ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
Σελ. /40
Η ... ενημέρωση της «Ελευθεροτυπίας»

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ (εξάστηλο στη σελίδα 7) σημείωνε: «Εντείνονται οι αντιδράσεις για το ψήφισμα κατά του κομμουνισμού». Δίπλα υπήρχε φωτογραφία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με την εξής λεζάντα: «Αλέκα Παπαρήγα για το αντικομμουνιστικό μνημόνιο: Ευκαιρία να σκεφθούν οι εργαζόμενοι όλης της Ευρώπης». Ολ' αυτά στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία». Κι αν αναρωτιέστε, πού είναι το περίεργο, σας πληροφορούμε ότι στο μεγαλούτσικο ρεπορτάζ (σχεδόν μισή σελίδα) δεν αναφέρονταν ούτε λέξη, για την αυριανή συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Προπύλαια (για να μην αναφέρουμε τις δεκάδες άλλες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα). Αντίθετα, ένα μεγάλο μέρος του ρεπορτάζ ήταν αφιερωμένο στη συγκέντρωση, που διοργανώνουν για το μνημόνιο, την ίδια μέρα και την ίδια περίπου ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος η ΑΡΑΣ, το ΚΚΕ (μ-λ), το Μ-Λ ΚΚΕ, το ΕΚΚΕ, κλπ.

Προφανώς, το γεγονός αποτελεί άλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση ...ελευθεροτυπίας και ...αντικειμενικής ενημέρωσης από τη συγκεκριμένη εφημερίδα. Πάλι καλά που δεν έγραψε ότι το ΚΚΕ καλεί τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του στη συγκέντρωση της Κλαυθμώνος. Τέλος πάντων, ίσως, αύριο, να γίνουν περισσότερο ορατοί οι λόγοι που «μπέρδεψε» τόσο πολύ τα πράγματα η χτεσινή «Ελευθεροτυπία»...

Οι... διαφωνίες

«Διαφωνούν για αναθεώρηση κυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ», έλεγε ο τίτλος του ρεπορτάζ, σχετικά με την προχτεσινή συνάντηση Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, στην πρώτη σελίδα της χτεσινής «Καθημερινής», ενώ ο υπότιτλος σημείωνε «Φιλική η συνάντηση Καραμανλή και Παπανδρέου, αλλά οι διαφορές παραμένουν». Οποιος, όμως, διάβαζε το σχετικό ρεπορτάζ μπορούσε εύκολα να καταλάβει ότι οι όποιες διαφωνίες δεν είχαν ως αντικείμενο την αντιδραστική κατεύθυνση της προετοιμαζόμενης ήδη συνταγματικής αναθεώρησης. Σ' αυτό έμειναν και οι δυο σύμφωνοι. Οι διαφωνίες αφορούσαν στο εύρος και την έκταση της αναθεώρησης. Ο Γ. Παπανδρέου θέλει να περιληφθούν και άλλα άρθρα του Συντάγματος, ώστε η αναθεώρηση να μην είναι «διορθωτικού χαρακτήρα». Επομένως, ο σωστός τίτλος θα ήταν ένας του τύπου «Διαφωνούν για το εύρος της αντιδραστικής αναθεώρησης κυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ». Προφανώς, όμως, αυτά είναι «ψιλά γράμματα», για όσους έχουν κάνει ...επιστήμη τη χειραγώγηση των συνειδήσεων.

Σπατάλη δημόσιου χρήματος

Αν προσλάμβαναν μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία θα στοίχιζε πολύ λιγότερο απ' όσο πληρώνουν στις εταιρίες, με τις οποίες κάνουν συμβάσεις για την καθαριότητα, τη φύλαξη ή άλλους τομείς που δίνονται κομμάτι - κομμάτι στους επιχειρηματίες.

Η πρακτική αυτή ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 απ' την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, στο όνομα να παρακαμφθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες των προσλήψεων και εφόσον οι συμβάσεις με τις εταιρίες δεν υπερέβαιναν τα κονδύλια που θα στοίχιζε το μόνιμο προσωπικό. Μετά, το ΠΑΣΟΚ (με το νόμο 2646/98) εκχώρησε και τη φύλαξη σε ιδιώτες με τις ίδιες προϋποθέσεις. Και στη συνέχεια, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (νόμοι 2889/2001, 3204/2003 και 3329/2005) κατάργησαν κάθε περιορισμό και επέτρεψαν την εκχώρηση της καθαριότητας και της φύλαξης σε ιδιωτικά συνεργεία «ανεξάρτητα του ύψους της αμοιβής του αναδόχου και της ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων των οικείων κλάδων ή ειδικοτήτων».

Κι όλα αυτά, τα κάνουν γιατί έχουν ήδη συμφωνήσει στις Βρυξέλλες, για μείωση του «σπάταλου κράτους» και προώθηση των κάθε λογής ιδιωτικοποιήσεων. Κι έτσι, η «κρατική σπατάλη» γίνεται το πρόσχημα της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, που την πληρώνουν πολύμορφα και αγρίως οι δραχμοβίωτοι Ελληνες φορολογούμενοι.

Δεν τελείωσε η δουλεία

Ενας πρωτοδιοριζόμενος εργαζόμενος Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στοιχίζει, μαζί με την ασφάλισή του κοντά στα 1.050 ευρώ, ενώ ένας εργαζόμενος στις εταιρίες, στις οποίες εκχωρούν τους τομείς φύλαξης, καθαριότητας, κλπ., στοιχίζει τα μισά. Ομως, το νοσοκομείο πληρώνει πολύ περισσότερα στις εταιρίες απ' όσα θα πλήρωνε για τους μόνιμους.

Με τέτοια καβάτζα, λοιπόν, οι επιχειρηματίες αποκτούν ακόμη και ...λεπτά αισθήματα και μετατρέπονται σε ...ευεργέτες προς τα νοσοκομεία, με τα οποία έχουν κάνει τις συμβάσεις. Καλή ώρα στο Σισμανόγλειο, όπου ο επιχειρηματίας του συνεργείου καθαριότητας «χάρισε» τέσσερις εργαζόμενους στο νοσοκομείο, για να χρησιμοποιηθούν ως τραυματιοφορείς.

Ποιος είπε ότι η εποχή της δουλείας ή της δουλοπαροικίας εξέλιπεν οριστικά;


Τα ... (α)σαφή

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ εγχείρημα ήταν η χτεσινή ομιλία Καραμανλή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Τα κατάφερε να είναι σαφής και ταυτόχρονα ...ασαφέστατος.

Ξεκάθαρα, μας τα είπε τα πράγματα για το ...«πού το πάει». Οπως δήλωσε, η αναθεώρηση «υπαγορεύεται από τη νέα εποχή των μετασχηματισμών που συντελούνται στο διεθνές περιβάλλον και ειδικότερα στην ΕΕ». Ετσι, για να ξέρουμε ποιοι επιβάλλουν, σε ποια κατεύθυνση και σε τι.

Ομως, όταν ήρθε η ώρα να πει για το θα κάνει αναφορικά με το βασικό μέτοχο, είναι σίγουρο πως δεν υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, που να ...κατάλαβε τι εννοούσε. Και - πιστέψτε μας - οι περισσότεροι τουλάχιστον απ' αυτούς το γνωρίζουν το θέμα.

Μετά από αυτά, αλλά και τις μέχρι τώρα δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, προβλέπουμε ότι η συναίνεση τουλάχιστον των κομμάτων του δικομματισμού «θα δώσει και θα πάρει» σ' αυτήν τη διαδικασία.

ΤΕΛΙΚΑ, ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ... βλέπει στο μέλλον. Πρέπει να το παραδεχτούμε. Απλά, το κάνει όπως και όταν θέλει. Σκέφθηκε, για παράδειγμα, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας (και το είπε χτες στη Βουλή) ότι ...του χρόνου η αργία των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα πέσει Δευτέρα και τα μαγαζιά θα είναι κλειστά επί ένα τριήμερο.

Κατέληξε, έτσι, ότι θα θέλουν να ψωνίσουν οι καταναλωτές και δε θα μπορούν, παρότι θα έχουν (κατά τη γνώμη του, φυσικά) και χρήμα, και διάθεση, και χρόνο. Τι ακριβώς ήθελε να πει με όλα αυτά; Απλούστατα ότι πρέπει οι συγκεκριμένες Κυριακές να είναι εργάσιμες...

Δυστυχώς, όμως, οι κυβερνητικές προθέσεις δεν περιορίζονται μόνο σ' αυτές τις Κυριακές. Θέλουν ...κάθε Κυριακή να είναι εργάσιμη και μάλιστα κατά προτίμηση με εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, ακόμη ...μερικότερα αμειβόμενους και πολύ περισσότερο ...μερικά ασφαλισμένους.

Γρηγοριάδης Κώστας

Για την ... «εποχή της γυναίκας»

Να σκηνοθετήσει μια υποτιθέμενη «εποχή της γυναίκας» επιδιώκει το τελευταίο διάστημα η κυρίαρχη τάξη, αξιοποιώντας στο έπακρο τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η εκλογή γυναίκας στην καγκελαρία της Γερμανίας, η γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η γυναίκα Πρόεδρος της Χιλής αλλά και η επίσης γυναίκα Πρόεδρος της Λιβερίας, που ορκίστηκε προχτές, παρουσιάζονται να σηματοδοτούν το πέρασμα σε μια εποχή που η ανάδειξη των γυναικών στην πολιτική ζωή αποτυπώνει μια κοινωνία προοδευτική αλλά και επιβεβαιώνει την κεκτημένη - υποτίθεται - χειραφέτηση της γυναίκας. Ασφαλώς, η συγκεκριμένη ερμηνεία των εξελίξεων δεν είναι τυχαία ούτε επιπόλαια...

Το ερώτημα που προκύπτει είναι σαφές: Είναι το φύλο ή οι επιλογές όσων ασκούν πολιτική που καθορίζουν το αν τελικά αυτή θα επιδράσει θετικά στη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων γενικά και ειδικά των γυναικών; Για παράδειγμα, ούτε η ...θηλυκή υπόσταση ούτε κανενός είδους «γυναικεία ευαισθησία» εμπόδισαν παλαιότερα την Μάργκαρετ Θάτσερ, ούτε και την Μαντλίν Ολμπράιτ να πρωτοστατήσουν στην άσκηση σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής και στην προώθηση ιμπεριαλιστικών σχεδίων, που «έσυραν» χιλιάδες γυναίκες (όπως βέβαια και άνδρες) στην ανεργία, στην εξαθλίωση, στο μακελειό. Τα πράγματα είναι απλά: Η εξουσία ασκείται - και θα ασκείται - με ταξικά κριτήρια. Γι' αυτό και δεν πρόκειται να ακούσουμε καμία από τις αστές πολιτικούς να εξαγγέλλουν μέτρα για τη διασφάλιση σταθερής και πλήρους δικαιωμάτων εργασίας στις εργαζόμενες. Οταν, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απ' τον περασμένο Φλεβάρη, πάνω από 3 στις 10 εργαζόμενες (30,9%) στην «Ευρώπη των 25» εργάζονται σε καθεστώς «μερικής απασχόλησης», δηλαδή κινδυνεύουν να μη συγκεντρώσουν ποτέ τα απαραίτητα για τη συνταξιοδότησή τους ένσημα, εξαρτημένες - ήδη - οικονομικά από άλλα μέλη της οικογένειάς τους...

Η «απελευθέρωση» που μπορούν να υποσχεθούν στις εργαζόμενες οι αστές πολιτικοί φτάνει μέχρι εκεί που επιτρέπουν οι ανάγκες της τάξης τους. Ούτε σπιθαμή πιο πέρα. Γιατί την ίδια ώρα που παρελαύνουν απ' τις σελίδες και τα τηλεοπτικά παράθυρα ως σύμβολα της γυναικείας χειραφέτησης, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες «βυθίζονται» στην ομηρία της ανεργίας, στην εργοδοτική τρομοκρατία που επιβάλλει την απόλυση σε περίπτωση μητρότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας η ανεργία στις γυναίκες φτάνει στο 15%, στις δε νεότερες ηλικίες εκσφενδονίζεται στο 26,2%!...

Είναι άλλο το πρότυπο στο οποίο πρέπει να στραφεί η γυναίκα της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων. Κι αυτό ακριβώς είναι εκείνο το πρότυπο που τα επιτελεία της αστικής τάξης «τρέχουν να κρύψουν»: Την εργαζόμενη που εναντιώνεται στην εργοδοτική ασυδοσία και απαντά δυναμικά, αποφασιστικά, με τη συμμετοχή της στο μαζικό κίνημα. Την εργάτρια που όχι μόνο αποφασίζει να αντιδράσει και να αντισταθεί στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων που το υπηρετούν, αλλά και πολλαπλασιάζει τη δύναμή της, με την ένταξή της στη συλλογική πάλη, τη δράση της μέσα απ' τα συνδικάτα, με άξονα κι αυτή τα δικά της ταξικά συμφέροντα. Κόντρα στη μοιρολατρία και στην αδράνεια όπου η κυρίαρχη τάξη θέλει να την εγκλωβίσει. Είναι, άραγε, τυχαίο που δίπλα στα πολύστηλα δημοσιεύματα για τις αστές πολιτικούς δε «χωράνε» ούτε λίγες αράδες για την εργάτρια της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»;


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ