Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΑΣΟΚ
Ζητούν την καταδίκη του

Την καταδίκη του σχεδίου Εκθεσης της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον κομμουνισμό ζήτησαν με Ερώτησή τους προς το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισήμαναν ότι «το σχέδιο επιχειρεί την απαράδεκτη εξίσωση κομμουνισμού και ναζισμού και μετατρέπει την αναγκαία καταδίκη όλων των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από όπου κι αν προέρχονται ή έχουν προέλθει στο παρελθόν, σε ένα άκριτο αντικομμουνιστικό μανιφέστο».

Στο κείμενό τους επίσης ανέφεραν ότι «σε μία περίοδο που η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει πιεστικά προβλήματα της καθημερινής ζωής των πολιτών της, το εν λόγω κείμενο αναμοχλεύει ψυχροπολεμικές αναμνήσεις και ανοίγει την πόρτα σε ένα ιστορικά άκαιρο "κυνήγι μαγισσών" με επικίνδυνες προεκτάσεις για τη συνοχή της Ευρώπης, αλλά και για την ισότιμη μεταχείριση όλων των πολιτών της».

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

«Η Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε στις 14/12/2005 ένα σχέδιο απόφασης και ένα σχέδιο σύστασης για την "Ανάγκη Διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων". Το κείμενο αυτό, μεταξύ πολλών άλλων, εξισώνει με επικίνδυνο τρόπο τον κομμουνισμό με το ναζισμό, καλώντας την παραπομπή σε "δίκη από τη διεθνή κοινότητα" στελεχών των "ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων", παραπέμποντας στην "περίπτωση με τα φρικτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα του εθνικού σοσιαλισμού (ναζισμού)" (παράγραφος 4).

Σε μία περίοδο που η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει πιεστικά προβλήματα της καθημερινής ζωής των πολιτών της, το εν λόγω κείμενο αναμοχλεύει ψυχροπολεμικές αναμνήσεις και ανοίγει την πόρτα σε ένα ιστορικά άκαιρο "κυνήγι μαγισσών" με επικίνδυνες προεκτάσεις για τη συνοχή της Ευρώπης, αλλά και για την ισότιμη μεταχείριση όλων των πολιτών της.

Παράλληλα με τις εμπρηστικές και αόριστες αναφορές του σε "ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα που εξακολουθούν να υπάρχουν σε ορισμένες χώρες του κόσμου και εγκλήματα που συνεχίζονται να διαπράττονται" (παράγραφος 9), το κείμενο επιχειρεί να μετατρέψει την αναγκαία καταδίκη όλων των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από όπου κι αν προέρχονται ή έχουν προέλθει στο παρελθόν, σε ένα άκριτο αντικομμουνιστικό μανιφέστο.

Με δεδομένη τη θεσμική συνεργασία μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ερωτάται το Συμβούλιο αν υποστηρίζει τη φιλοσοφία της έκθεσης και το Σχέδιο Σύστασης γνωρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το Κοινοβούλιο έχει σαφώς διαχωρίσει την ιδεολογική και πολιτική διάσταση κομμουνισμού και φασισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ