Κυριακή 15 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ στο Αντικομμουνιστικό μνημόνιο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ

Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

«Είναι πράγματι αδιανόητο σε έναν κόσμο που εκπολιτίζεται και υποτίθεται ότι αναδεικνύει τις αρχές της δημοκρατίας, να εμφανίζονται και να βρίσκουν έστω και περιορισμένη απήχηση, κηρύγματα μισαλλοδοξίας που τείνουν να μας φέρουν πίσω, στις σκοτεινές εποχές των δικτατοριών και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ειδικότερα για τη χώρα μας, που αναμφίβολα το Κομμουνιστικό Κόμμα και το αριστερό κίνημα έχουν καταγραφεί ιστορικά ως η κύρια δύναμη αντιπαράθεσης και σύγκρουσης με το φασισμό και το ναζισμό, είναι πρόκληση της νοημοσύνης μας να ακούγονται προτάσεις εξίσωσης των θυτών και θυμάτων, βασισμένες στη λογική εξάλειψης των δύο άκρων. Είναι μια αναβίωση της εμφυλιοπολεμικής μνήμης, των γιορτών του μίσους, των διωγμών εξαιτίας των κοινωνικών φρονημάτων.

Αντιπαρερχόμενος κανείς την προέλευση της πρότασης, οφείλει να παρατηρήσει ότι η Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης δε θα έπρεπε καν να περιλάβει στη θεματολογία και στη σκέψη της ένα τέτοιο μνημόνιο. Η συζήτηση, η έγκριση και η προώθησή του, αποδεικνύει δυστυχώς ανάγλυφα ποια είναι η κρατούσα νοοτροπία και πολιτική αντίληψη στα όργανα αυτά, τα οποία καθορίζουν τις τύχες του εργαζόμενου λαού της Ευρώπης.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλα τα πεδία, στην απασχόληση, στην Παιδεία, στην κοινωνική μέριμνα, στις ελευθερίες και στον πολιτισμό η ζωή μας γίνεται συνεχώς χειρότερη, ακριβώς επειδή ρυθμίζεται από αυτές τις πολιτικές της "νέας τάξης πραγμάτων" και τις σχετικές αποφάσεις. Είναι πια καιρός οι λαοί να αντιδράσουν ενεργά στις απρόκλητες επιθέσεις σε βάρος τους, που αμφισβητούν την αυτοτελή υπόσταση των πολιτών και επιδιώκουν να τους υποδουλώσουν εξαφανίζοντας κάθε μορφή οργάνωσης και πάλης για τη διεκδίκηση των απαράγραπτων δικαιωμάτων τους. Η αναδρομή στην πρόσφατη αλλά και στην παλιότερη ιστορία το δείχνει καθαρά, ότι στις μαύρες εποχές η ανθρωπότητα συνέχισε το δρόμο της χάρις σε εκείνους που στάθηκαν όρθιοι και συχνά με την προσωπική τους θυσία, εμπόδισαν την πορεία των βαρβάρων. Είναι πια καιρός να αντισταθούν οι λαοί γιατί δεν έχουν άλλο δρόμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ