Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σε ρόλο συμπαραστάτη των φαρμακοβιομηχάνων...

Ρόλο συμπαραστάτη της φαρμακοβιομηχανίας επιφυλάσσει η κυβέρνηση για το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) αντί της ουσιαστικής στήριξης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) όπως ήταν ο αρχικός προσανατολισμός του.

Μιλώντας χτες στην εκδήλωση για 15χρονη συμβολή του ΙΦΕΤ στην υγεία του πολίτη, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε κάποιες παρεξηγήσεις - κατά την έκφρασή του - που δημιούργησε λίγο πριν η τοποθέτηση του προέδρου του ΙΦΕΤ Γιώργου Δημόπουλου, ο οποίος είπε ότι «οι στόχοι που τέθηκαν στο ξεκίνημα της νέας διοίκησης ήταν η συνολικά αναδιάρθρωση του ΙΦΕΤ και η λειτουργία του για πρώτη φορά ως Εθνική Φαρμακοβιομηχανία».

«Δεν είναι στη φιλοσοφία του ΙΦΕΤ να ξαναγίνει εθνική φαρμακοβιομηχανία με την παλιά θεσμική μορφή. Ο ρόλος του είναι συμπαραστάτης στη φαρμακοβιομηχανία γενικότερα και ειδικότερα στην εθνική φαρμακοβιομηχανία» είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης, για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται ο ιδιωτικός τομέας και πρέπει να υπάρχει συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα χωρίς να γέρνει η παλάντζα υπέρ του δεύτερου.

Το ΙΦΕΤ ιδρύθηκε με το νόμο 1565/1991 (άρθρο 7) ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και προήλθε απ' τη συγχώνευση της «Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας» και της «Κρατικής Φαρμακαποθήκης». Βασικός σκοπός του ΙΦΕΤ - όπως περιγράφεται στον ιδρυτικό νόμο - είναι η υποβοήθηση και προώθηση του έργου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος έχει «ως πρώτιστο σκοπό την προάσπιση και την προαγωγή της δημόσιας Υγείας, καθώς και την εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος γενικότερα στο χώρο της Υγείας».

Στη συνέχεια, το ΙΦΕΤ μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρία, για να συγχωνευτεί με τη «Φαρμέτρικα ΑΕ» - μια συγχώνευση που οδήγησε σε υποβάθμιση και τη «Φαρμέτρικα». Υπήρξε ακόμα ένα πλήγμα προς το δημόσιο χαρακτήρα του ΙΦΕΤ, όταν σε μια έκτακτη Γενική Συνέλευση του 2002 επαναπροσδιορίστηκαν οι σκοποί της εταιρίας και απαλείφτηκαν εντελώς η προάσπιση της δημόσιας Υγείας και του δημόσιου συμφέροντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ