Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κρίσιμο ζήτημα ο προσανατολισμός του αγώνα

Οι εργαζόμενοι κατέλαβαν χτες το εργοστάσιο. Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο χώρο δουλιάς

Οι εργαζόμενοι κατέλαβαν από χτες το εργοστάσιο της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Οι εργαζόμενοι κατέλαβαν από χτες το εργοστάσιο της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη
Σε κατάληψη του εργοστασίου προχώρησαν από χτες οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) στη Θεσσαλονίκη, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους στην απόφαση της εταιρίας να κλείσει τη μονάδα και να αφήσει χωρίς μεροκάματο 600 οικογένειες. Αύριο, Σάββατο, καλούν σε συνέντευξη Τύπου, η οποία θα πάρει ουσιαστικά χαρακτήρα σύσκεψης των φορέων του νομού, αφού έχουν κληθεί να παραστούν όλοι και να πάρουν θέση.

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση της εταιρίας για το «ομαλό» ξεπάστρεμα των εργαζομένων (κίνητρα για εθελούσια έξοδο, κλπ.). Οι εργαζόμενοι χτες ξεκαθάρισαν πως δεν μπαίνουν σε συζητήσεις με την εταιρία αν δεν ανακαλέσει την απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιο.

Ενιαίος αγώνας εργατών - αγροτών

Στη διάρκεια της χτεσινής Γενικής Συνέλευσης, οι ταξικές δυνάμεις εξέφρασαν την άποψη ότι η εξέλιξη αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα, σχετίζεται με το τσουνάμι της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, τη μετατροπή των αγροτικών συνεταιρισμών σε αεριτζήδες μεσάζοντες, σχετίζεται με τους τοκογλύφους τραπεζίτες και προσκυνητές της «ελεύθερης αγοράς».

Ο Θ. Κυριακίδης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες και στέλεχος του ΠΑΜΕ, πρότεινε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για το πέρασμα του αγώνα στα χέρια των εργαζομένων και τη συμπόρευσή τους με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα και τη μικρομεσαία αγροτιά. Επίσης, πρότεινε να δημιουργηθεί επιτροπή αγώνα πλάι στο Σωματείο και να υπάρξει συντονισμός της δράσης με τους εργαζόμενους των άλλων εργοστασίων που κλείνουν, όπως, της Βιομηχανίας Ζάχαρης, της «Ομοσπονδίας», κλπ.

Το ΚΚΕ στο πλευρό τους

Νωρίτερα, το πρωί, ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ, επισκέφθηκε το εργοστάσιο και συζήτησε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

«Το κλείσιμο της ΒΦΛ είναι πολιτική απόφαση», ξεκαθάρισε ο Α. Τζέκης και θύμισε πως το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει ότι η συγχώνευση των εργοστασίων Καβάλας και Θεσσαλονίκης αποτελούσε τον προπομπό αρνητικών εξελίξεων. Σημείωσε πως η λιπασματοβιομηχανία είχε μπει στο στόχαστρο από το '90 σε συνδυασμό με τις κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την απελευθέρωση της αγοράς λιπασμάτων.

Κίνδυνος και για τη δημόσια υγεία;

Το ενδεχόμενο η Αθήνα αλλά και η Θεσσαλονίκη να πιουν βρώμικο νερό, εφόσον δε θα μπορούν να προμηθευτούν το θειικό αργίλιο που παράγει η μονάδα της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη, αναδείχτηκε στη διάρκεια συζήτησης - ενημέρωσης που έγινε χτες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης μετά από παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων. Το θειικό αργίλιο, σε υγρή μορφή, χρησιμοποιείται για την εξασφάλιση του να είναι πόσιμο το νερό.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Σωματείου, Γ. Μιχαηλίδης, αποκάλυψε την πρόθεση της εταιρίας να προμηθεύσει με υποβαθμισμένο τέτοιο υλικό την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Οπως είπε, πρόσφατα, 500 τόνοι θειικού αργιλίου σε στερεά μορφή - χρησιμοποιείται ως προσθετικό στο λίπασμα - μεταφέρθηκαν στην Καβάλα. Σύμφωνα με το συνδικαλιστή, η εταιρία προτίθεται να υγροποιήσει το στερεό υλικό το οποίο όμως είναι υποβαθμισμένο και αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στον άνθρωπο, αν τελικά χρησιμοποιηθεί από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ