Τρίτη 17 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προεκλογικά προβλήματα...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τη διεξαγωγή των παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών της 25ης του μήνα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αποφάσισε προχτές η κυβέρνηση του εκτελούντα χρέη πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ, χωρίς να άρει, ωστόσο, τις απαγορεύσεις για τη συμμετοχή υποψηφίων της «Χαμάς» στα ψηφοδέλτια και τις συλλήψεις υποψηφίων της που συνεχίστηκαν και το τελευταίο 48ωρο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ...

Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εσωτερικών Νάσερ Γιουσέφ, ανακοίνωσε πως απορρίφθηκε η πρόταση προς τις ένοπλες οργανώσεις να αποθηκεύσουν τα όπλα τους στη διάρκεια της εκλογικής περιόδου για να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Σημείωσε πάντως πως οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας έχουν πάρει «σαφείς οδηγίες για αντιμετώπιση οιασδήποτε χρήσης όπλων στη διάρκεια των εκλογών». Σε άλλο σημείο στηλίτευσε τις απαγορεύσεις και περιορισμούς που επιβάλλουν οι ισραηλινές δυνάμεις στην ελεύθερη μετακίνηση Παλαιστίνιων υποψηφίων σε κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης.

Ο δε πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπού Αμπάς, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, σημείωσε τους ασφυκτικούς περιορισμούς των Ισραηλινών στην προεκλογική εκστρατεία Παλαιστινίων στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης. Η Ράις προτίμησε να δηλώσει πως το Ισραήλ «θα τηρήσει την υπόσχεσή του» για απρόσκοπτη διεξαγωγή των παλαιστινιακών εκλογών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οσον αφορά στο πολιτικό προσκήνιο του Ισραήλ, χτες, το Καντίμα (κόμμα που ίδρυσε ο Αριέλ Σαρόν ο οποίος προχτές υποβλήθηκε σε τραχειοτομή και εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση) ανέθεσε στον προσωρινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ να ηγηθεί του κόμματος στις ισραηλινές γενικές εκλογές της 28ης Μάρτη. Παράλληλα, ο Σιμόν Πέρες παραιτήθηκε από βουλευτής του Εργατικού Κόμματος προκειμένου να είναι υποψήφιος του κόμματος «Καντίμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ