ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ 5 ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΗΡΩΩΝ
Δυναμώνει το κίνημα αλληλεγγύης

Σε κρίσιμη καμπή η διαδικασία έφεσης σε δικαστήριο της Ατλάντα

Από κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη για την άμεση απελευθέρωση των πέντε

Motion Team

Από κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη για την άμεση απελευθέρωση των πέντε
Σε αναμονή βρίσκονται όλες οι φιλειρηνικές και προοδευτικές δυνάμεις για την απόφαση που αναμένεται να βγάλουν οι 13 δικαστές που εξετάζουν την υπόθεση των 5 Κουβανών αγωνιστών, μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας του Εφετείου της 11ης Περιφέρειας της Ατλάντα την περασμένη Τρίτη.

Οι 5 Κουβανοί πατριώτες βρίσκονται εδώ και 7 χρόνια άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή διείσδυσαν σε τρομοκρατικές οργανώσεις στις ΗΠΑ και έδωσαν πληροφορίες και στοιχεία στην κυβέρνηση της Κούβας με αποτέλεσμα να αποτραπούν τρομοκρατικές ενέργειες στο Νησί της Επανάστασης. Τα στοιχεία αυτά, η Αβάνα τα έδωσε και στο Εφ Μπι Αϊ, αλλά αντί να συλληφθούν οι πραγματικοί ένοχοι, ο Λευκός Οίκος διέταξε το 1998 τη σύλληψη των Κουβανών πατριωτών. Ετσι, οι 5 Κουβανοί, ο Ρενέ Γκονσάλες, ο Χεράρδο Ερνάντες Νορντέλο, ο Ραμόν Λαμπανίνιο, ο Αντόνιο Γκερέρο και ο Φερνάντο Γκονσάλες Γιορτ, υποβλήθηκαν σε μια δίκη - παρωδία στο Μαϊάμι, μια πόλη όπου αντεπαναστατικές ομάδες μηχανεύονται τρομοκρατικές πράξεις ενάντια στην Κούβα, και καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης, από 15 χρόνια μέχρι και δις ισόβια.

Διεθνιστική Αλληλεγγύη

Παρότι τα αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ωστόσο συνεχίζουν να αποσιωπούν αυτή την υπόθεση, εξαιτίας της διεθνιστικής αλληλεγγύης με τους πέντε Κουβανούς και τις εκατοντάδες Επιτροπές Αλληλεγγύης σε πάνω από 87 χώρες σε όλο τον κόσμο που έχουν δημιουργηθεί για την απελευθέρωση και την επιστροφή τους στην Κούβα, υπάρχει πληροφόρηση.

Πρόσφατα, για παράδειγμα, στις 11 Φλεβάρη, 32 μέλη του Φλαμανδικού Κοινοβουλίου, της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας του Βελγίου με ανακοίνωσή τους εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πέντε Κουβανών και των οικογενειών τους.

Επίσης, πέρσι το φθινόπωρο, χιλιάδες υπογραφές διάφορων προσωπικοτήτων, δημοσιογράφων, διανοούμενων, επιστημόνων, αλλά και ανθρώπων βραβευμένων με το Νόμπελ Ειρήνης συγκεντρώθηκαν. Απαιτούσαν την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των 5 Κουβανών, μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τη δίκη, στην οποία συμμετείχαν και συμπαραστάθηκαν νομικοί, βουλευτές και άλλες προσωπικότητες από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Αργεντινή, το Πόρτο Ρίκο, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Οι 5 Κουβανοί πατριώτες παραμένουν φυλακισμένοι ακόμα και σήμερα, παρόλο που τον περασμένο Αύγουστο το Εφετείο της 11ης Περιφέρειας με έδρα την Ατλάντα κατέληξε σε απόφαση που ακυρώνει τις ποινές και τη δίκη - παρωδία ενάντιά τους που έγινε στο Μαϊάμι και ζήτησε τη διεξαγωγή νέας δίκης. Οι τρεις δικαστές του περιφερειακού δικαστηρίου έκαναν αποδεκτά τρία από τα βασικά επιχειρήματα, για τα οποία οι νομικοί υπεράσπισης είχαν ασκήσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση. Κατ' αρχήν, ότι ο εγκλεισμός τους επί 17 μήνες σε κελιά απομόνωσης ήταν παράνομος, δεύτερον, οι δικηγόροι υπεράσπισης δεν είχαν τη δυνατότητα εξέτασης κρίσιμων στοιχείων και αποδείξεων της νομικής διαδικασίας και, τρίτον, η επιλογή του τόπου εκδίκασης ήταν λαθεμένη μια και το Μαϊάμι θεωρείται «το βασικό κέντρο των Κουβανών αντιφρονούντων» και επομένως δεν έχει τις απαιτούμενες συνθήκες για μια δίκαιη ετυμηγορία.

Προηγουμένως, στις 27 του Μάη, η Ομάδα Εργασίας ενάντια στις Αυθαίρετες Κρατήσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε ότι η στέρηση ελευθερίας των Κουβανών είναι αυθαίρετη και παράνομη και προέτρεψε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να βάλει τέλος.

Ελεύθεροι οι πραγματικοί τρομοκράτες

Την ίδια στιγμή που οι 5 Κουβανοί αγωνιστές παραμένουν φυλακισμένοι, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ προστατεύονται εγκληματίες όπως ο Ορλάντο Μπος και ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες, οι οποίοι, μεταξύ των άλλων, ήταν οι εγκέφαλοι της έκρηξης κουβανικού αεροσκάφους το 1976, όπου σκοτώθηκαν 73 άνθρωποι. Συνεχίζουν ανενόχλητα να λειτουργούν σε αμερικανικό έδαφος οργανώσεις όπως είναι οι «Αλφα 66», «Ωμέγα 7», τα «Αδέλφια προς Διάσωση», και οι «F-4 Commandos» που είναι υπεύθυνες για το θάνατο πάνω από 3.000 Κουβανών.

Πάντως, κάποια στιγμή θα λάμψει η αλήθεια. Οι 5 Κουβανοί παίρνουν κουράγιο από το γεγονός ότι η αλληλεγγύη όλο και αυξάνεται παρ' όλη τη συνωμοσία να αποκρυβούν τα γεγονότα. Οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν τις επιθέσεις ενάντια στο Νησί της Επανάστασης, όμως οι 5 Κουβανοί πατριώτες κάποια μέρα θα δικαιωθούν και θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους και στις οικογένειές τους. Και θα συνεχίζουν να μάχονται ενάντια στην τρομοκρατία. Τρομοκρατία που στρέφεται προς όλους αυτούς που αναζητούν έναν πιο δίκαιο, έντιμο και ειρηνικό πλανήτη.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

Εκκληση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης κάνει έκκληση σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας και να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών ηρώων. Αποστολή επιστολών μπορεί να γίνεται στο Γενικό Εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών Αλβέρτο Γκονζάλες στη διεύθυνση:

Mr. Alberto Gonzales

United States Public Prosecutor (Δημόσιος Κατήγορος των ΗΠΑ)

US Department of Justice (Τμήμα της Δικαιοσύνης )

950Pennsilvania Ave, N.W

Washington, DC 20530 - 0001

Fax: 202 307 6777 E-mail: askdoj@usdoj.gov



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ