ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ
«Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» λέει ο Γ. Βουλγαράκης

Ολοκληρώθηκε η βαλλιστική έρευνα των δύο υποπολυβόλων «Σκόρπιον», που χρησιμοποιούσαν οι ληστές, χωρίς όμως να προκύψει κάποιο στοιχείο

Eurokinissi

«Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», δήλωσε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, σχετικά με την προχτεσινή υπόθεση της αιματηρής ληστείας στο κέντρο της Αθήνας. Η απάντηση του υπουργού αφορούσε το χώρο όπου μπορεί να κινούνται οι δράστες. Οι έρευνες των διωκτικών αρχών συνεχίζονται προς «πάσαν κατεύθυνσιν», ενώ δημοσιεύματα εφημερίδων και πληροφορίες διοχετευόμενες από την Ασφάλεια, συνδέουν τους δράστες με τρομοκρατική δράση.

Υπενθυμίζεται ότι η ληστεία έγινε σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σόλωνος. Ακολούθησε καταδίωξη και συμπλοκή αστυνομικών με τους τέσσερις δράστες. Τραυματίστηκαν ο φύλακας της τράπεζας Γιάννης Βουτυράκης, ένας από τους δράστες, ο Γιάννης Δημητράκης, που συνελήφθη, και ο λαχειοπώλης Γιάννης Τζαρής.

Στο μεταξύ, χτες ολοκληρώθηκε η βαλλιστική έρευνα των δύο υποπολυβόλων «Σκόρπιον» που άφησαν πίσω τους οι ληστές, χωρίς όμως να προκύψει κάποιο στοιχείο. Δηλαδή, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε άλλες εγκληματικές ενέργειες. Αναμένεται, όμως, η ολοκλήρωση των βαλλιστικών εξετάσεων των υπόλοιπων καλύκων που βρέθηκαν στον τόπο της συμπλοκής. Ακόμα, ερευνάται το γενετικό υλικό τόσο των κηλίδων αίματος που βρέθηκαν από την Πανεπιστημίου μέχρι την οδό Αριστείδου στην πλατεία Κλαυθμώνος απ' όπου εκτιμάται ότι διέφυγε ένας τραυματισμένος δράστης, όσο και κηλίδας αίματος που βρέθηκε στο σταθμό των ΗΣΑΠ στην Κηφισιά.

Η Ασφάλεια έχει ερευνήσει ιατρεία και κλινικές για το ενδεχόμενο να είχε καταφύγει σε κάποιο από αυτά ο τραυματισμένος οπλοφόρος για τις πρώτες βοήθειες. Επίσης, έχει συγκεντρώσει όλες τις κασέτες από κάμερες της Τροχαίας, καταστημάτων, τραπεζών και άλλων χωρών κατά μήκος της διαδρομής που ακολούθησαν οι ένοπλοι από την Εθνική Τράπεζα στη Σόλωνος 76 μέχρι τη στοά Χατζηχρήστου και την οδό Πανεπιστημίου. Στις έρευνες, εκτός από τη Δημόσια Ασφάλεια, συμμετέχει και η Κρατική Ασφάλεια, όπως και η «αντιτρομοκρατική». Χτες το πρωί, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπου πήραν μέρος ο Γ. Βουλγαράκης, ο εισαγγελέας για θέματα τρομοκρατίας Δ. Ασπρογέρακας και αρμόδιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δέχτηκε στο γραφείο του τους δυο αστυνομικούς - ειδικούς φρουρούς και τους συνεχάρη για την ψυχραιμία και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν.

Ο 28χρονος δράστης, Γιάννης Δημητράκης, που συνελήφθη, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Γενικό Κρατικό, όπως και ο φύλακας της τράπεζας, Γιάννης Βουτυράκης, 41 χρόνων. Ο 73χρονος λαχειοπώλης Γιάννης Τζαρής τραυματίστηκε ελαφρύτερα.

Ρεπορτάζ του χτεσινού «Βήματος» ισχυρίζεται ότι οι αρχές συνδέουν τον 28χρονο με άλλο άτομο 30 χρόνων που το 2000 είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε ληστεία, ο οποίος φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το χώρο του «αντάρτικου πόλης». Παράλληλα, οι διωκτικές αρχές έχουν εντοπίσει «διασυνδέσεις» με άτομο που έχει απασχολήσει για ληστεία και βομβιστική επίθεση και με άτομο που εμπλέκεται στην υπόθεση των «Επαναστατικών Πυρήνων». Αναφέρεται δε και σε άλλο αστυνομικό σενάριο που συνδέει τους δράστες με τους Γιώργο Καλαϊτζίδη, 26 χρόνων, Πέτρο Καρασαρίνη, 40 χρόνων και Παναγιώτη Ασπιώτη, 27 χρόνων, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν πέρσι οπλισμός, καθώς και κλεμμένες ασπίδες των ΜΑΤ. Οι τρεις είναι προφυλακισμένοι, ενώ είχαν βρεθεί σφαίρες σε θυρίδα τράπεζας.

«Τα Νέα» αναφέρουν πως το 2005, έπειτα από επίθεση σε λεωφορείο των ΜΑΤ και την κλοπή οπλισμού, ο Γ. Δημητράκης ήταν ανάμεσα στους προσαχθέντες στην Αστυνομία, ενώ μαζί του ήταν κι ένα άλλο άτομο γνωστό για τις επαφές του στον «αντιεξουσιαστικό» χώρο. Ο «Ελεύθερος Τύπος» υποστηρίζει ότι πριν από δύο χρόνια ο Γ. Δημητράκης είχε προσαχθεί στην Κρατική Ασφάλεια στο πλαίσιο προληπτικών προσαγωγών και ύστερα από πληροφορίες πως ομάδες αναρχικών προετοιμάζονταν για «πόλεμο» με την Αστυνομία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αρχές συνδέουν τους δράστες και με τη ληστεία υποκαταστήματος της Εθνικής, που έγινε στις 21 Γενάρη 2004 στου Γκύζη, όπου οι δράστες αντάλλαξαν πυροβολισμούς με αστυνομικούς. Επίσης, ερευνάται αν υπάρχει εμπλοκή τους στην υπόθεση του φόνου του αστυνομικού - ειδικού φρουρού Χ. Αμανατίδη πέρσι στην Κηφισιά, έξω από το σπίτι του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ενισχύει την «απελευθέρωση» προς όφελος των επιχειρηματιών

Με τη σύμφωνη γνώμη κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε χθες επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, που προβλέπει την ενίσχυση της απελευθέρωσης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ενώ, παράλληλα, νομιμοποιεί την παρουσία κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Κατηγορηματικά αντίθετο στη λογική και τiς ρυθμίσεις του νόμου ήταν το ΚΚΕ.

«Το κρίσιμο ερώτημα για το ΚΚΕ είναι αν το καθολικό και βασικό δικαίωμα στην επικοινωνία πρέπει να αποτελεί εμπόρευμα ή να αποτελεί κοινωνικό αγαθό», σημείωσε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη, τονίζοντας ότι «μόνο ένας ενιαίος κρατικός φορές επικοινωνιών» μπορεί να διασφαλίσει ότι η επικοινωνία θα αποτελέσει κοινωνικό αγαθό. Οπως είπε η Ε. Παντελάκη, το νομοσχέδιο «βασίζεται στις αρχές του ανταγωνισμού με γνώμονα τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου», την ίδια ώρα που με την ανάπτυξη της τεχνολογίας «αυξάνονται οι δυνατότητες ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών».

Απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης, σχετικά με το ότι η απελευθέρωση θα δώσει περισσότερες θέσεις εργασίας και μείωση των τιμών, τόνισε «όλα αυτά είναι μύθοι». Ειδικά για τις θέσεις εργασίας, η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι στον ΟΤΕ έχουμε από την πρώτη φάση της απελευθέρωσης σταθερή μείωση των θέσεων εργασίας, ενώ στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στην «Ιντρακόμ» είχαμε «420 άτομα για εθελούσια έξοδο». Ακόμα, σημείωσε ότι με βάση στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, με την απελευθέρωση, υπάρχει «συνολική μείωση προσωπικού κατά 10% στους μεγάλους ομίλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Για τις τιμές, η Ελπ. Παντελάκη είπε ότι «στη σταθερή τηλεφωνία έχουμε αύξηση στις τιμές», ενώ στην κινητή τηλεφωνία υποστήριξε ότι αν ανήκε στο κράτος «θα ήταν και πιο φτηνή υπηρεσία και θα είχαμε τεράστια έσοδα στον προϋπολογισμό», αντίθετα «σήμερα η λαϊκή οικογένεια δίνει 150 ευρώ στην επικοινωνία»! Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Ελπίδα Παντελάκη στα άρθρα που αφορούν τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τις διαμαρτυρίες κατοίκων, σημειώνοντας ότι είναι «προκλητική η αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην αγωνία του κόσμου». Απαίτησε «να πάρουμε όλα τα μέτρα, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας».

Ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, υποστήριξε ότι «ο νέος νόμος εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με το σχετικό ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο» και πως θα συμβάλει «στη βελτίωση της παραγωγικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων». Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημείωσαν ότι είναι υποχρεωμένοι να το ψηφίσουν λόγω του ευρωπαϊκού προσανατολισμού τους, ενώ το καταψήφισε ο ΣΥΝ.

Σήμερα η δίκη του δημάρχου Νίκαιας

Σήμερα δικάζονται στο Β' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρος Κορομπίλης και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αγγελινιάδης, με την κατηγορία της «αποξήλωσης και καταστροφής καλωδίων κεραιών κινητής τηλεφωνίας». Δικάζονται, διότι ...τόλμησαν να εφαρμόσουν ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και να υλοποιήσουν το αίτημα κατοίκων και φορέων της πόλης και της σχολικής κοινότητας, για διακοπή της λειτουργίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην πλατεία Κρήνης.

Με ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή καλεί όλους του δημότες σε συγκέντρωση, σήμερα στις 9 το πρωί στα δικαστήρια, για να σταματήσει η ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης και υπέρ της προστασίας της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος. «Η ποινικοποίηση - σημειώνεται - της προστασίας της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος, δε θα βάλει φραγμό στη δημοτική αρχή της πόλης στην προστασία των δικαιωμάτων των κατοίκων της Νίκαιας και στη διαρκή προσπάθειά της για ποιότητα ζωής στην πόλη».

Χάρη στις κινητοποιήσεις της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων της πόλης έχουν απομακρυνθεί περισσότερες από 15 κεραίες κινητής τηλεφωνίας από την πόλη, για τις οποίες υπάρχει διάχυτος ο φόβος ότι προκαλούν σοβαρές ζημιές στην υγεία και το περιβάλλον. «Ο αγώνας για την απομάκρυνση όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τα όρια της πόλης μας, συνεχίζεται», σημειώνει η Δημοτική Αρχή στην ανακοίνωσή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ