Τρίτη 17 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνέχεια επιθέσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νεκροί και οι δύο πιλότοι του αμερικανικού ελικοπτέρου που βρέθηκε στο στόχαστρο των Ιρακινών ανταρτών, ανέφερε η λιτή ανακοίνωση των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων.

Το ελικόπτερο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, χτυπήθηκε από ρουκέτες και έπεσε σε περιοχή βόρεια της πρωτεύουσας, κοντά στην κωμόπολη Μισχάντα.

Στο μεταξύ, ένας Ιρακινός αστυνομικός σκοτώθηκε χτες στη βόρεια Βαγδάτη, στη διάρκεια επίθεσης στη συνοικία Ανταμίγια. Την ίδια ώρα, δύο βόμβες εξερράγησαν στη δυτική και την κεντρική Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ένας αστυνομικός και ένας πολίτης. Στόχος των βομβιστικών επιθέσεων ήταν διερχόμενα οχήματα της αστυνομίας. Μετά τις εκρήξεις ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε αστυνομικούς και αντάρτες χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Επίσης, 509 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι την Κυριακή από τρεις φυλακές που διατηρούν οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, από τις περιβόητες φυλακές του Αμπού Γράιμπ στη Βαγδάτη, από φυλακή στο νότιο Ιράκ αλλά και στην κουρδική πόλη Σουλεϊμανίγια. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ανάμεσα στους 509 είναι και δύο δημοσιογράφοι του, που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβρη στο Ραμάντι και ακόμη ένας ανεξάρτητος καμεραμάν που συνεργάζεται και πάλι με το «Ρόιτερς» και το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια». Τρεις άλλοι Ιρακινοί δημοσιογράφοι που εργάζονται για διεθνή μέσα ενημέρωσης κρατούνται ακόμη στο Αμπού Γράιμπ, παρά τις έντονες και συνεχείς εκκλήσεις για άμεση απελευθέρωσή τους.

Στις αμερικανικές φυλακές, τόσο του Αμπού Γράιμπ όσο και στις υπόλοιπες επί ιρακινού εδάφους, γνωστές ανά την υφήλιο για τις εικόνες φρίκης με τα αμερικανικά βασανιστήρια, κρατούνται περίπου 32.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους σουνίτες Αραβες, που θεωρούνται από τις ΗΠΑ ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και επιθέσεις.

Τέλος, την παραίτησή του υπέβαλε ο προεδρεύων δικαστής στην υπόθεση του Σαντάμ Χουσεΐν, ο Κούρδος δικαστής Ριζγκάρ Αμίν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άσκηση πιέσεων εκ μέρους της ιρακινής κυβέρνησης με ζητούμενο σκληρότερη αντιμετώπιση του πρώην δικτάτορα. Χτες ανακοινώθηκε ότι ένας νέος δικαστής θα διευθύνει πλέον τη δίκη, που θα επαναρχίσει στις 24 Γενάρη καθώς και αυτή των επτά, αν και ο αντικαταστάτης του δεν έχει ακόμα επιλεγεί όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ