ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τιμήθηκαν Λίμπκνεχτ και Λούξεμπουργκ

Τιμήθηκε την Κυριακή στο Βερολίνο η μνήμη - 87η επέτειος - των δολοφονημένων κομμουνιστών ηγετών Ρόζας Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ από δεκάδες χιλιάδες Γερμανούς που αψήφησαν τη θερμοκρασία των 10 βαθμών υπό το μηδέν. Η αστυνομία υποβίβασε όπως κάθε χρόνο τον αριθμό των συμμετεχόντων σε 20.000, ενώ οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 80.000 και πάνω.

Στο μνημείο των δύο θυμάτων της πολιτικής και στρατιωτικής αντίδρασης κατατέθηκαν στεφάνια από αριστερές πολιτικές οργανώσεις και απλούς πολίτες - αγωνιστές ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Αυτή τη φορά στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Οσκαρ Λαφοντέν που δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι θέσεις του Λίμπκνεχτ και της Λούξεμπουργκ αποτελούν «κύρια σημεία ενός υπό σχηματισμό αριστερού κινήματος». Πραγματικά περίεργη δήλωση, αφού το υπό σχηματισμό Αριστερό Κόμμα (από το πρώην ΚΟΔΗΣΟ και τη ΒΑΣΓΚ) αποφεύγει συστηματικά να προσανατολίζει τα μέλη και τους οπαδούς του στη σοσιαλιστική προοπτική, για την οποία θυσιάστηκαν οι δύο τιμώμενοι ιδρυτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας. Στην εκδήλωση συμμετείχε και αντιπροσωπεία κομμουνιστών από τη γειτονική Τσεχία.


Θ.Β

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Νέες αλβανικές αξιώσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΙΕΝΝΗ.- Την «πολιτική και εδαφική αυτονομία» αλβανοκατοικούμενων περιοχών της νότιας σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο απαίτησαν το Σάββατο - με κοινή διακήρυξή τους - οι Αλβανοί δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι παράγοντες των δήμων Μπουγιάνοβατς, Πρέσεβο και Μεντβέγια, μη αποκλείοντας, σε αντίθετη περίπτωση, ακόμη και την προώθηση της απόσχισης της νότιας σερβικής κοιλάδας και ένταξής της στο Κοσσυφοπέδιο κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ στη Βιέννη σχετικά με τον καθορισμό του καθεστώτος του προτεκτοράτου...

Στο κείμενο της διακήρυξης των Αλβανών του Πρέσεβο διατυπώνονται μεταξύ άλλων αιτήματα όπως «αποκέντρωση εξουσίας», «ειδικές σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο», απομάκρυνση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και αστυνομίας που βρίσκονται στην περιοχή και αντικατάστασή τους με «ντόπιες πολυεθνοτικές αστυνομικές δυνάμεις»...

Διαμήνυσαν, μάλιστα, πως τα αιτήματά τους θα εκπροσωπηθούν και θα προωθηθούν απ' τον Κοσσοβάρο Αλβανό εκδότη και αρχηγό πολιτικού κόμματος Βετόν Σουρόι, που είναι ένα απ' τα μέλη της κοσσοβάρικης «Διαπραγματευτικής Ομάδας» στις επικείμενες συνομιλίες της Βιέννης...

Στο κτίριο της γερμανικής πρεσβείας στη Βιέννη συναντήθηκαν χτες αξιωματούχοι της λεγόμενης «Ομάδας Επαφής» για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία), συζητώντας κατά πληροφορίες την παρούσα κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης (αναμένεται να ξεκινήσουν στις 25 του μήνα).

Ωστόσο, το ίδιο 24ωρο, ο Τζουλιάνο Αμάτο, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και νυν προεδρεύων της μη κυβερνητικής οργάνωσης ιμπεριαλιστικής επιρροής στα Βαλκάνια «Διεθνής Επιτροπή Για Τα Βαλκάνια», δήλωσε πως η Σερβία θα πρέπει «να αντιμετωπίσει το γεγονός πως τα σύνορά της θα μικραίνουν ολοένα και περισσότερο» και πως θα πρέπει να «δοθεί ανεξαρτησία στο Κοσσυφοπέδιο» στο πλαίσιο, εντούτοις, μιας μελλοντικής ένταξής του στην ΕΕ...

Τέλος, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Μπεσνίκ Μουσταφάι (μία βδομάδα πριν την προγραμματισμένη για τις 26-27 του μήνα επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στο Κοσσυφοπέδιο) είπε πως η Σερβία θα πρέπει «να συνηθίσει στην ιδέα πως δεν υπάρχει επιστροφή στην προ του 1999 κατάσταση» και πως το αποτέλεσμα των συνομιλιών της Βιέννης «θα είναι η ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου με μία διαδικασία που θα συνοδεύεται από αρκετές προϋποθέσεις με στόχο ένα «δημοκρατικό Κόσσοβο»....

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προεκλογικά προβλήματα...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τη διεξαγωγή των παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών της 25ης του μήνα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αποφάσισε προχτές η κυβέρνηση του εκτελούντα χρέη πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ, χωρίς να άρει, ωστόσο, τις απαγορεύσεις για τη συμμετοχή υποψηφίων της «Χαμάς» στα ψηφοδέλτια και τις συλλήψεις υποψηφίων της που συνεχίστηκαν και το τελευταίο 48ωρο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ...

Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εσωτερικών Νάσερ Γιουσέφ, ανακοίνωσε πως απορρίφθηκε η πρόταση προς τις ένοπλες οργανώσεις να αποθηκεύσουν τα όπλα τους στη διάρκεια της εκλογικής περιόδου για να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Σημείωσε πάντως πως οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας έχουν πάρει «σαφείς οδηγίες για αντιμετώπιση οιασδήποτε χρήσης όπλων στη διάρκεια των εκλογών». Σε άλλο σημείο στηλίτευσε τις απαγορεύσεις και περιορισμούς που επιβάλλουν οι ισραηλινές δυνάμεις στην ελεύθερη μετακίνηση Παλαιστίνιων υποψηφίων σε κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης.

Ο δε πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπού Αμπάς, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, σημείωσε τους ασφυκτικούς περιορισμούς των Ισραηλινών στην προεκλογική εκστρατεία Παλαιστινίων στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης. Η Ράις προτίμησε να δηλώσει πως το Ισραήλ «θα τηρήσει την υπόσχεσή του» για απρόσκοπτη διεξαγωγή των παλαιστινιακών εκλογών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οσον αφορά στο πολιτικό προσκήνιο του Ισραήλ, χτες, το Καντίμα (κόμμα που ίδρυσε ο Αριέλ Σαρόν ο οποίος προχτές υποβλήθηκε σε τραχειοτομή και εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση) ανέθεσε στον προσωρινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ να ηγηθεί του κόμματος στις ισραηλινές γενικές εκλογές της 28ης Μάρτη. Παράλληλα, ο Σιμόν Πέρες παραιτήθηκε από βουλευτής του Εργατικού Κόμματος προκειμένου να είναι υποψήφιος του κόμματος «Καντίμα».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ.-- Εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν από φωτιά που εκδηλώθηκε χτες τα ξημερώματα στον έβδομο όροφο εννιαώροφου συγκροτήματος γραφείων στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας. Αρκετά από τα θύματα αναγκάστηκαν να πηδήξουν στο κενό από παράθυρα για να διαφύγουν τον καπνό και τη φωτιά. Οπως ανέφεραν αξιωματούχοι, αρκετά σημεία του κλιμακοστασίου είχαν φραχτεί, δυσκολεύοντας έτσι τη διαφυγή των εγκλωβισμένων αλλά και τη δουλιά των σωστικών ομάδων.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Πέντε Ρουμάνοι ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν, τρεις τραυματίστηκαν και δύο αγνοούνται μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο το περασμένο Σάββατο στα δυτικά της χώρας. Κατά τη διάρκεια της έκρηξη στο ανθρακωρυχείο εργάζονταν περίπου 200 άνθρωποι, εκκενώθηκαν όμως και έκλεισε το ανθρακωρυχείο.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Στις 29 Γενάρη, στο δεύτερο γύρο θα κριθεί τελικά ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της Φινλανδίας, αφού κανένας υποψήφιος δεν έλαβε το 50% των ψήφων. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, έδωσαν στην απερχόμενη Πρόεδρο της χώρας Τάρια Χάλονεν το 46,3% των ψήφων, στον υποψήφιο του Κόμματος Εθνικής Συμμαχίας, Σαούλι Νιινίστο το 24,1% των ψήφων και στην τρίτη θέση ήρθε ο νυν πρωθυπουργός της χώρας, του Κεντρώου Κόμματος, Μάτι Βανχάνεν, με ποσοστό 18,6%. Το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία των 4,3 εκατομμυρίων πολιτών της Φιλανδίας έφτασε το 74%.

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-- Πρόεδρος της Λιβερίας ορκίστηκε χτες η Ελεν Τζόνσον Σέρλιφ (οικονομολόγος του Χάβαρντ και στέλεχος διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών) παρουσία της συζύγου του Τζ.Ου. Μπους, Λόρα και της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις.

ΤΟΚΙΟ.-- Πάνω από 100 οι νεκροί και 2.100 οι τραυματίες είναι ο απολογισμός των θυμάτων από τις πρωτοφανείς χιονοπτώσεις που πλήττουν την Ιαπωνία από τον περασμένο Δεκέμβρη.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Πένθος 40 ημερών κηρύχτηκε στο Κουβέιτ, μετά το θάνατο του 77χρόνου εμίρη Τζάμπερ αλ Αχμαντ αλ Σαμπάχ. Ο Σαμπάχ απεβίωσε προχτές από ανίατη ασθένεια.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Επίθεση με χειροβομβίδες που κόστισε τον τραυματισμό δύο ανθρώπων έγινε χτες στα γραφεία της «ειρηνευτικής» αποστολής της Νορβηγίας στη Σρι Λάνκα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Ακατάλληλος στράτευσης» ο Ακτσα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο τουρκικός στρατός αποφάνθηκε χτες ότι ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ο διαβόητος δολοφόνος των «Γκρίζων Λύκων» που απελευθερώθηκε την περασμένη Πέμπτη, «δεν είναι κατάλληλος» για να υπηρετήσει στις Ενοπλες Δυνάμεις. Η ανακοίνωση του στρατιωτικού νοσοκομείου απαλλάσσει τον διαβόητο ακροδεξιό εκτελεστή από την υποχρέωση της θητείας. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το αν ο Αγκτσά, παρ' ολίγο δολοφόνος του Πάπα το 1981 και εκτελεστής του Αμπντί Ιπεκτσί το 1971, θα ξαναφυλακιστεί, όπως φέρεται να ζητά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο οποίος έκανε λόγο για απελευθέρωσή του «κατά λάθος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ