ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
Σελ. /40
Ανησυχία ... για τα κέρδη

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Οσο σαπίζει το σύστημά τους, τόσο πιο επικίνδυνοι γίνονται...

όχι μόνο γιατί ομολογούν πως και την ώρα του θανάτου σου τη μετράνε με όρους κερδοφορίας,

αλλά και γιατί, βάσιμα πλέον, η ίδια η συσσωρευμένη εμπειρία δείχνει πως κανένας θάνατος δεν έρχεται έτσι απλά γιατί αρρώστησε ένα πουλί.

Η αποθήκη με τα σάπια κρέατα στη Βαρβάκειο και οι αποθήκες ανθρώπων σε κατάσταση απόγνωσης σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, είναι του ίδιου νομίσματος όψεις.

Ενα σύστημα, όπου η εναλλαγή στην πολιτική εξουσία νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατών δεν έχει να κάνει με την εκπροσώπηση καμιάς πραγματικής ανάγκης του εργαζόμενου - στη μεγάλη πλειοψηφία του - κοινωνικού συνόλου, αλλά αποκλειστικά και μόνο με τη διασφάλιση μιας διαρκώς αυξανόμενης κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η προβαλλόμενη νέα πλατφόρμα των σοσιαλδημοκρατών - την ώρα που οι καθαρόαιμες νεοφιλελεύθερες πολιτικές φαίνεται να συναντούν μιαν αυξανόμενη αντίσταση - έρχεται να αποδείξει πως, για μία ακόμα φορά, οι καλοί φίλοι στα δύσκολα φαίνονται: Τι προτείνουν; Ακόμα και με όρους κλασικού ρεφορμισμού να ξεχάσει ο εργάτης τη διεκδίκηση ενός όλο και μεγαλύτερου τμήματος της υπεραξίας που παράγει, να μάθει να ζει μ' ένα επίδομα φτωχοκομείου. Να ξεχάσει την όποια κατάκτηση δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και να αποθέσει τις ελπίδες του στην τυχόν κερδοφορία των ασφαλιστικών του εισφορών μέσα από τα περίφημα επαγγελματικά ταμεία. Και γιατί όλα αυτά; Για να διασφαλιστεί, λέει, η κινητικότητα της εργατικής δύναμης ως προϋπόθεση για να γίνουν οι οικονομίες ανταγωνιστικές, δηλαδή για να διασφαλίζεται η όσο το δυνατόν μακροβιότερη ανάγκη αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Με μια τέτοια πλατφόρμα δεν ξενίζει το χέρι βοηθείας που προσφέρει το ΠΑΣΟΚ για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως δεν έπρεπε να ξενίζει και χτες η προετοιμασία, επίσης από το ΠΑΣΟΚ, του εδάφους για να έρθει ώριμο φρούτο σήμερα ο αποχαρακτηρισμός των δασών. Χωρίς καμιά διαφωνία επί της ουσίας, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει έτοιμο να αναλάβει και το πιο δύσκολο έργο: Αυτό της εξασφάλισης της λαϊκής συναίνεσης.

Οτι λαϊκές δυνάμεις δείχνουν να ξεκόβουν απ' το μαντρί του δικομματισμού και, ακόμα χειρότερα, να συσπειρώνονται γύρω από την πολιτική του ΚΚΕ, σε μια καθαρή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, συνιστά ένα πρόβλημα, αλλά και γι' αυτό υπάρχουν «φίλοι του λαού».

Η χτεσινή προβοκάτσια ολκής από την «Ελευθεροτυπία» (έβαλε φωτογραφία της Αλ. Παπαρήγα να «κοσμεί» κάλεσμα ομάδων, που υπάρχουν κατά κύριο λόγο ως αντιΚΚΕ συσπείρωση, σχετικό σχόλιο σε άλλη στήλη) μαρτυρά ότι ο αντικομμουνισμός έχει πολλά ποδάρια.

Κι έλα εσύ να κάνεις το λάθος να ξεγελαστείς από την αγανάκτηση διαφόρων για τη δράση της ...τρομοκρατίας.

Πολυπλόκαμες οι εφεδρείες τους, μία και στο φως της μέρας η δική σου δράση. Κριτήριο πάντα το ποιος για ποια τάξη...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΒΥΘΙΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΩΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: «Η γρίπη των πτηνών μπαίνει στο μικροσκόπιο των αναλυτών (...) η Citigroup εκτιμά ότι (...) εάν επαναληφθεί το προηγούμενο του ιού SARS, θα δημιουργηθούν επενδυτικές ευκαιρίες» (από το πρώτο θέμα στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Ο ΚΑΦΕΣ: «Πριν μέρες ο πρεσβευτής των ΗΠΑ συνάντησε κάποιους Ελληνες δημοσιογράφους για καφέ και για κουβέντα» (ο Π. Μανδραβέλης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΟ «ΡΕΠΟΡΤΑΖ»: «Οι αμερικανικές υπηρεσίες πιστεύουν και το έχουν θέσει στις ελληνικές αρχές ότι άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο έχουν στρατολογήσει μέσα από τις φυλακές, όπου ήλθαν σε επαφή, άτομα του κοινού ποινικού δικαίου (...) και έχουν σχηματίσει μεικτές ομάδες δράσης» (το «ρεπορτάζ» στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ: «Για να διαμορφωθεί το κλίμα αυτοπειθαρχίας το οποίο είναι απαραίτητο για μια αποτελεσματική συλλογική προσπάθεια ανόρθωσης πρέπει επιπλέον η οικονομική πολιτική να εγγυάται καλύτερες ημέρες για όλη την κοινωνία, κάτι που σήμερα δε συμβαίνει. Το πρόβλημα, βεβαίως, δεν είναι επικοινωνιακό. Είναι κατ' εξοχήν πολιτικό και συνδέεται με την όχι αδικαιολόγητη εντύπωση των εργαζομένων ότι οι περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές είναι κατά κανόνα μονόπλευρα εις βάρος τους» (ο Σταύρος Λυγερός στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΟ «ΠΑΡΑΠΟΝΟ»: «Η κακώς εννοούμενη δημοκρατία της εποχής μας, όπως τη θέλουν κάποιοι «προοδευτικοί» τενεκέδες, επιδεινώνει την κατάσταση. Οι αναρχικοί και οι κακοποιοί μπορεί να οργιάζουν... Αλλά έτσι και πέσει κανένα δακρυγόνο παραπάνω, έτσι και δώσει αστυνομικός κανένα χαστούκι στον επικίνδυνο κακοποιό, χαλάνε κόσμο οι εύθικτοι προοδευτικοί...» (ο Δ. Ρίζος στον «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ουσιαστικά ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ εργαζομένων και πτηνοτρόφων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κλειστά σύνορα με Τουρκία για τον φόβο του ιού

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πόσο απειλεί η γρίπη τη διεθνή οικονομία

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

ΕΘΝΟΣ: ΛΗΣΤΕΙΑ μετά τρόμου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΛΗΣΤΕΙΑ μετά τρόμου

ΤΑ ΝΕΑ: Τρομο-σκιές πίσω από τη ληστεία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 2 ΣΗΜΑΔΙΑ τρομοκρατίας

Η ΧΩΡΑ: Ληστεία για το ταμείο του Τρόμου;

Ο ΛΟΓΟΣ: ΛΗΣΤΕΙΑ αλλά... τρομοκρατικά

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ανθρωποκυνηγητό

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΤΑ ΙΧΝΗ και άλλων τρομοκρατών

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ του «Επαναστατικού Αγώνα» ο συλληφθείς ληστής

Η ΑΥΓΗ: Τεστ «εθνικοφροσύνης» σε ομογενείς

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ υπό αναθεώρηση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΒΑΘΙΑ ΤΟΜΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Η ΝΙΚΗ: Αρση μονιμότητας

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τα «λάθη του παρελθόντος»

«Είναι μια ευκαιρία να διορθωθούν τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για νέες επενδύσεις στην παιδεία και την κτηματαγορά » (ο Π. Αμυράς στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Η εγγύηση της «συναίνεσης»

«Εθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου το ουσιαστικό θέμα της λαϊκής συμμετοχής στην αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία δεν προβλέπεται από τις υπάρχουσες διαδικασίες (...) αυτή η πρακτική μπορεί να ανατραπεί, αν πράγματι η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει προτάσεις "μετά από σοβαρή επεξεργασία και διαβούλευση με τον πολίτη", όπως δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου» (από το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Το τοπίο της νέας εξαπάτησης

«Το περασμένο Σάββατο παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες η σοσιαλιστική εκδοχή εξόδου της Ευρώπης από τη σημερινή πολύπλευρη κρίση (...) από το κείμενο που συνυπέγραψαν ανεδείχθη ακριβώς η αγωνία, αλλά και η δυσκολία προσέγγισης μιας συγκεκριμένης και καθαρής θέσης για τη συγκρότηση νέου κοινωνικού μοντέλου που θα υπηρετεί τόσο τον σκοπό ισχυροποίησης των ευρωπαϊκών οικονομιών όσο και τη συνοχή των κοινωνιών (...) στο κοινωνικό πεδίο οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές υιοθετούν την αρχή της εξασφάλισης ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης για τους ευρωπαίους πολίτες (...) μιλούν για νέες μορφές "επαγγελματικής κοινωνικής ασφάλισης" με σκοπό (...) τη διευκόλυνση της κινητικότητας» (ο Α. Καρακούσης στα «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ