Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ
«Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» λέει ο Γ. Βουλγαράκης

Ολοκληρώθηκε η βαλλιστική έρευνα των δύο υποπολυβόλων «Σκόρπιον», που χρησιμοποιούσαν οι ληστές, χωρίς όμως να προκύψει κάποιο στοιχείο

Eurokinissi

«Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», δήλωσε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, σχετικά με την προχτεσινή υπόθεση της αιματηρής ληστείας στο κέντρο της Αθήνας. Η απάντηση του υπουργού αφορούσε το χώρο όπου μπορεί να κινούνται οι δράστες. Οι έρευνες των διωκτικών αρχών συνεχίζονται προς «πάσαν κατεύθυνσιν», ενώ δημοσιεύματα εφημερίδων και πληροφορίες διοχετευόμενες από την Ασφάλεια, συνδέουν τους δράστες με τρομοκρατική δράση.

Υπενθυμίζεται ότι η ληστεία έγινε σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σόλωνος. Ακολούθησε καταδίωξη και συμπλοκή αστυνομικών με τους τέσσερις δράστες. Τραυματίστηκαν ο φύλακας της τράπεζας Γιάννης Βουτυράκης, ένας από τους δράστες, ο Γιάννης Δημητράκης, που συνελήφθη, και ο λαχειοπώλης Γιάννης Τζαρής.

Στο μεταξύ, χτες ολοκληρώθηκε η βαλλιστική έρευνα των δύο υποπολυβόλων «Σκόρπιον» που άφησαν πίσω τους οι ληστές, χωρίς όμως να προκύψει κάποιο στοιχείο. Δηλαδή, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε άλλες εγκληματικές ενέργειες. Αναμένεται, όμως, η ολοκλήρωση των βαλλιστικών εξετάσεων των υπόλοιπων καλύκων που βρέθηκαν στον τόπο της συμπλοκής. Ακόμα, ερευνάται το γενετικό υλικό τόσο των κηλίδων αίματος που βρέθηκαν από την Πανεπιστημίου μέχρι την οδό Αριστείδου στην πλατεία Κλαυθμώνος απ' όπου εκτιμάται ότι διέφυγε ένας τραυματισμένος δράστης, όσο και κηλίδας αίματος που βρέθηκε στο σταθμό των ΗΣΑΠ στην Κηφισιά.

Η Ασφάλεια έχει ερευνήσει ιατρεία και κλινικές για το ενδεχόμενο να είχε καταφύγει σε κάποιο από αυτά ο τραυματισμένος οπλοφόρος για τις πρώτες βοήθειες. Επίσης, έχει συγκεντρώσει όλες τις κασέτες από κάμερες της Τροχαίας, καταστημάτων, τραπεζών και άλλων χωρών κατά μήκος της διαδρομής που ακολούθησαν οι ένοπλοι από την Εθνική Τράπεζα στη Σόλωνος 76 μέχρι τη στοά Χατζηχρήστου και την οδό Πανεπιστημίου. Στις έρευνες, εκτός από τη Δημόσια Ασφάλεια, συμμετέχει και η Κρατική Ασφάλεια, όπως και η «αντιτρομοκρατική». Χτες το πρωί, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπου πήραν μέρος ο Γ. Βουλγαράκης, ο εισαγγελέας για θέματα τρομοκρατίας Δ. Ασπρογέρακας και αρμόδιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δέχτηκε στο γραφείο του τους δυο αστυνομικούς - ειδικούς φρουρούς και τους συνεχάρη για την ψυχραιμία και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν.

Ο 28χρονος δράστης, Γιάννης Δημητράκης, που συνελήφθη, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Γενικό Κρατικό, όπως και ο φύλακας της τράπεζας, Γιάννης Βουτυράκης, 41 χρόνων. Ο 73χρονος λαχειοπώλης Γιάννης Τζαρής τραυματίστηκε ελαφρύτερα.

Ρεπορτάζ του χτεσινού «Βήματος» ισχυρίζεται ότι οι αρχές συνδέουν τον 28χρονο με άλλο άτομο 30 χρόνων που το 2000 είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε ληστεία, ο οποίος φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το χώρο του «αντάρτικου πόλης». Παράλληλα, οι διωκτικές αρχές έχουν εντοπίσει «διασυνδέσεις» με άτομο που έχει απασχολήσει για ληστεία και βομβιστική επίθεση και με άτομο που εμπλέκεται στην υπόθεση των «Επαναστατικών Πυρήνων». Αναφέρεται δε και σε άλλο αστυνομικό σενάριο που συνδέει τους δράστες με τους Γιώργο Καλαϊτζίδη, 26 χρόνων, Πέτρο Καρασαρίνη, 40 χρόνων και Παναγιώτη Ασπιώτη, 27 χρόνων, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν πέρσι οπλισμός, καθώς και κλεμμένες ασπίδες των ΜΑΤ. Οι τρεις είναι προφυλακισμένοι, ενώ είχαν βρεθεί σφαίρες σε θυρίδα τράπεζας.

«Τα Νέα» αναφέρουν πως το 2005, έπειτα από επίθεση σε λεωφορείο των ΜΑΤ και την κλοπή οπλισμού, ο Γ. Δημητράκης ήταν ανάμεσα στους προσαχθέντες στην Αστυνομία, ενώ μαζί του ήταν κι ένα άλλο άτομο γνωστό για τις επαφές του στον «αντιεξουσιαστικό» χώρο. Ο «Ελεύθερος Τύπος» υποστηρίζει ότι πριν από δύο χρόνια ο Γ. Δημητράκης είχε προσαχθεί στην Κρατική Ασφάλεια στο πλαίσιο προληπτικών προσαγωγών και ύστερα από πληροφορίες πως ομάδες αναρχικών προετοιμάζονταν για «πόλεμο» με την Αστυνομία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αρχές συνδέουν τους δράστες και με τη ληστεία υποκαταστήματος της Εθνικής, που έγινε στις 21 Γενάρη 2004 στου Γκύζη, όπου οι δράστες αντάλλαξαν πυροβολισμούς με αστυνομικούς. Επίσης, ερευνάται αν υπάρχει εμπλοκή τους στην υπόθεση του φόνου του αστυνομικού - ειδικού φρουρού Χ. Αμανατίδη πέρσι στην Κηφισιά, έξω από το σπίτι του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξιχνίαση ανθρωποκτονίας (2013-10-25 00:00:00.0)
Το αστυνομικό σόου δεν «κουκουλώνει» τις πολιτικές ευθύνες (2007-11-09 00:00:00.0)
Ποινή 25 χρόνια στον Δημητράκη (2007-07-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-07-07 00:00:00.0)
Απολογείται σήμερα ο Γ. Δημητράκης (2006-01-24 00:00:00.0)
Αιματηρή ληστεία στο κέντρο της Αθήνας (2006-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ