοστασίων της ΕΒΖ για να παράγουν βιοκαύσιμα. Αλλο ένα δείγμα της κοροϊδίας είναι ότι αναφέρθηκε ως ...κυβερνητικό μέτρο και ο καθορισμός της ιστορικής περιόδου αναφοράς για την καταβολή της αποσυνδεμένης ενίσχυσης στους τευτλοπαραγωγούς, πράγμα που έτσι κι αλλιώς προβλέπεται κι από τον κανονισμό της ΕΕ... Σε σχέση με το τελευταίο, οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ έχουν ένα ακόμα λόγο παραπάνω για να ανησυχούν. Γιατί κατά βάση η αποσυνδεμένη αυτή ψευτο-ενίσχυση δόθηκε για να μην καλλιεργούν οι αγρότες τεύτλα...

Περίοδος μεθοδεύσεων

Το όλο ζήτημα δεν κλείνει μετά τη χτεσινοβραδινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Αυτό που φαίνεται είναι πως η κυβέρνηση επιχείρησε να κερδίσει χρόνο. Είτε μέχρι το τέλος του Φλεβάρη-αρχές Μάρτη οπότε θα φανεί πόσα στρέμματα με τεύτλα πρόκειται να σπείρουν οι αγρότες, είτε μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε θα έχουν περάσει και οι δημοτικές εκλογές. Αλλωστε, οι αποζημιώσεις της ΕΕ για το κλείσιμο των ζαχαρουργείων είναι ίδιες και το 2007. Από το 2008 και μετά θα αρχίσουν να μειώνονται... Εδώ πρέπει να σημειωθεί επίσης πως η κυβέρνηση δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία και στο θέμα της αναστολής της λειτουργίας του εργοστασίου της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη, όπου 600 εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο.

Η πικρή αλήθεια που με διάφορα τερτίπια θέλει να «κουκουλώσει» η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πως το πράγμα δε θα σταματήσει εδώ. Επεται ακόμα χειρότερη συνέχεια για τις επιχειρήσεις και όσους έχουν να κάνουν με τους τομείς που αναθεωρήθηκαν από τη νέα ΚΑΠ. Η κυβέρνηση τίθεται άμεσα προ των ευθυνών, γιατί ενώ διατείνεται ότι δεν ψήφισε τον κανονισμό για τη ζάχαρη (επειδή δεν πέτυχαν τα παζάρια του Μπασιάκου στην ΕΕ), στην πράξη εφαρμόζει κατά γράμμα όλες τις ολέθριες αποφάσεις που ψήφισε αρχικά το ΠΑΣΟΚ (τον Ιούνη του 2003) και στη συνέχεια η ίδια η ΝΔ (τον Απρίλη του 2004). Αυτό ακριβώς ισχύει και για τον ολέθριο κανονισμό για τη ζάχαρη. Οι ευθύνες της δε μειώνονται στο παραμικρό ούτε επειδή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός - που εκλέγεται στην Ξάνθη - εμφανιζόταν χτες έτοιμος να ...παραιτηθεί αν έκλεινε το εργοστάσιο της εκλογικής του περιφέρειας, κίνηση που αποβλέπει περισσότερο στην εξασφάλιση άλλοθι για την κυβέρνηση και δεν έχει κάποια ουσιαστική αξία.

Αλλο ένα θέμα που τίθεται είναι αυτό της τιμής των τεύτλων. Ως γνωστόν, η διοίκηση της ΕΒΖ σκοπεύει να δώσει μόνο τη νέα μειωμένη ελάχιστη τιμή της ΕΕ για τα τεύτλα, των 32,9 ευρώ ανά τόνο, που επιβάλλει ο νέος κανονισμός της ΕΕ, όταν μέχρι πέρυσι δίνονταν γύρω στα 50-51 ευρώ ανά τόνο. Με αυτή την τιμή δεν μπορούν να καλλιεργήσουν οι αγρότες όλων των περιοχών όπου υπάρχουν ανοιχτά ή προς κλείσιμο εργοστάσια της ΕΒΖ. Υπ' αυτές τις συνθήκες, αν από τις 15 του Γενάρη και μέχρι το τέλος του Φλεβάρη, οι τευτλοπαραγωγοί δεν υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις με τέτοια εξευτελιστική τιμή και δε σπείρουν τεύτλα, πράγμα που είναι εύλογο, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση, η διοίκηση της ΑΤΕ και της ΕΒΖ να βρουν μια καλή δικαιολογία για να κλείσουν όχι μόνο το εργοστάσιο της Ξάνθης, αλλά και τα υπόλοιπα ζαχαρουργεία...


Κ. Δ.


ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση του ΚΚΕ

Καλείται η κυβέρνηση να απαντήσει, γιατί επιμένει να εφαρμόσει τον καταστροφικό κανονισμό για τη ζάχαρη και την τευτλοκαλλιέργεια

Τη χτεσινή μέρα που έγιναν τα ανακοινωθέντα της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ότι αναστέλλεται η λειτουργία του εργοστασίου της Ξάνθης και στη συνέχεια του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ότι αναστέλλεται το κλείσιμο, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή για το μέλλον όλων των εργοστασίων της ΕΒΖ. Στην Ερώτηση του ΚΚΕ, που υπογράφουν οι βουλευτές Αγ. Τζέκης και Τ. Τσιόγκας, καλείται η κυβέρνηση και συγκεκριμένα οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών να απαντήσουν γιατί η κυβέρνηση εφαρμόζει το νέο καταστροφικό κανονισμό για τη ζάχαρη, που σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους κανονισμούς της νέας ΚΑΠ, όπως στα καπνά κ.α. θα αποδιαρθρώσουν παραγωγικά ολόκληρες περιφέρειες της χώρας και θα τις καταδικάσουν στον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό.

Η Ερώτηση του ΚΚΕ, με αφορμή τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης γνωστής εταιρίας που έγινε κατ' εντολήν της διοίκησης της ΕΒΖ και στη βάση αυτής ανακοινώθηκε και το κλείσιμο του εργοστασίου της Ξάνθης, έγινε χτες δραματικά επίκαιρη. Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζονται τα εξής: «Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στους τευτλοπαραγωγούς και στους εργαζόμενους στα εργοστάσια ζάχαρης η μελέτη γνωστής εταιρίας που έγινε με εντολή της Ελληνικής Βιομηχανικής Ζάχαρης (ΕΒΖ) στα πλαίσια εφαρμογής του νέου σχετικού κανονισμού και προτείνει το κλείσιμο των τριών εργοστασίων (Λάρισας, Σερρών και Ξάνθης) και την παραπέρα διερεύνηση των όρων βιωσιμότητας των υπολοίπων δύο εργοστασίων.

Η "εναλλακτική λύση" των ενεργειακών καλλιεργειών που προτείνει η κυβέρνηση αποτελεί υπεκφυγή, με στόχο τον αποπροσανατολισμό των αγροτών και των εργαζομένων. Αυτό αποδεικνύεται από τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΒΖ για αδυναμία μετατροπής των υπαρχόντων εργοστασίων, έτσι ώστε να παράγουν βιοκαύσιμα, αλλά και τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, με τις οποίες μεταφέρει τις ευθύνες της επιλογής της "εναλλακτικής λύσης" των ενεργειακών καλλιεργειών στους ίδιους τους αγρότες και όχι στην κυβέρνηση που με την πολιτική της δημιούργησε σοβαρά αδιέξοδα στη γεωργία και τους μικρομεσαίους αγρότες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ