ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ

Μουσικοσυνθέτης

«Είναι ντροπή για την ανθρωπότητα ολόκληρη, σε μια εποχή που η πληροφορία και οι ιδέες μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, να μπαίνουν στο τραπέζι τέτοιες ανιστόρητες θέσεις από άρρωστα και οπισθοδρομικά μυαλά».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ

Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

«Είναι πράγματι αδιανόητο σε έναν κόσμο που εκπολιτίζεται και υποτίθεται ότι αναδεικνύει τις αρχές της δημοκρατίας, να εμφανίζονται και να βρίσκουν έστω και περιορισμένη απήχηση, κηρύγματα μισαλλοδοξίας που τείνουν να μας φέρουν πίσω, στις σκοτεινές εποχές των δικτατοριών και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ειδικότερα για τη χώρα μας, που αναμφίβολα το Κομμουνιστικό Κόμμα και το αριστερό κίνημα έχουν καταγραφεί ιστορικά ως η κύρια δύναμη αντιπαράθεσης και σύγκρουσης με το φασισμό και το ναζισμό, είναι πρόκληση της νοημοσύνης μας να ακούγονται προτάσεις εξίσωσης των θυτών και θυμάτων, βασισμένες στη λογική εξάλειψης των δύο άκρων. Είναι μια αναβίωση της εμφυλιοπολεμικής μνήμης, των γιορτών του μίσους, των διωγμών εξαιτίας των κοινωνικών φρονημάτων.

Αντιπαρερχόμενος κανείς την προέλευση της πρότασης, οφείλει να παρατηρήσει ότι η Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης δε θα έπρεπε καν να περιλάβει στη θεματολογία και στη σκέψη της ένα τέτοιο μνημόνιο. Η συζήτηση, η έγκριση και η προώθησή του, αποδεικνύει δυστυχώς ανάγλυφα ποια είναι η κρατούσα νοοτροπία και πολιτική αντίληψη στα όργανα αυτά, τα οποία καθορίζουν τις τύχες του εργαζόμενου λαού της Ευρώπης.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλα τα πεδία, στην απασχόληση, στην Παιδεία, στην κοινωνική μέριμνα, στις ελευθερίες και στον πολιτισμό η ζωή μας γίνεται συνεχώς χειρότερη, ακριβώς επειδή ρυθμίζεται από αυτές τις πολιτικές της "νέας τάξης πραγμάτων" και τις σχετικές αποφάσεις. Είναι πια καιρός οι λαοί να αντιδράσουν ενεργά στις απρόκλητες επιθέσεις σε βάρος τους, που αμφισβητούν την αυτοτελή υπόσταση των πολιτών και επιδιώκουν να τους υποδουλώσουν εξαφανίζοντας κάθε μορφή οργάνωσης και πάλης για τη διεκδίκηση των απαράγραπτων δικαιωμάτων τους. Η αναδρομή στην πρόσφατη αλλά και στην παλιότερη ιστορία το δείχνει καθαρά, ότι στις μαύρες εποχές η ανθρωπότητα συνέχισε το δρόμο της χάρις σε εκείνους που στάθηκαν όρθιοι και συχνά με την προσωπική τους θυσία, εμπόδισαν την πορεία των βαρβάρων. Είναι πια καιρός να αντισταθούν οι λαοί γιατί δεν έχουν άλλο δρόμο».

Μνημόνιο Μίσους από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Avaton

Η Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΚΣ) του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε σχέδιο απόφασης και σχέδιο σύστασης για την «ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων», προκειμένου να τεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου στις 24-27 Ιανουαρίου.

Ελπίζω πως, τελικά, το Συμβούλιο της Ευρώπης - παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει αποκλίνει σοβαρά από τον αρχικό ανθρωπιστικό προσανατολισμό του και έχει τεθεί στην υπηρεσία της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής εξουσίας για την εδραίωση της κυριαρχίας της με τα μέσα της ποινικής καταστολής - θα σεβαστεί την παλιότερη ιστορία του και τον αρχικό του προορισμό και δε θα προχωρήσει στην ψήφιση αυτών των κειμένων.

Πρόκειται για ανιστόρητα, διχαστικά, αποπροσανατολιστικά και επικίνδυνα κείμενα, που η τυχόν υιοθέτησή τους από την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης θα μας πήγαινε δεκαετίες πίσω στην περίοδο του «ψυχρού πολέμου». Ειδικότερα:

α) Με τα σχέδια απόφασης και σύστασης επιχειρείται το ξαναγράψιμο της Ιστορίας των μέσων του περασμένου αιώνα, με την ανιστόρητη εξίσωση του Ναζισμού και του Κομμουνισμού στο πεδίο διάπραξης εγκλημάτων από τις αντίστοιχες εξουσίες και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιδιώκεται να παραπεμφθούν σε δίκη όσοι ζουν από τους κομμουνιστές «πρωτεργάτες» αυτών των εγκλημάτων όπως έγινε με τους ναζί εγκληματίες πολέμου. Επιδιώκεται, έτσι, να «διορθωθεί» η «πενιχρή δημόσια συνείδηση» αναφορικά με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τα ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα και να «ενημερωθούν» σχετικά οι νέες γενιές με την επαναδιατύπωση της ευρωπαϊκής ιστορίας και την αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων.

Οι συντάκτες των κειμένων παραβλέπουν το γεγονός ότι τα ολοκληρωτικά καθεστώτα του ναζισμού και του φασισμού εξαπέλυσαν το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εισβάλλοντας σε ξένες χώρες και εξοντώνοντας μειονοτικούς πληθυσμούς ξένων χωρών, όπως Εβραίους και Τσιγγάνους και όχι τα κομμουνιστικά ολοκληρωτικά καθεστώτα, τα οποία αμύνθηκαν κατά της φασιστικής θηριωδίας και οδήγησαν με την αποφασιστική συμβολή τους στην αναχαίτιση και την τελική συντριβή της.

β) Σε αντίθεση με την υποκριτική διακήρυξη των συντακτών των κειμένων ότι «η καθαρή θέση της διεθνούς κοινότητας θα ανοίξει το δρόμο για την παραπέρα συμφιλίωση», η τυχόν υιοθέτησή τους από την Ολομέλεια της ΚΣ του Συμβουλίου της Ευρώπης θα οδηγούσε στη δημιουργία επικίνδυνων διχαστικών καταστάσεων και σε «κυνήγι μαγισσών». Διότι η συμφιλίωση έχει ήδη επιτευχθεί στον ευρωπαϊκό χώρο με τη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων (όπως στην Ελλάδα) και οι πληγές έχουν κλείσει. Οπου υπάρχουν ακόμη τυχόν εκκρεμότητες, αυτό αποτελεί εσωτερική νομική και πολιτική υπόθεση των επιμέρους ευρωπαϊκών κρατών και δεν έχει κανένα λόγο επέμβασης το Συμβούλιο της Ευρώπης, διεθνοποιώντας το θέμα.

γ) Ολη αυτή η ιστορία νεκρανάστασης της αντικομμουνιστικής υστερίας λειτουργεί, βέβαια, στις μέρες μας εντελώς αποπροσανατολιστικά. Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα είχε πολύ έργο να κάνει, αν ασχολούνταν με τα εγκλήματα των ισχυρών της σημερινής τάξης πραγμάτων και του παγκόσμιου ολοκληρωτισμού αντί να ανασκάπτει την Ιστορία. Και να στρέψει την προσοχή του, όπως έκανε τον προηγούμενο αιώνα, στις σημερινές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που γίνονται με το πρόσχημα της τρομοκρατίας από δημοκρατικές (υποτίθεται) κυβερνήσεις.

δ) Τέλος, η τυχόν ψήφιση των κειμένων της Πολιτικής Επιτροπής από την Ολομέλεια της ΚΣ του Συμβουλίου της Ευρώπης θα αποδυνάμωνε την αντίσταση στην προϊούσα κατάλυση του κοινωνικού κράτους στην ευρωπαϊκή ήπειρο και στην υιοθέτηση μιας άκρατης νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού η αντίσταση σ' αυτά προέρχεται κατά κανόνα από τα κόμματα της αριστεράς, των οποίων, όμως, ο λόγος και η πράξη θα τεθούν υπό συστηματικό διωγμό στο όνομα της «εκκαθάρισης των υπολειμμάτων του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού».

Ηδη, η παγκόσμια οικονομική και πολιτική εξουσία διαμορφώνει χωρίς αντίπαλο τη διεθνή πραγματικότητα με τη σύμπραξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Σ' αυτή την ολοκληρωτική πρακτική θα ήταν πολύ επικίνδυνο για τις ανθρώπινες ελευθερίες (υπέρ των οποίων εκδηλώνεται αναδρομικά το ενδιαφέρον των συντακτών των σχεδίων) αν το Συμβούλιο της Ευρώπης αντί να ελέγχει (όπως έκανε στο παρελθόν) την εξουσία, την υποστήριζε ουσιαστικά με τον ιδεολογικό προσανατολισμό των λαών της ηπείρου μας.


Του
Ιωάννη ΜΑΝΩΛΕΔΑΚΗ*
* Ο Ι. Μανωλεδάκης είναι ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Να επιβάλουμε την απόσυρσή του!

Ογδόντα δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπογράφουν υπόμνημα διαμαρτυρίας εναντίον του αντικομμουνιστικού μνημονίου, καταδικάζοντας την απόπειρα παραχάραξης της ιστορίας και διωγμού της κομμουνιστικής ιδεολογίας που επιχειρείται. Μέχρι στιγμής καθώς η διαδικασία συλλογής υπογραφών συνεχίζεται, έχουν υπογράψει 23 καθηγητές, 21 αναπληρωτές καθηγητές, 26 επίκουροι καθηγητές και 12 λέκτορες.

Στο υπόμνημα διαμαρτυρίας αναφέρουν:

«Οι υπογράφοντες αυτό το υπόμνημα θεωρούμε καθήκον μας, ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ως άνθρωποι, να καταδικάσουμε την απόπειρα παραχάραξης της ιστορίας και διωγμού της κομμουνιστικής ιδεολογίας που επιχειρείται από το ψήφισμα Lindbland το οποίο θα συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 24 Ιανουαρίου.

Ανεξάρτητα από την τοποθέτηση που έχει ο καθένας από εμάς απέναντι στην κομμουνιστική ιδεολογία, θεωρούμε πρόκληση πρώτου μεγέθους την προσπάθεια εγκληματοποίησης του κομμουνισμού και εξομοίωσής του με το ναζισμό. Τη θεωρούμε πρώτα από όλα προσβολή στη μνήμη των εκατομμυρίων κομμουνιστών που θυσίασαν τη ζωή τους στον αντιφασιστικό αγώνα, στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη, 60 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου.

Η αντικομμουνιστική υστερία δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές και τους αριστερούς. Στρώνει το δρόμο για κυνήγι μαγισσών, για κλιμάκωση της επίθεσης κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, κατά των συλλογικών και ατομικών δημοκρατικών δικαιωμάτων, κατά του δικαιώματος των λαών να αποφασίζουν την τύχη τους. Η ιστορία μας διδάσκει ότι οι αντικομμουνιστικοί νόμοι και διώξεις επεκτάθηκαν σύντομα ενάντια σε όλους τους δημοκράτες και τους πατριώτες, προετοίμασαν το έδαφος για το φασισμό και τον πόλεμο. Ανάλογες επιδιώξεις φαίνεται ότι υπάρχουν και σήμερα.

Απαιτούμε από όλα τα πολιτικά κόμματα, την κυβέρνηση, τους Ελληνες βουλευτές, να μην ασεβήσουν απέναντι στην ιστορία, να μην ξεχάσουν όσους θυσίασαν τη ζωή τους παλεύοντας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Να καταγγείλουν το "μνημόνιο" και τους εμπνευστές τους και να επιβάλουν την απόσυρσή του».

Υπογράφουν οι καθηγητές

1. Αλμπάνης Τ.

2. Αλυσσανδράκης Κ.

3. Γεωργάτος Σ.

4. Δραίνας Κ.

5. Τζων Καλέφ Εζρά

6. Καμπανός Θ.

7. Καψωμένος Ε.

8. Κοντομηνάς Μ.

9. Κοσμίδης Κ.

10. Κουφογιώργος Θ.

11. Λουκάς Σ.

12. Μαρμαρίδης Ν.

13. Μαυρογιώργος Γ.

14. Μαυρομάτης Ι.

15. Μπαικούσης Χ.

16. Ντούγιας Σ.

17. Πάντης Γ.

18. Πομώνης Φ.

19. Σακαρέλλος Κ.

20. Σακαρέλλου Μ.

21. Τσαμάτος Π.

22. Φίλος Χ.

23. Χατζηαράπογλου Λ.

Οι αναπληρωτές καθηγητές

1. Βαϊμάκης Τ.

2. Βαρβούνης Γ.

3. Γαλάνης Σ.

4. Γάλαρης Δ.

5. Δεμερτζής Π.

6. Δημητρόπουλος Γ.

7. Ζωγράφος Κ.

8. Καλπακίδης Β.

9. Λαζαρίδης Ι.

10. Λέκκα Μ.

11. Μιχαϊλίδης Α.

12. Μπάκας Θ.

13. Νούτσος Δ.

14. Παπαμιχαήλ Ε.

15. Πηλίδης Γ.

16. Ρούσσης Ι.

17. Σκούλικα Σ.

18. Τσίκαρης Β.

19. Τσελέπης Α.

20. Τσουκάτος Δ.

21. Φράγκου Μ.

Οι επίκουροι καθηγητές

1. Αγγελίδης Χ.

2. Ακρίδα Δεμερτζή Κ.

3. Βιδάλης Θ.

4. Βλεσσίδης Α.

5. Γαρούφης Α.

6. Δεμερτζής Μ.

7. Ελεμές Ι.

8. Ζαρκάδης Α.

9. Κεχαγιάς Ν.

10. Κούκλης Π.

11. Κούκου Α.

12. Λαδογιάννη Γ.

13. Λουλούδη Μ.

14. Μερσινιάς Σ.

15. Μπασιούκας Κ.

16. Μπόκαρης Θ.

17. Οικονόμου Ε.

18. Πάνου Ε.

19. Παπαμαρκάκη Θ.

20. Πετράκης Δ.

21. Πλακατούρης Ι.

22. Πολίτου Α.

23. Ρηγανάκος Κ.

24. Σίσκος Μ.

25. Τζαβάρας Θ.

26. Φριλίγγος Σ.

Οι λέκτορες

1. Αφένδρα Α.

2. Βλάχος Κ.

3. Κουρματζή Ε.

4. Λουκατζίκου Λ.

5. Μαλανδρινός Γ.

6. Μπαλτζής Σ.

7. Νάνος Χ.

8. Παντή Μ.

9. Περισυνάκης Α.

10. Τζαβάρας Θ.

11. Τριανταφυλλόπουλος Η.

12. Χατζηδάκης Ι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ

Υποναύαρχος ΠΝ (εα) Μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα

«Θα 'πρεπε να περιμέναμε κινήσεις σαν κι αυτή με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο:

-- Τώρα που σβήνει η γενιά που σήκωσε το βάρος του αντιφασιστικού αγώνα, η γενιά που μπορεί να θυμάται.

-- Τώρα, που σημαντικά "στηρίγματα" κρατικές οντότητες, έχουν σβήσει.

-- Τώρα, πριν πολλαπλασιαστούν αρκετά τα κινήματα και πριν τα νέα "στηρίγματα" να ανδρωθούν και να αντισταθούν.

Τώρα είναι η ώρα για την επίθεσή τους, γιατί στην ουσία ανησυχούν.

Εδώ έχουν αρχίσει τον νέο παγκόσμιο πόλεμο με διπλό στόχο την κυριαρχία σε πηγές ενέργειας και την επιβολή της «δημοκρατίας» τους. Θα διστάσουν μπροστά στις ιδεολογίες; Τώρα είναι ο καιρός, ό,τι προλάβουν να πετύχουν. Να σβήσουν και να ξαναγράψουν την ιστορία, να κυνηγήσουν, να φυλακίσουν, να... να...

Νέα αστυνομικά μέτρα συμφωνούνται και λαμβάνονται στη "δημοκρατική" μας Ευρώπη, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ. Οι κάμερες παρακολούθησης πολλαπλασιάζονται. Τα τηλέφωνα, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και όχι μόνο, παρακολουθούνται. Οι πράκτορες πάνε κι έρχονται! Επίγεια, θαλάσσια και ιπτάμενα Γκουαντανάμο οργανώνονται! Είναι όλα έτοιμα. Οι γκεμπελίσκοι, τα δικαστήρια, οι φυλακές έπιασαν κιόλας δουλιά...

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι μια δήλωση διαμαρτυρίας.

Διαμαρτυρία κατά της παραχάραξης της ιστορίας, κατά της επίθεσης στις ιδεολογίες, κατά της επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα. Το λιγότερο είναι μια δήλωση αντίθεσης στα σχέδια και τα έργα του ιμπεριαλισμού, που δεν έχει φραγμούς και όρια, προκειμένου να κυριαρχήσει στην υδρόγειο.

Δηλώσεις βλέπουμε να φιλοξενούνται στο "Ριζοσπάστη" αλλά είναι κρίμα που περιορίζονται μόνο στις σελίδες του. Τιμή στους Ελληνες εκπροσώπους για τη στάση που τήρησαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης μέχρι τώρα. Η αντίσταση όμως δεν πρέπει να περιοριστεί στα λόγια και στα λίγα έργα... Τα προβλήματα είναι πολλά, αλληλένδετα και μας αγγίζουν όλους»!

ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗΣ

Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητής Πνευμονολογίας

«Οι δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, έχουν αναγνωρίσει από πολλά χρόνια τα κομμουνιστικά κόμματα τα οποία συμβάλλουν στη λειτουργία των θεσμών της πολιτείας. Το "διάβασμα" της ιστορίας όπως επιχειρείται μέσα από το μνημόνιο του Σουηδού Γκ. Λίντμπλαντ, αναμοχλεύει πάθη και έριδες. Οι πολίτες της Ευρώπης διδάχθηκαν από την ιστορία ακόμα και την πολύ πρόσφατη και δε χρειάζονται παροτρύνσεις οργάνωσης μιας νέας αντικομμουνιστικής εκστρατείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ