ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
Σελ. /40
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΉ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής για το «μνημόνιο»

Την πρόεδρο της Βουλής Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα επισκέφθηκε χτες η Συντονιστική Επιτροπή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες» και της επέδωσε κείμενο διαμαρτυρίας - με τις πρώτες 663 υπογραφές - κατά του προωθούμενου αντικομμουνιστικού μνημονίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Οπως αναφέρεται σε δελτίου Τύπου της Βουλής «οι Α. Μαγκάκης και Στρ. Κόρακας ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας ενημέρωσαν την κυρία Μπενάκη - Ψαρούδα για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η υιοθέτηση του εν λόγω κειμένου για τις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες, τη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων και το δικαίωμα ιδεολογικής έκφρασης των πολιτών στις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ζήτησαν τη συμβολή της, καθώς και του συνόλου των βουλευτών, ώστε να απορριφθεί το μνημόνιο.

Η πρόεδρος της Βουλής, αφού άκουσε με ενδιαφέρον τα θέματα που τέθηκαν, υπογράμμισε τη σταθερή θέση του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην προάσπιση των δημοκρατικών αξιών και αρχών, όπως και των ατομικών, πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης και οι Δ. Καλτσώνης, Α. Ρεμπής, Δ. Σουλιώτης, Μ. Φραγκιαδάκη και Χ. Παπαμάργαρης».

Η αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» επισκέφθηκε και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Απ. Κακλαμάνης είπε ότι η προώθηση του αντικομμουνιστικού ψηφίσματος μας αφορά όλους και είναι επικίνδυνη εξέλιξη, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη δράση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Ευρύτατο κίνημα καταδίκης του αντικομμουνιστικού εκτρώματος

Εχει γενικευτεί σε όλη τη χώρα και σε όλους τους χώρους το κίνημα καταγγελίας του κατάπτυστου αντικομμουνιστικού μνημονίου που προωθείται στο Συμβούλιο της Ευρώπης και των νεοταξικών μεθοδεύσεων περιστολής των λαϊκών ελευθεριών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Συνδικάτα, εργατικά κέντρα, μαζικοί φορείς, δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια, εκδίδουν το ένα μετά το άλλο, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ομόφωνες αποφάσεις ή ψηφίσματα καταδίκης του μνημονίου και ζητούν την άμεση απόσυρσή του.

Ανάμεσα στο πλήθος ανακοινώσεων, καταγγελιών και ψηφισμάτων, ξεχωρίζουμε:

Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Πανελλήνια Ενωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ- ΟΤΑ), Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Σωματείο Εργαζομένων Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΚΑ Ιλίου Αγ. Αναργύρων - Πετρούπολης, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Συνταξιούχων και Επιδοματούχων ΙΚΑ Ζωγράφου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΟΚΑ Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας - Μεταμόρφωσης - Ηρακλείου, Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου - Κολωνού και Πέριξ, Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης Καλλιθέας, Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι», Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας «Θριάσιο», Σύλλογος Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών - Εργαστηρίων - Γηροκομείων - Οίκων Ευγηρίας - Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων (μέλος του ΕΚΑ και της ΟΣΝΙΕ), Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ Νομών Αττικής και Κυκλάδων, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλίμου - Αργυρούπολης - Ελληνικού, Δ΄ ΕΛΜΕ (Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) Αν. Αττικής, Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων - Ραπτών Καταστηματαρχών Αθηνών, Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης, Σύλλογος Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Καλλιθέας, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκαιας - Πειραιά, Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου Αττικής (Μπραχάμι), Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Θεσσαλονίκης, ΕΛΜΕ Ν. Κορινθίας, Β΄ ΕΛΜΕ Ν. Κορινθίας, Συνδικάτο Καπνεργατών - Καπνεργατριών Ν. Ξάνθης, Εργοστασιακό Σωματείο «Καπνεργατοϋπαλληλική Ενωση», Νομαρχιακό Συμβούλιο Πρέβεζας, Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ζακύνθου, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων Ν. Ζακύνθου, Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Χανίων, Σύλλογος Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Χανίων, Σωματείο Εργατοϋπαλληλικού Προσωπικού των Δήμου και Δημοτικών Επιχειρήσεων της Νήσου Ρόδου, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Πλεκτηρίων - Κλωστοϋφαντουργίας Ρόδου, Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ηλείας, Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λάρισας, Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, Δημοτικό Συμβούλιο Πολυκάστρου Νομού Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Ηλείας.

Επίσης καταφθάνουν πλήθος δηλώσεων-ανακοινώσεων από προσωπικότητες-εκπροσώπους φορέων, ανάμεσά τους: ο Νικόλαος Δέδες, πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, η Φωτεινή Φράγκου, πρόεδρος του Συλλόγου Ομάδας Γυναικών Αρκαδίας (έδρα Τρόπαια).

ΚΕΔΚΕ
Πρόκληση στην ιστορική μνήμη

Την αντίδρασή του στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο, το οποίο χαρακτηρίζει «πρόκληση προς την ιστορική μνήμη», εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Ομόφωνα το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ ενέκρινε, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το παρακάτω ψήφισμα:

«Η επικείμενη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης του αντικομμουνιστικού μνημονίου αποτελεί μια απαράδεκτη προσπάθεια, που κυοφορείται από αντιδραστικούς κύκλους, για να αλλάξει η Ιστορία της ανθρωπότητας και πρέπει άμεσα να σταματήσει. Η προσπάθεια εξομοίωσης της ιδεολογίας του κομμουνισμού με το ναζισμό και το φασισμό αποτελεί πρόκληση προς την Ιστορική Μνήμη. Εξισώνει τους θύτες με τα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τους εγκληματίες με τους ήρωες. Θεωρεί τους μεγαλύτερους αντιπάλους του ναζισμού και του φασισμού, τους κομμουνιστές, εγκληματίες. Ανησυχεί και διαμαρτύρεται γιατί, ενώ οι χιτλερικοί καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα, δε συνέβη το ίδιο και με τους κομμουνιστές.

Οι κύκλοι όμως αυτοί είναι οι ίδιοι που χωρίς αιδώ παραδέχονται σήμερα πως δε βρέθηκαν ποτέ τα περιβόητα όπλα στο Ιράκ, ενώ συνεχίζουν να φυλακίζουν, να βασανίζουν και να σκοτώνουν καθημερινά αθώους. Είναι οι ίδιοι που παραβιάζουν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα διάφορα "Γκουαντάναμο". Είναι οι ίδιοι που κατάφεραν στο Ευρωκοινοβούλιο να πάρουν την πρωτοφανή απόφαση του περιορισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την παρακολούθηση όλων μας στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Και για αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν έχουν να πουν τίποτε. Η ιστορία όμως του δημοκρατικού κινήματος, αναπόσπαστο μέρος του οποίου ήταν και είναι οι κομμουνιστές, γράφτηκε με δημοκρατικούς και απελευθερωτικούς αγώνες στις πόλεις και τα βουνά, στις πλατείες και τα εργοστάσια. Και σφραγίστηκε με σημαντικές και πανανθρώπινες κατακτήσεις, όπως είναι ο σεβασμός της αυτοδιάθεσης των λαών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι λαοί της Ευρώπης έχουν πλούσια, μα και οδυνηρή εμπειρία. Εδωσαν εκατομμύρια νεκρούς για την απόκρουση του ναζισμού και του φασισμού. Δε θα επιτρέψουν τη νεκρανάσταση τέτοιων αντιδραστικών πρακτικών και μεθόδων, στη λογική της εμπέδωσης της "νέας τάξης πραγμάτων". Και η Ιστορία, που έχει κριθεί και εκτιμηθεί από την ανθρωπότητα, δεν είναι δυνατόν να ξαναγραφεί από σκοπιμότητες, ούτε να αλλοιωθεί προκειμένου να πετύχουν κάποιοι τα σχέδιά τους.

Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα, την Κυβέρνηση, τους Ελληνες βουλευτές να σεβαστούν τους αγώνες των λαών κατά του ναζισμού και του φασισμού και να καταγγείλουν έμπρακτα το απαράδεκτο αυτό μνημόνιο και να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην απόσυρσή του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ