ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπογράφεται σήμερα η «τρομοσυμφωνία» έκδοσης και δικαστικής συνδρομής

Υπογράφονται σήμερα (ουσιαστικά εν κρυπτώ) από τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντ. Φριντ και τον Ελληνα πρέσβη Α. Μαλλιά τα επαίσχυντα κυρωτικά πρωτόκολλα μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σε εφαρμογή των συμφωνιών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ για την Εκδοση και αμοιβαία Δικαστική Συνδρομή. Με τις δύο αυτές συμφωνίες καταφέρεται ένα ακόμη χτύπημα στα κατακτημένα με αίμα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών.

Πρόκειται για τη συμφωνία που υπογράφτηκε στις 25 Ιούνη 2003 μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ, όταν η Ελλάδα ασκούσε την προεδρία της ΕΕ επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη. Τη συμφωνία τότε την είχε υπογράψει ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος, εκπροσωπώντας τους ομόλογούς του υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ασκροφτ, στο πλαίσιο της συνάντησης Κ. Σημίτη - Τζ. Μπους.

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ, επικυρώνει τα κείμενα αυτά που βάζουν στο ψυγείο τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα. Μάλιστα, οι κυβερνήσεις της χώρας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) δεν έφεραν τα επαίσχυντα αυτά κείμενα ούτε καν στη Βουλή για νομοθετική επικύρωση. Οχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά τουλάχιστον να ενημερωνόταν ο λαός γι' αυτές τις δύο κατασταλτικές συμφωνίες.

Οι συμφωνίες ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έκδοση και την αμοιβαία δικαστική συνεργασία αποτελούν ένα πλήγμα στα δημοκρατικά δικαιώματα που οι λαοί έχουν κατακτήσει με αγώνες. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στον κοινό αντιτρομοκρατικό αγώνα.

Με τις συμφωνίες αυτές επιτρέπεται η έκδοση στις ΗΠΑ ακόμη και Ελλήνων πολιτών παρότι αυτό απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το άρθρο 4 της συμφωνίας σχετικά με την Εκδοση μπορεί να εκδοθεί Ελληνας πολίτης στις ΗΠΑ ακόμη και για ορισμένες πράξεις που δε θεωρούνται εγκλήματα στη χώρα μας ή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά θεωρούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, με το άρθρο 9 μπορεί να εκδοθεί κάποιος για να δικαστεί στις ΗΠΑ ακόμη και αν έχει δικαστεί ήδη σε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με το άρθρο 13 δίνεται ουσιαστικά η δυνατότητα για έκδοση ακόμη και αν υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής ποινής. Επίσης, με το άρθρο 16 δίνεται η δυνατότητα για έκδοση στις ΗΠΑ ακόμη και για αδικήματα που έγιναν πριν την υπογραφή της συμφωνίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα (και συγκεκριμένα η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) έχει συνάψει και διμερή με τις ΗΠΑ ανάλογη συμφωνία δικαστικής συνδρομής, η οποία κυρώθηκε με το νόμο 2804/2000. Αν και αυτή η συμφωνία εξασφάλιζε τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, σε τούτη τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ περιέχονται ακόμη πιο καταθλιπτικές για τους λαούς της Ευρώπης διατάξεις και άλλες επίτηδες διατυπωμένες αόριστα και με εκφράσεις που μπορούν να ερμηνεύονται με πολλούς τρόπους για να ερμηνεύονται από τους Αμερικανούς κατά το δοκούν.

ΛΑΡΙΣΑ
Υποσχέσεις για «βόλεμα» των «γαλάζιων παιδιών»!

«Κάντε υπομονή, δε σας ξεχνάμε», είπε, μιλώντας σε συγκέντρωση νεοδημοκρατών, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Νάκος

Να κάνουν υπομονή και θα βολευτούν, υποσχέθηκε στα «γαλάζια παιδιά» ο Θ. Νάκος, υφυπουργός Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, μιλώντας, την περασμένη Κυριακή, σε συγκέντρωση της ΝΔ, στη Λάρισα. Με έμμεσο, πλην σαφή λόγο - ας όψεται η «απειλή» των μικροφώνων, που «έκαψε» πολλούς «μαρτυριάρηδες» της κυβέρνησης - ο υφυπουργός διαβεβαίωσε τους οπαδούς του κόμματός του ότι είναι «στα υπόψιν» για «βόλεμα» και δεν πρέπει ν' ανησυχούν. «Κάντε υπομονή, δε σας ξεχνάμε», είπε ο Θ. Νάκος στους αδημονούντες και πιέζοντες για «βόλεμα» νεοδημοκράτες και συνέχισε: «Η ΝΔ και η νέα διακυβέρνηση ξέρουν να τιμούν τα πρόσωπα που τη στηρίζουν με τους αγώνες και τις προσπάθειές τους όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σας αγαπάμε όλους και θέλουμε να ξέρετε ότι οι αγώνες που κάνετε δεν πάνε χαμένοι. Σιγά - σιγά τα όνειρα των μελών, στελεχών και ηγεσίας θα εκπληρωθούν».

Τα «λόγια αγάπης» του υφυπουργού... συγκίνησαν και ξεσήκωσαν το νεοδημοκρατικό ακροατήριό του, που ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Ενθουσιασμένοι ήταν και οι παρόντες τέσσερις τοπικοί βουλευτές, καθώς και ο νομάρχης και ο δήμαρχος της πόλης, που ανήκουν στο κυβερνών κόμμα και ενδιαφέρονται, σφόδρα, για την εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας τους, ενόψει και των τοπικών εκλογών.

Κατά τα άλλα, ο Θ. Νάκος αναφέρθηκε στην ομιλία του και στην κυβερνητική προσπάθεια για «νοικοκύρεμα» της οικονομίας - προφανώς σ' αυτό θα συμβάλει και το «βόλεμα» των «γαλάζιων παιδιών» - και στην ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αλλά, αυτά, μάλλον, δεν ενδιέφεραν και τόσο τους ακροατές του, οι περισσότεροι από τους οποίους «έδωσαν το παρών» στη συγκέντρωση για ν' αποκτήσουν «δικαίωμα» συμμετοχής στο επερχόμενο «βόλεμα»...

Σύσκεψη στο Ηράκλειο Κρήτης

Σύσκεψη με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα προγράμματα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης - Προεκτάσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις επικείμενες δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές», οργανώνει η ΚΟΒ Νοσοκομείων Νομού Ηρακλείου του ΚΚΕ σήμερα Τετάρτη, στις 18.30 στην αίθουσα «Ανδρέα Παπανδρέου» - Δημαρχείο («Λόντζια»).

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Λίλα Παναγουλοπούλου, εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» στο ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συλλυπητήριο μήνυμα προς το ΑΚΕΛ

Συλλυπητήριο μήνυμα προς την ΚΕ του ΑΚΕΛ για το θάνατο του σ. Μιχάλη Ολύμπιου απέστειλε χτες η ΚΕ του ΚΚΕ. Το συλλυπητήριο μήνυμα έχει ως εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Με μεγάλη θλίψη μάθαμε το θάνατο του σ. Μιχάλη Ολύμπιου, παλαίμαχου κομμουνιστή και αφοσιωμένου στελέχους του ΑΚΕΛ. Ο σύντροφος υπήρξε σ' όλη του τη ζωή και δράση ένας αγωνιστής με ακλόνητη πίστη στα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού. Η αφοσίωσή του στην υπηρεσία αυτών των ιδανικών, η κομματικότητά του, η σεμνότητα και η ανιδιοτέλεια που τον χαρακτήριζαν σε κάθε μετερίζι όπου δούλεψε για το κόμμα και την πρόοδο του νεολαιίστικου και εργατικού κινήματος στην Κύπρο, αποτελούν τις ζωντανές παρακαταθήκες που αφήνει ο σύντροφος και σε μας στην Ελλάδα. Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια στην ΚΕ του ΑΚΕΛ και στην οικογένειά του για την απώλεια του συντρόφου».

ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Θέμα χρόνου η κλήτευση της Χρ. Βαληνάκη

Θέμα χρόνου είναι η κλήση ως μάρτυρα της Χρ. Βαληνάκη, συζύγου του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Βαληνάκη, καθώς ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς ερευνά τους δικηγόρους που χειρίστηκαν τις υποθέσεις της αντιδικίας της Μ. Κεστέκογλου (διαχειρίστριας της πολυεθνικής σοκολατάκια «Λεωνίδας») με τον επιχειρηματία Αν. Μπιζάκη. Οι δικηγόροι αυτοί, μεταξύ των οποίων και η Χρ. Βαληνάκη, ήταν συνεργάτες του δικηγορικού γραφείου του Σ. Κεχαγιόγλου, προφυλακισμένου για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα.

Την υπόθεση Κεστέκογλου - Μπιζάκη για οικονομικές διαφορές (ασφαλιστικά μέτρα), που ερευνά πλέον ο Γ. Σανιδάς, χειρίστηκε και η Αντ. Ηλία, ενώ παρέστη ως δικηγόρος η Χρ. Βαληνάκη μαζί με τη δικηγόρο Μ. Βραχά, εναντίον της οποίας έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα.

Πάντως, πηγές από τον Αρειο Πάγο διαβεβαίωναν χτες ότι η Χρ. Βαληνάκη μέχρι στιγμής δεν έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας στον Γ. Σανιδά, χωρίς αυτό, όμως, να αποκλείεται στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ αργά χτες το απόγευμα προσήλθε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά η επιχειρηματίας Μ. Κεστέκογλου για να καταθέσει.

Εκδήλωση της ΚΟΒ Υμηττού

Η ΚΟΒ Υμηττού του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν των 87χρονων του Κόμματος σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Τετάρτη, στις 18.45, την εκπομπή «Εις υγείαν». Η Πόπη Καπετανοπούλου συζητά με τον Νέαρχο Γιατρομανωλάκη, πνευμονολόγο γιατρό Αεροπορικής Ιατρικής, με θέμα: «Ποιες παθήσεις μπορεί να επιβαρυνθούν από ένα αεροπορικό ταξίδι και πώς αυτό μπορεί να προληφθεί;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ