Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση του ΚΚΕ

Καλείται η κυβέρνηση να απαντήσει, γιατί επιμένει να εφαρμόσει τον καταστροφικό κανονισμό για τη ζάχαρη και την τευτλοκαλλιέργεια

Τη χτεσινή μέρα που έγιναν τα ανακοινωθέντα της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ότι αναστέλλεται η λειτουργία του εργοστασίου της Ξάνθης και στη συνέχεια του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ότι αναστέλλεται το κλείσιμο, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή για το μέλλον όλων των εργοστασίων της ΕΒΖ. Στην Ερώτηση του ΚΚΕ, που υπογράφουν οι βουλευτές Αγ. Τζέκης και Τ. Τσιόγκας, καλείται η κυβέρνηση και συγκεκριμένα οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών να απαντήσουν γιατί η κυβέρνηση εφαρμόζει το νέο καταστροφικό κανονισμό για τη ζάχαρη, που σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους κανονισμούς της νέας ΚΑΠ, όπως στα καπνά κ.α. θα αποδιαρθρώσουν παραγωγικά ολόκληρες περιφέρειες της χώρας και θα τις καταδικάσουν στον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό.

Η Ερώτηση του ΚΚΕ, με αφορμή τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης γνωστής εταιρίας που έγινε κατ' εντολήν της διοίκησης της ΕΒΖ και στη βάση αυτής ανακοινώθηκε και το κλείσιμο του εργοστασίου της Ξάνθης, έγινε χτες δραματικά επίκαιρη. Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζονται τα εξής: «Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στους τευτλοπαραγωγούς και στους εργαζόμενους στα εργοστάσια ζάχαρης η μελέτη γνωστής εταιρίας που έγινε με εντολή της Ελληνικής Βιομηχανικής Ζάχαρης (ΕΒΖ) στα πλαίσια εφαρμογής του νέου σχετικού κανονισμού και προτείνει το κλείσιμο των τριών εργοστασίων (Λάρισας, Σερρών και Ξάνθης) και την παραπέρα διερεύνηση των όρων βιωσιμότητας των υπολοίπων δύο εργοστασίων.

Η "εναλλακτική λύση" των ενεργειακών καλλιεργειών που προτείνει η κυβέρνηση αποτελεί υπεκφυγή, με στόχο τον αποπροσανατολισμό των αγροτών και των εργαζομένων. Αυτό αποδεικνύεται από τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΒΖ για αδυναμία μετατροπής των υπαρχόντων εργοστασίων, έτσι ώστε να παράγουν βιοκαύσιμα, αλλά και τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, με τις οποίες μεταφέρει τις ευθύνες της επιλογής της "εναλλακτικής λύσης" των ενεργειακών καλλιεργειών στους ίδιους τους αγρότες και όχι στην κυβέρνηση που με την πολιτική της δημιούργησε σοβαρά αδιέξοδα στη γεωργία και τους μικρομεσαίους αγρότες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ