Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπογράφεται σήμερα η «τρομοσυμφωνία» έκδοσης και δικαστικής συνδρομής

Υπογράφονται σήμερα (ουσιαστικά εν κρυπτώ) από τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντ. Φριντ και τον Ελληνα πρέσβη Α. Μαλλιά τα επαίσχυντα κυρωτικά πρωτόκολλα μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σε εφαρμογή των συμφωνιών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ για την Εκδοση και αμοιβαία Δικαστική Συνδρομή. Με τις δύο αυτές συμφωνίες καταφέρεται ένα ακόμη χτύπημα στα κατακτημένα με αίμα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών.

Πρόκειται για τη συμφωνία που υπογράφτηκε στις 25 Ιούνη 2003 μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ, όταν η Ελλάδα ασκούσε την προεδρία της ΕΕ επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη. Τη συμφωνία τότε την είχε υπογράψει ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος, εκπροσωπώντας τους ομόλογούς του υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ασκροφτ, στο πλαίσιο της συνάντησης Κ. Σημίτη - Τζ. Μπους.

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ, επικυρώνει τα κείμενα αυτά που βάζουν στο ψυγείο τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα. Μάλιστα, οι κυβερνήσεις της χώρας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) δεν έφεραν τα επαίσχυντα αυτά κείμενα ούτε καν στη Βουλή για νομοθετική επικύρωση. Οχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά τουλάχιστον να ενημερωνόταν ο λαός γι' αυτές τις δύο κατασταλτικές συμφωνίες.

Οι συμφωνίες ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έκδοση και την αμοιβαία δικαστική συνεργασία αποτελούν ένα πλήγμα στα δημοκρατικά δικαιώματα που οι λαοί έχουν κατακτήσει με αγώνες. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στον κοινό αντιτρομοκρατικό αγώνα.

Με τις συμφωνίες αυτές επιτρέπεται η έκδοση στις ΗΠΑ ακόμη και Ελλήνων πολιτών παρότι αυτό απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το άρθρο 4 της συμφωνίας σχετικά με την Εκδοση μπορεί να εκδοθεί Ελληνας πολίτης στις ΗΠΑ ακόμη και για ορισμένες πράξεις που δε θεωρούνται εγκλήματα στη χώρα μας ή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά θεωρούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, με το άρθρο 9 μπορεί να εκδοθεί κάποιος για να δικαστεί στις ΗΠΑ ακόμη και αν έχει δικαστεί ήδη σε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με το άρθρο 13 δίνεται ουσιαστικά η δυνατότητα για έκδοση ακόμη και αν υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής ποινής. Επίσης, με το άρθρο 16 δίνεται η δυνατότητα για έκδοση στις ΗΠΑ ακόμη και για αδικήματα που έγιναν πριν την υπογραφή της συμφωνίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα (και συγκεκριμένα η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) έχει συνάψει και διμερή με τις ΗΠΑ ανάλογη συμφωνία δικαστικής συνδρομής, η οποία κυρώθηκε με το νόμο 2804/2000. Αν και αυτή η συμφωνία εξασφάλιζε τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, σε τούτη τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ περιέχονται ακόμη πιο καταθλιπτικές για τους λαούς της Ευρώπης διατάξεις και άλλες επίτηδες διατυπωμένες αόριστα και με εκφράσεις που μπορούν να ερμηνεύονται με πολλούς τρόπους για να ερμηνεύονται από τους Αμερικανούς κατά το δοκούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ