ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΝΙΑΣ
Επιδιώκεται η ποινικοποίηση της δράσης όσων αντιστέκονται

Το ΔΣ της Κοινότητας Ελλήνων Δανίας με ομόφωνο ψήφισμά του καταγγέλλει την απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να φέρει προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου το κατάπτυστο μνημόνιο που εξισώνει τον κομμουνισμό με το ναζισμό και τονίζει τα παρακάτω:

«Η προσπάθεια εξομοίωσης αποτελεί πρόκληση στην ιστορική μνήμη του λαού μας. Γνωρίζουμε καλά, από τα διδάγματα του παρελθόντος, για να καταλάβουμε ότι η προώθηση αντικομμουνιστικών μέτρων δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές αλλά καταλήγει στη δίωξη κάθε ελεύθερης δημοκρατικής φωνής. Οι αντικομμουνιστικοί νόμοι και οι διώξεις περιέλαβαν σταδιακά κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο και πατριώτη.

Το αντικομμουνιστικό μνημόνιο εξομοιώνει το ναζισμό με την κομμουνιστική ιδεολογία, αποσιωπώντας τη συμβολή του Κόκκινου Στρατού στη νίκη των συμμάχων.

Χαρακτηρίζει δεξαμενές τρομοκρατίας την κομμουνιστική ιδεολογία, τα Κομμουνιστικά Κόμματα αλλά και έμμεσα τους αγώνες των λαών για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, ατομικές και συλλογικές ελευθερίες.

Το αντικομμουνιστικό αυτό μνημόνιο έχει σκοπό την παραχάραξη της σύγχρονης Ιστορίας και τη συκοφάντηση του μεγάλου αντιφασιστικού αγώνα των λαών. Οι κομμουνιστές μαζί με χιλιάδες άλλους δημοκράτες ήταν η αιτία συντριβής του φασιστικού τέρατος.

Το αντικομμουνιστικό μνημόνιο αποτελεί μία άκρως επικίνδυνη εξέλιξη αφού επιδιώκεται η καταδίκη και η ποινικοποίηση συνολικά της δράσης όλων όσοι αντιστέκονται στη "νέα τάξη πραγμάτων". Μεταξύ άλλων και του μεταναστευτικού κινήματος, που έχει δώσει πολλά για τη δημοκρατία.

Απευθυνόμαστε σε όλα τα πολιτικά κόμματα, και στις κυβερνήσεις τόσο της Δανίας όσο και της Ελλάδας, και τους καλούμε να μην ξεχάσουν το αίμα που χύθηκε ενάντια στο φασισμό και ναζισμό αλλά και πρόσφατα ενάντια στην εφτάχρονη δικτατορία στη χώρα μας.

Εχουν υποχρέωση να καταγγείλουν έμπρακτα το κατάπτυστο μνημόνιο και να επιβάλουν την απόσυρσή του».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΟΡΝΤΟΡΦ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
Προσπαθούν να αλλάξουν την ιστορία

«Η Ελληνική Κοινότητα Σόρντορφ (Schorndorf) και Περιχώρων καταγγέλλει το επαίσχυντο αντικομμουνιστικό μνημόνιο που εισηγήθηκε στην πολιτική επιτροπή της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Σουηδός Γκ. Λίντμπλαντ και εγκρίθηκε απ' αυτήν κατά πλειοψηφία. Σ' αυτό το αντικομμουνιστικό μνημόνιο ο συγγραφέας ευθέως εξισώνει τον κομμουνισμό με το ναζισμό, δηλαδή τους κατακτητές με τους κατακτημένους, οι μεν εισβάλλουν σ' ένα κράτος και οι δε υπερασπίζονται την πατρίδα τους.

Προσπαθούν ν' αλλάξουν την ιστορία επηρεάζοντας τους νέους ανθρώπους, τη νέα γενιά. Αυτό το αντικομμουνιστικό μνημόνιο εκφράζει το σκεπτικό της άρχουσας τάξης, με προορισμό να βγάλουν την κομμουνιστική ιδεολογία και τα κομμουνιστικά κόμματα στην παρανομία. Σύσσωμος ο κόσμος καταδικάζει αυτό το μνημόνιο, καλλιτέχνες, συγγραφείς, πολιτικοί, μαζικοί φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.ά.

Η ελληνική κοινότητα καλεί όλους τους συμπατριώτες μας, τους υπόλοιπους μετανάστες και τους Γερμανούς συμπολίτες μας να καταδικάσουμε και να ζητήσουμε την απόσυρση του αντικομμουνιστικού μνημονίου και την επιχειρούμενη παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας».

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Τέτοιου είδους λογικές είναι καταδικαστέες

Σε ψήφισμά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας τονίζει τα παρακάτω:

«Λογικές όπως αυτή που κυριαρχεί στο προτεινόμενο για ψήφιση από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αντικομμουνιστικό ψήφισμα - σύσταση προς τις Κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ, όπως η εξομοίωση του ναζισμού με τον κομμουνισμό, μας βρίσκουν αντίθετους.

Σε μία σύγχρονη Δημοκρατική Ευρώπη των λαών οφείλουν να γίνουν σεβαστές οι λαϊκές ελευθερίες, η ελεύθερη έκφραση άποψης, η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, καθώς και το δικαίωμα της διαφωνίας.

Εκείνο που δεν είναι αποδεκτό είναι το να διαγράφεις ή να απαγορεύεις κάθε αντίθετη φωνή. Με αυτή την έννοια αυτού του είδους οι λογικές είναι καταδικαστέες και το συγκεκριμένο μνημόνιο θα πρέπει να αποσυρθεί».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Καταδικαστέο πολιτικά και ηθικά

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, σε συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα να εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα:

«Η κατάθεση για ψήφιση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης του αντικομμουνιστικού μνημονίου, με τον τίτλο "Για την αναγκαιότητα διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων" είναι καταδικαστέα τόσο πολιτικά όσο και ηθικά.

Το μνημόνιο αυτό δεν πρέπει να αφήσει αδιάφορο κανένα δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο, γνωρίζοντας από την ιστορία ότι ο αντικομμουνισμός αποτέλεσε προοίμιο για αντιδραστικές εξελίξεις.

Το μνημόνιο αυτό δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές, αλλά όλους όσοι οραματίζονται ή αγωνίζονται για κάτι διαφορετικό. Δοκιμάζεται με αυτό τον τρόπο ο κόσμος και οι πολιτικές του αντιστάσεις, αμφισβητούνται βασικές δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Το κείμενο επαναφέρει το κλίμα του ψυχρού πολέμου, τα δεινά του οποίου καταδίκασαν οι λαοί. Γίνεται προσπάθεια αλλοίωσης της ιστορίας, με γνώμονα την αντιεπιστημονική και ατεκμηρίωτη ταύτιση της κομμουνιστικής και φασιστικής ιδεολογίας. Προσβάλλουν τα εκατομμύρια των νεκρών κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και όλους αυτούς που μέσα από τις αντιστασιακές οργανώσεις έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στο φασισμό.

Χαιρετίζουμε τη στάση των ελληνικών κομμάτων, που καταψήφισαν το μνημόνιο αυτό στην πολιτική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Καλούμε όλους τους Ελληνες μετανάστες στην ΟΔΓ, όλους τους δημοκρατικά σκεπτόμενους πολίτες να εμποδίσουν αυτές τις εξελίξεις. Καλούμε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, σεβόμενοι τις ανθρώπινες και δημοκρατικές αξίες, να απορρίψουν και να καταψηφίσουν το κείμενο αυτό».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Να μην περάσει

Με ανακοίνωσή της η «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» «καταγγέλλει το αντικομμουνιστικό μνημόνιο ντροπής που προωθούν για ψήφιση στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το μνημόνιο που ταυτίζει τον κομμουνισμό με το Ναζισμό έχει σαν σκοπό την παραχάραξη της σύγχρονης ιστορίας και της συκοφάντησης του μεγάλου αντιφασιστικού αγώνα των λαών που εκατομμύρια Αγωνιστές έδωσαν το αίμα τους και τη ζωή τους ενάντια στο φασισμό, στο Ναζισμό για ελευθερία και Δημοκρατία.

Η Δημοκρατική Μέριμνα καλεί τα μέλη της, τους φίλους της να ενώσουν τη φωνή τους με τη φωνή εκατομμυρίων ανθρώπων για να μην περάσει το μνημόνιο μιας άκρας επικίνδυνης εξέλιξης για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των λαών».

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Απαράδεκτο κείμενο

Σε ανακοίνωσή του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, σημειώνει:

«Ο ΔΣΑ πιστός θεματοφύλακας των παραδόσεών του και εγγυητής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, θεωρεί ότι σε μια εποχή συρρίκνωσης και απαξίωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι απαράδεκτο το κείμενο της πολιτικής επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που τελικά αποβλέπει στην απαγόρευση λειτουργίας των κομμουνιστικών κομμάτων.

Βασικό συστατικό κάθε Δημοκρατίας είναι η ύπαρξη και λειτουργία κομμάτων στα πλαίσια που το Σύνταγμα ορίζει, με τελικό κριτή το λαό που επιδοκιμάζει ή αποδοκιμάζει, την ώρα της κρίσεως.

Οι αυτοανακηρυσσόμενοι κριτές και η προσπάθειά τους να διαμορφώσουν την ιστορία, με βάση τις προσωπικές τους εκτιμήσεις, καταδικάζοντας ιδεολογίες, αποτελεί επικίνδυνη πρακτική, που δεν αρμόζει σε χώρες με μακρόχρονη ιστορία σε κατακτήσεις μέσα από πολυαίμακτους αγώνες για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Ο καθένας σε μια δημοκρατική χώρα είναι ελεύθερος να εκφράζει τις απόψεις, τους στοχασμούς του και να αγωνίζεται με νόμιμα μέσα για τη διάδοσή τους. Κάθε λοιπόν προσπάθεια περιορισμού τους, αποτελεί πράξη αντιδημοκρατική και έλλειψη σεβασμού σε βασικές διαχρονικές αξίες, που διέπουν τα ανθρωπιστικά κράτη.

Ο ΔΣΑ θεωρεί ότι είναι απαραίτητο στους χαλεπούς αυτούς καιρούς μεγιστοποίησης του κέρδους να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και ο απόλυτος σεβασμός στα ατομικά δικαιώματα, που στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, προσβάλλονται και περιορίζονται και καλεί την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να καταψηφίσει το κείμενο αυτό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ