ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Αγωνιστικό αντάμωμα στο εργοστάσιο της αντίστασης

Δεκάδες συνδικάτα και φορείς συμμετείχαν χτες στη συγκέντρωση αλληλεγγύης, που διοργάνωσε το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος

Κατάμεστο το εργοστάσιο από εργάτες όλων των κλάδων, που για μια ακόμη φορά κατέθεσαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στις συναδέλφισσες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Κατάμεστο το εργοστάσιο από εργάτες όλων των κλάδων, που για μια ακόμη φορά κατέθεσαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στις συναδέλφισσες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Μέσα στο χώρο, που εδώ και πεντέμισι μήνες έχει γίνει σύμβολο αντίστασης και αγώνα, το εργοστάσιο της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», το οποίο από την περασμένη Δευτέρα έχουν καταλάβει οι εργάτριες, αντάμωσαν χτες εργάτες και συνδικαλιστές από δεκάδες κλάδους, τόπους δουλιάς και μαζικούς φορείς της Αθήνας. Εργάτες που είχαν να «δώσουν» - ακόμα μία φορά - την αλληλεγγύη τους στις μαχόμενες εργάτριες, συμμετέχοντας στη χτεσινή εκδήλωση που οργάνωσε το κλαδικό συνδικάτο, με ψηφίσματα συμπαράστασης και οικονομικής βοήθειας που προσέφεραν. Αλλά και να πάρουν οι ίδιοι δύναμη και κουράγιο από τον υποδειγματικό πολύμηνο αγώνα.

Εργάτες που έδειξαν ακόμα μια φορά ότι αυτός ο αγώνας δεν αφορά μόνο τη «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», αλλά αποτελεί πολύτιμη πείρα για ολόκληρη την εργατική τάξη. Οτι η αλληλεγγύη που δυναμώνει είναι και έκφραση της αναγκαιότητας να δυναμώσει η κοινή ταξική δράση όλων των εργαζομένων. Ο χώρος έξω από το κοπτήριο, στο διάδρομο, μπρος τη διπλανή πτέρυγα και την πιλοτή, δίπλα από την γκαραζόπορτα - όπου είχε στηθεί το χρωματιστό πανό του συνδικάτου και της Επιτροπής Αγώνα να τονίζει «ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΙΑ - ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» - αποδείχτηκε πολύ μικρός. Γέμισε ασφυκτικά κι οι εργάτριες δεν πρόφταιναν πια να κεράσουν καφέ, να δανείσουν την καρέκλα τους.

Αντίσταση με ξεκάθαρο προσανατολισμό

Είχαμε παράπονο τόσα χρόνια ότι η εργοδοσία δε μας είχε κάνει μια γιορτή, είπε η Ρούλα Προμπονά, μέλος της Επιτροπής Αγώνα των εργαζομένων της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», χαιρετίζοντας την εκδήλωση. Καμιά όμως «κούφια» εκδήλωση της εργοδοσίας δε θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη σημερινή. «"Αλλος ένας χαιρετισμός", μπορεί να πει κάποιος... Δεν είναι όμως έτσι συναδέλφισσες», σημείωσε ο Δημήτρης Κατσιγιάννης από το Σωματείο Εργαζομένων στη «ΣΟΦΤΕΞ», θυμίζοντας τότε που και οι εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» είχαν βρεθεί κοντά στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της χαρτοποιίας. «Ο αγώνας που έχουμε εμείς και βρίσκεται στον τρίτο του μήνα στηρίζεται σ' ένα πολύ μεγάλο βαθμό και σε σας. Κι αυτό δε γεμίζει με δύναμη και κουράγιο μόνο τους εργαζόμενους της "SOFTEX" αλλά και όλη την εργατική τάξη της χώρας».

«Αυτός ο αγώνας έδειξε ότι η εργατική τάξη μπορεί να αντισταθεί, όταν έχει ξεκάθαρο ταξικό προσανατολισμό, αντιπαλεύει τις αιτίες που φέρνουν τους εργάτες σ' αυτή την κατάσταση, και δεν είναι άλλες από την πολιτική που στηρίζει τους εργοδότες και μεγαλώνει την εκμετάλλευση των εργατών, επισήμανε ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που είναι στο πλευρό των εργατριών από την πρώτη κιόλας μέρα του αγώνα.

Πάνω από πενήντα αντιπροσωπείες φορέων και συνδικάτων ήταν χτες στη «ΣΕΞ ΦΟΡΜ». Ανάμεσά τους, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ. Η εκδήλωση έκλεισε με αγωνιστικά τραγούδια, ο αγώνας όμως συνεχίζεται. Και βέβαια οι εργάτριες δεν ξέχασαν ούτε μια στιγμή τις βάρδιες περιφρούρησης της κατάληψης...


ΕΠΟΧΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ
Φαιδρά επιχειρήματα για τις προκλητικές εξαιρέσεις

«Μπαλάκι» οι εργαζόμενοι και για τα άλλα αιτήματά τους

Στη μη καταβολή του εποχιακού επιδόματος σε περισσότερους από 500 εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εργάτες μουσουλμάνοι από τη Θράκη, εμμένει η κυβέρνηση μετά και τη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία των προεδρείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης με τον υφυπουργό Εργασίας, Γεράσιμο Γιακουμάτο.

Ο τελευταίος, με το φαιδρό επιχείρημα ότι όσοι έχουν εργαστεί στο εξωτερικό δε δικαιούνται το επίδομα, ουσιαστικά αφήνει εκτός όσους δουλεύουν στη Ζώνη κι ορισμένες φορές αναγκάζονται να ξενιτευτούν (στα συνεργεία Ελλήνων εργολάβων) για να εξασφαλίσουν το μεροκάματο, ώστε να συντηρήσουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Αρνητική ήταν και η στάση του υφυπουργού αναφορικά με την τακτική επιδότηση των ανέργων της Ζώνης, τόσο για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται όσο και για το χρηματικό ύψος της. Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό κι ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους που είναι πάνω από 55 χρονών, καμιά απάντηση δε δόθηκε. Μάλιστα, τόσο ο Π. Παναγιωτόπουλος όσο κι ο Γερ. Γιακουμάτος, για το συγκεκριμένο θέμα, δηλώνουν με τον τρόπο τους αναρμόδιοι, καθώς ο ένας πετάει το... μπαλάκι στον άλλον, με τον πρώτο να παραπέμπει τους συνδικαλιστές στον υφυπουργό του και τον τελευταίο να δηλώνει πως η πρώτη ευθύνη ανήκει στον υπουργό Π. Παναγιωτόπουλο.


Πολύτιμη πείρα για όλη την εργατική τάξη

Χαιρετίζοντας τα συνδικάτα της Αθήνας στη χτεσινή εκδήλωση, η Ρούλα Προμπονά, μέλος της Σωματειακής Επιτροπής των εργαζομένων της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», τόνισε ότι «η αλληλεγγύη δοκιμάστηκε στην πράξη και αποδείχτηκε ακόμα μια φορά ότι είναι ισχυρό όπλο στα χέρια των εργαζομένων».

«Ο αγώνας των εργατριών, των εργατών της "ΣΕΞ ΦΟΡΜ" βγάζει μια σημαντική πείρα που αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης το σύνολο των εργατών και εργατριών, σημείωσε η συνδικαλίστρια. Τι αποδείχτηκε; Αποδείχτηκε ότι το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε δεν μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στη δουλιά, δεν μπορεί να εξασφαλίσει βασικά δικαιώματα των εργαζομένων. Κίνητρο, κριτήριο της ανάπτυξης είναι το κέρδος των καπιταλιστών, η ένταση της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης των εργαζομένων. Οι εργοδότες, οι καπιταλιστές, ξεζουμίζουν τις εργάτριες και τους εργάτες και καθορίζουν την πορεία τους σύμφωνα με τα επιχειρηματικά σχέδια και συμφέροντα, καταπατώντας δικαιώματα, κλέβοντας το μόχθο μας, κάνοντας εγκλήματα.

Η πολιτική των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ είναι στην υπηρεσία του κεφαλαίου, δίνει κίνητρα, στηρίζει με κάθε μέσο την ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία, καταργεί εργατικά δικαιώματα. Είναι πολιτική αντεργατική που μας καταδικάζει στη λιτότητα, στη φτώχεια, στην ανασφάλεια και στηρίζει την εργοδοσία, ακόμα και στην περίπτωση που έχει αρπάξει το μόχθο των εργαζομένων και μας πετάει στο δρόμο.

Η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι αρνητικοί συσχετισμοί δύναμης, ο αρνητικός ρόλος του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, δίνουν δύναμη στην αντιλαϊκή πολιτική, στους βιομηχάνους, στους επιχειρηματίες. Το ταξικό κίνημα, η ΟΕΚΙΔΕ, το κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας, το ΠΑΜΕ, οι δυνάμεις που αντιπαλεύουν την αντεργατική πολιτική είναι στήριγμα των εργαζομένων. Η γραμμή της πάλης μας βοηθάει στην οργάνωση της αντίστασης, βοηθάει την ανάπτυξη διεκδικητικού κινήματος για το δικαίωμα στη δουλιά, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα το εξασφαλίσουν, βοηθάει στην πάλη για την ικανοποίηση των αναγκών μας. Σ' αυτή την κατεύθυνση, στην κατεύθυνση που έχει το ταξικό κίνημα, μπορεί να αναπτυχθεί, να δυναμώσει η οργάνωση των εργαζομένων, η συσπείρωση και η ταξική τους ενότητα, να παλέψουν από καλύτερες θέσεις.

Εξοπλισμένοι μ' αυτά τα συμπεράσματα δώσαμε, δίνουμε τον αγώνα μας και θέλουμε να πούμε ότι αντέξαμε σε πολλές δυσκολίες γιατί πιστεύουμε σ' αυτό τον αγώνα, γιατί ενώσαμε τις δυνάμεις μας σε σωστή βάση, γιατί έχουμε τη δική σας στήριξη. Ετσι θα συνεχίσουμε, με την κατάληψη, με πολύμορφες δραστηριότητες διεκδικώντας τις αμοιβές μας, τα χρήματα που μας άρπαξε ο βιομήχανος της "ΣΕΞ ΦΟΡΜ", διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλιά, ενώνοντας τη φωνή και τη δράση μας για την ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων. Εξοπλισμένοι μ' αυτή την πείρα που αποκτήσαμε όλα τα χρόνια, θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ισχυροποιηθεί το ταξικό κίνημα για να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης κατά των δυνάμεων του κεφαλαίου, για να ηττηθεί η αντιλαϊκή πολιτική και οι φορείς της, για να καταργηθεί η εκμετάλλευση και οι εργάτριες, οι εργάτες που είναι οι δημιουργοί του πλούτου, να κατακτήσουν αυτά που τους ανήκουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ