ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 2006
Σελ. /40
Μουσικές παρα -«στάσεις»

«Στάση Μεταξουργείο» στο «Συρμό»
«Στάση Μεταξουργείο» στο «Συρμό»
Στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210.5203.661) κάθε Παρασκευή και Σάββατο, οι Σωτηρία Λεονάρδου, Γιώργος Περαντάκος, Μαρία Ιακώβου και το συγκρότημα «Αργοναύτες» προσκαλούν στην παράσταση «Στάση Μεταξουργείο». Ενα ενδιαφέρον πρόγραμμα, που αναμειγνύει - χωρίς να «μπερδεύει» - τραγούδια σύγχρονα, αλλά και παλιότερα, λαϊκά και ροκ, με σύγχρονες ενορχηστρώσεις. Την Τρίτη πραγματοποιείται ροκ βραδιά με τους «Νέκταρ».

  • Εργα του Κωνσταντίνου Κυδωνιάτη ερμηνεύουν οι Χρήστος Ηλ. Κολοβός (βιολί), Γιάννης Τσελίκας (όμποε) και Μενέλαος Τσικλίδης (πιάνο), σήμερα (8μ.μ.), στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου Αθηνών (Β. Γεωργίου Β΄ 17-19 και Ρηγίλλης), με ελεύθερη είσοδο. Η βραδιά είναι η πρώτη του συναυλιακού κύκλου, για τα δέκα χρόνια από το θάνατο του συνθέτη, που διοργανώνουν το Ωδείο Αθηνών και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Καλλιτεχνική επιμέλεια - οργάνωση: Χρ. Κολοβός.
  • Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ πραγματοποιούν συναυλία, σήμερα (8μ.μ.), στο Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου. Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής, με μαέστρο τον Ανδρέα Πυλαρινό θα ερμηνεύσει έργα Πολυκανδριώτη, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Λαχανά, Πλέσσα, Ανδριόπουλου και Περιστέρη. Τραγουδούν: Δημήτρης Μπάσης, Μαρία Πολυκανδριώτη. Σολίστ στο μπουζούκι ο Θανάσης Πολυκανδριώτης.
  • Ο Μίλτος Πασχαλίδης πραγματοποιεί σήμερα την τελευταία του εμφάνιση «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210-2610438), συντροφιά με τον Γιάννη Χαρούλη.
  • Ολοκληρώνονται αύριο οι παραστάσεις του «Τσίρκου Κάλπικου», στο «Ζυγό» (Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ. 2103241610) με τους Ευανθία Ρεμπούτσικα, Ελλη Πασπαλά, Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, Λουδοβίκο των Ανωγείων και Γιώτα Νέγκα. Παίζει η «Ορχήστρα του Δρόμου» και τα Χαλκέντερα Χάλκινα του Φώντα Τζαννίνη.
  • Στη «Χ-ΕΔΡΑ» (Ελ. Βενιζέλου 235, Ν. Σμύρνη, τηλ. 210 9849.101) κάθε Παρασκευή και Σάββατο εμφανίζεται το νεανικό μουσικό σχήμα «48 Ωρες». Αύριο, ξεκινάει τις κυριακάτικες εμφανίσεις του ο Σύρος σολίστας στο ούτι, ερμηνευτής και συνθέτης Haig Yazdjian, ενώ κάθε Δευτέρα, στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται η Αναστασία Μουτσάτσου και οι «Παρά Θίν' Αλός».
  • Στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος), σήμερα εμφανίζεται ο σπουδαίος δεξιοτέχνης της ποντιακής λύρας Γιώργος Αμαραντίδης. Αύριο, στον ίδιο χώρο οι «Κέλτες» υπόσχονται ένα ταξίδι στις μελωδικές γραμμές της κέλτικης παράδοσης.
  • Στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών, που διοργανώνει το «Δίφωνο», στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» (Ιπποκράτους 41, τηλ. 210-3634.000), τη Δευτέρα (8.30μ.μ.), η Γλυκερία ερμηνεύει «Πολύχρωμα Τραγούδια». Μαζί της, οι Δημήτρης Καπηλίδης (πιάνο) και Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (πνευστά).
  • Οι «Balance» (Γιάννης Σαρόγλου: μπάσο - τραγούδι, Τάσος Σοκορέλης: κιθάρα, Κώστας Αναδιώτης: πλήκτρα, Γιάννης Τσουμπρής: τύμπανα), μουσικοί με πετυχημένη διαδρομή και συνεργασίες με πολλά μεγάλα ονόματα της σύγχρονης μουσικής μας, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα ψυχής, τη Δευτέρα στον «Αέρα»: ροκ, φανκ, τζαζ, λάτιν, μπλουζ, ελληνική και κλασική μουσική, κομμάτια διασκευασμένα, πρωτότυπα κ.ά.
Γιορτή του δικού μας ροκ

Μαχαιρίτσας, Κούτρας, Πλιάτσικας, Τσακνής, Ζουγανέλη
Μαχαιρίτσας, Κούτρας, Πλιάτσικας, Τσακνής, Ζουγανέλη

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Διονύσης Τσακνής, μετά από τις επιτυχημένες εμφανίσεις τους στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν ευχάριστα με τη μουσική τους σύμπραξη, μετατρέποντάς τη σε σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός για μια ακόμα χρονιά. Φέτος, ετοιμάζουν στη σκηνή του «Ζυγού» ένα μεγάλο αφιέρωμα στο δικό μας rock! Το ροκ που ξεπήδησε από τις αρχές του '80 και μας χάρισε δυνατά μουσικά κύματα που μας ταρακούνησαν, μας ξύπνησαν και μας έμαθαν να ροκάρουμε και να τραγουδάμε πάνω από δύο δεκαετίες.

Τραγουδοποιοί, συγκροτήματα και τραγουδιστές θα είναι καλεσμένοι σε αυτό το μεγάλο πάρτι του «Ζυγού», που θα αρχίσει στις 3 Φλεβάρη και θα συνεχίσει μέχρι τις 16 Απρίλη. Κιθάρες, φωνές και μουσικές στιγμές από μια μεγάλη διαδρομή στο σύγχρονο τραγούδι. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας από τους «Τερμίτες» και το «Πόσο σε θέλω», στο «Διδυμότειχο Blues», αλλά και στο «Νότο», στο «Μάτια δίχως λογική» και τέλος στο πρόσφατο άλμπουμ «Αλκυονίδες μέρες». Ο Φίλιππος Πλιάτσικας από τους «Πυξ Λαξ» («Μοναξιά μου όλα», «Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο», «Εμαθες αγάπη να θυμίζεις»), μέχρι το πρόσφατο «Τι δεν έμαθε ο θεός». Ο Διονύσης Τσακνής από το «Γυρίζω τις πλάτες μου στο Μέλλον» μέχρι το «Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι», το «Με την πλάτη στον τοίχο» αλλά και το πρόσφατο «Μια ζωή αλλού»...

Μαζί τους και μοναδικοί καλεσμένοι, προσθέτουν τις δικές τους φωνές σε μια ροκ γιορτή. Ο Γιάννης Κούτρας να τραγουδάει πάλι και πάλι τον «Σταυρό του νότου», ο Σάκης Μπουλάς να μας θυμίζει το «Φλασάκι», ο Βασίλης Καζούλης να τραγουδάει για τη «Φανή», ο Γιάννης Γιοκαρίνης ως «Νοσταλγός του Ροκ εν Ρολ», ο Νίκος Ζιώγαλας να τη «λέει» σε μια «Σταρ του σινεμά» και τις νεότερες φωνές («Οναρ», «Κίτρινα Ποδήλατα» και Ελεονόρα Ζουγανέλη) να μας οδηγούν στο «ροκ του μέλλοντός μας».

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

«Συζήτηση για θέματα Πολιτικής Οικονομίας στην ΕΣΣΔ στα τέλη της πρώτης δεκαετίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης»- Συλλογικό

«Ενενήντα τρία» -Β. Ουγκώ

«Με τη Λόπη» -Χρήστος Ρουπακιώτης

«Στο στόμα του λύκου» - Παναγιώτης Παπασταύρου

μια ΕΚΘΕΣΗ

Εργα ζωγραφικής και γλυπτικής, παρουσιάζει (έως 10/2) ο Κώστας Αργύρης στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Πρόκειται για 25 ζωγραφικά έργα (λάδια και ακουαρέλες) και πέντε δημιουργίες γλυπτικής. Ο Κ. Αργύρης γεννήθηκε στη Βουνοπλαγιά Ιωαννίνων το 1957. Σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, με δάσκαλο τον Γ. Παππά και ζωγραφική κοντά στον Γ. Μόραλη και τον Λ. Κανακάκι. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει έργα του σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Την κωμωδία του Εντουάρντο Ντε Φιλίπο «Το ψέμα έχει μακριά ποδάρια», παρουσιάζει το «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη, σε μετάφραση - προσαρμογή Νίκου Αναστασόπουλου, σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Ντόρας Λελούδα, μουσική Διονύση Τσακνή, φωτισμούς Παναγιώτη Μανούση, σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου. Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Χρήστος Μπίρος, Παντελής Παπαδόπουλος, Ηρώ Μουκίου, Αννα Γιαγκιώζη, Φαίη Βολόρου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Θανάσης Πετρόπουλος, Νίκος Κωνσταντάκης, Μαρία Καταλειφού, Ναυσικά Πύρρου. Μια τρελή κωμωδία, με χαρακτήρες γνώριμους, που ακροβατούν ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, και, ανάλογα με τις ανάγκες τους, άλλοτε τα κονταίνουν, και άλλοτε τα μακραίνουν, έτσι ώστε το ψέμα να φαντάζει αλήθεια και η αλήθεια ψέμα.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Νίκο Καββαδία, που οργανώνει το βιβλιοπωλείο «Ιανός», για τα τριάντα χρόνια από το θάνατο του ποιητή, ο Θάνος Μικρούτσικος παρουσιάζει ζωντανά στην αίθουσα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου (Σταδίου 24), τη Δευτέρα (9 μ.μ.) το έργο «Σταυρός του Νότου - Γραμμές των Οριζόντων». Στη βραδιά - αφιέρωμα στο μεγάλο μας ποιητή, θα συμμετέχουν οι τραγουδιστές Γιάννης Κούτρας, Γιάννης Κότσιρας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Χρήστος Θηβαίος και οι μουσικοί: Ιριδα Λουκά, βιολί και Βάσω Παπανδρέου, κιθάρα. Παράλληλα, θα γίνει απονομή χρυσού δίσκου στο συνθέτη και τους καλλιτέχνες από τη MINOΣ-ΕΜΙ για τις πωλήσεις της τελευταίας έκδοσης του «Σταυρού του Νότου», ενός έργου που από την αρχή του ταξιδιού του μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 1.000.000 αντίτυπα. Στην αίθουσα Τέχνης του Βιβλιοπωλείου, εξάλλου, λειτουργεί ως τις 31/1 η έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Κόρδη με τίτλο «Λένε για μένα οι ναυτικοί!» - εικαστική αναφορά στην ποίηση του Νίκου Καββαδία.

ένα ΒΙΒΛΙΟ

Σε όλους τους λάτρεις του κινηματογράφου - παλιούς και ιδίως των νεότερων ηλικιών - που δεν έχουν δει σπουδαία δημιουργήματα της παγκόσμιας 7ης Τέχνης, στα 100 και πλέον χρόνια της πορείας της, που ίσως αγνοούν τους συντελεστές τους, την εποχή και τη χώρα παραγωγής τους, ακόμα και τον τίτλο πολλών, αλλά θέλουν να αποκτήσουν έναν «οδηγό» γνώσης γι' αυτή την Τέχνη, που επέδρασε στην εξέλιξη όλων των άλλων Καλών Τεχνών, απευθύνεται το εικονογραφημένο βιβλίο (960 σελίδες), με τίτλο «1.001 ταινίες που πρέπει να δείτε» («Κοχλίας»). Συγγραφείς του βιβλίου είναι 59 ιστορικοί, κριτικοί και καθηγητές του Κινηματογράφου σε διάφορα πανεπιστήμια, από οκτώ χώρες, ενώ επιμελητής του είναι ο Στίβεν Τζέι Σνάιντερ, οι οποίοι αρχίζοντας από την ταινία του πρωτοπόρου Ζορζ Μελιές «Ταξίδι στη σελήνη» (1902), φθάνουν μέχρι την εκπληκτική κοινωνική σάτιρα του Ντενίς Αρκαάντ «Η επέλαση των Βαρβάρων» (2003) και την εξαιρετική δραματική ταινία του Κλιντ Ισγουντ «Million dollar baby» (2004). Οι συγγραφείς επιλέγουν μεγάλες, συνολικά ποιοτικές, ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, από όλα τα είδη - ανά κατηγορίες - και για όλα τα γούστα. Ο αναγνώστης μαθαίνει τον πρωτότυπο τίτλο, το θέμα, τους συντελεστές, την εθνικότητα, τη χρονιά παραγωγής, τα τυχόν βραβεία της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ