ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ ΓΙΑ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ
Στο ... ύψος της η φτώχεια στην «ισχυρή» Ελλάδα

Το 21% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο φτώχειας. Ενώ στις «ανεπτυγμένες» χώρες της ΕΕ μόνο το 20% των φτωχών έρχονται αντιμέτωποι με τις στερήσεις, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 60%

Μια ακόμα πρωτιά στην ΕΕ των «15» κατέκτησε η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τα ποσοστά φτώχειας στην Ενωση και της ατομικής ευημερίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων εξακολουθεί να είναι το χαμηλότερο, καθώς ένας στους πέντε βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της φτώχειας και ένας στους τρεις δεν είναι καν σε θέση να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι μπορεί να αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία, ωστόσο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα εξακολουθούν να βρίσκονται σε μάλλον τραγική οικονομική κατάσταση...

Στην έρευνα, προκειμένου να «οριστεί» η φτώχεια και να είναι δυνατή η σύγκριση του βιοτικού επιπέδου των «15», χρησιμοποιείται η έννοια της στέρησης - δηλαδή, τι λείπει από κάθε σπίτι - και με το κριτήριο αυτό καταρτίζεται ένας κατάλογος επιμέρους αλλαγών σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία αναφέρονται τα πράγματα που περιγράφονται ως «βασικές ανέσεις ζωής» και περιλαμβάνουν δυνατότητα για την πληρωμή ενοικίου ή δανείου, την κατανάλωση κρέατος, κοτόπουλου ή ψαριού, τουλάχιστον κάθε 2η μέρα, την απαιτούμενη θέρμανση του σπιτιού και ετήσιες διακοπές, διάρκειας μιας βδομάδας τουλάχιστον, σε μη ιδιόκτητο κατάλυμα.

Τα αποτελέσματα για την Ελλάδα είναι απογοητευτικά, καθώς λαμβάνει την προτελευταία θέση στην κατάταξη της ΕΕ των «15», με την Πορτογαλία να βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα και να κατέχει την 1η θέση. Σύμφωνα με τη μελέτη της Eurostat, μεταξύ των 15 παλαιών κρατών - μελών της ΕΕ, το 62% των Ελλήνων έχει οικονομικές δυσχέρειες, με την Πορτογαλία να προηγείται, καθώς το ποσοστό φτάνει στο 70%.

Με βάση αυτό της πρώτης κατηγορίας (κάλυψη βασικών αναγκών):

  • Μόλις το 38% του πληθυσμού καλύπτει τις «βασικές ανέσεις ζωής».
  • Το 26% αδυνατεί να καλύψει μία από τις παραπάνω ανέσεις.
  • Το 21% αδυνατεί να καλύψει δύο από τα παραπάνω.
  • Το 9% αδυνατεί να ανταποκριθεί στις τρεις από αυτές.
  • Το 7% αδυνατεί να τις καλύψει όλες.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τα «διαρκή αγαθά» και συγκεκριμένα τη δυνατότητα να αποκτήσει κάποιος έγχρωμη τηλεόραση, τηλέφωνο και αυτοκίνητο. Με το πρόβλημα να εστιάζεται στα αυτοκίνητα, στην Ελλάδα το 12% αδυνατεί να αποκτήσει αυτοκίνητο, με μόνο συγκρίσιμο μέγεθος πάλι αυτό της Πορτογαλίας, που έρχεται τελευταία με 17%.

Η τρίτη κατηγορία αναφέρεται στην ποιότητα του σπιτιού. Αν, δηλαδή, το σπίτι αντιμετωπίζει προβλήματα υγρασίας, αν διαθέτει τις στοιχειώδεις ευκολίες (εσωτερικό μπάνιο και τουαλέτα), αν είναι σκοτεινό κλπ. Τα ελληνικά σπίτια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγρασίας, λόγω των ανεπαρκών μονώσεων, με το ποσοστό να φτάνει το 20% των νοικοκυριών, και στερείται τουλάχιστον δύο από τα παραπάνω το 39% του πληθυσμού, ενώ σε χειρότερη μοίρα είναι μόνον η Πορτογαλία.

Εκτός από τα παραπάνω, η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, δε διαθέτει ούτε το σωστό κράτος πρόνοιας, αφού μπορεί να είναι κανείς φτωχός, αλλά να μην αντιμετωπίζει τόσες στερήσεις. Στις «ανεπτυγμένες» χώρες της ΕΕ, μόνο το 20% των φτωχών έρχονται αντιμέτωποι με τις στερήσεις, έναντι του αντίστοιχου 60% των Ελλήνων.

Τέλος όσον αφορά την καθεαυτή φτώχεια - δηλαδή, τα νοικοκυριά που έχουν εισοδήματα κάτω του 60% του εθνικού μέσου όρου - βάσει στοιχείων του 2003, το 21% των Ελλήνων είναι φτωχοί. Το ποσοστό αυτό είναι το χειρότερο στην ΕΕ...

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα εξής επιμέρους ευρήματα, της έρευνας της Γιουροστάτ για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία:

  • Το 52% των κατοίκων της δεν είναι σε θέση να προσφέρει στον εαυτό του τουλάχιστον μια βδομάδα διακοπών.
  • Το 37% δεν είναι σε θέση να ανταποκρίνεται πλήρως στις πάγιες οικονομικές υποχρεώσεις του.
  • Το 19% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να θερμαίνει επαρκώς το σπίτι του.
  • Το 13% δεν μπορεί να έχει ένα πλήρες γεύμα (με κρέας ή ψάρι) ανά διήμερο.
  • Το 4% κατοικεί σε σπίτια που δεν έχουν ούτε τουαλέτα, ούτε μπανιέρα ή ντους.
ΠΑΣΥ
Καλεί τους αγρότες στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης

Με ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες να δώσουν μαζικό αγωνιστικό «παρών» στην παναγροτική κινητοποίηση στις 2 Φλεβάρη και να διεκδικήσουν λύσεις στα καυτά προβλήματά τους

Να συμμετέχουν αγρότες και εργαζόμενοι στην παναγροτική κινητοποίηση που πραγματοποιείται στις 2 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη καλεί με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο, «η φετινή AGROTICA βρίσκει τους μικρομεσαίους αγρότες με τεράστια προβλήματα που θα οξυνθούν με την εφαρμογή της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής(ΚΑΠ).

Σε όλα τα προϊόντα η κατάσταση είναι δύσκολη μέχρι δραματική. Τα τεύτλα έχουν ήδη καταδικαστεί από την ΕΕ και την κυβέρνηση, το ίδιο και ο καπνός. Οι τιμές στο στάρι, το ρύζι, τα οπωροκηπευτικά και κτηνοτροφικά είναι εξευτελιστικές, στο βαμβάκι δεκάδες χιλιάδες τόνοι μένουν εκτός επιδότησης, ενώ οξύνονται τα προβλήματα διάθεσης και οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές κατακλύζουν την αγορά.

Και μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση κλείνει τη Βιομηχανία Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αγρότες και τους εργαζόμενους.

Η διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος, με πιο χτυπητό παράδειγμα το κλείσιμο από την κυβέρνηση της "Ομοσπονδίας ΓΣ Θεσσαλονίκης" και η αδυναμία τους να παρέμβουν στις τιμές και στη διάθεση, κάνουν την κατάσταση δυσκολότερη. Οι ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΣΥΔΑΣΕ - ΓΕΣΑΣΕ βάζουν πλάτη για να περάσει αυτή η πολιτική και κάνουν ό,τι μπορούν για να μας αποπροσανατολίσουν και παροπλίσουν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει με ζήλο την αντιαγροτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, οξύνοντας τα προβλήματα για τους αγρότες. Επικαλούνται μάλιστα την ΚΑΠ και τους κοινοτικούς κανονισμούς, που συναποφάσισαν και υπερψήφισαν στα όργανα της ΕΕ».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι είναι απόλυτη ανάγκη να οργανωθεί η αντίσταση και ο αγώνας ενάντια σ' αυτή την αντιαγροτική πολιτική.

Τα αιτήματα του συλλαλητηρίου θα είναι:

  • Απορρόφηση της φετινής παραγωγής.
  • Προστασία από τις αθρόες εισαγωγές και αύξηση των εξαγωγών.
  • Κατάργηση των ποσοστώσεων και προστίμων συνυπευθυνότητας.
  • Κρατική στήριξη της Γεωργίας. Ενιαίος κρατικός φορέας Λιπασματοβιομηχανίας για φτηνά και καλής ποιότητας λιπάσματα που είναι αναγκαία για τους αγρότες, με ταυτόχρονη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Να σταματήσει η εκκαθάριση της «Ομοσπονδίας ΓΣ Θεσσαλονίκης».
  • Ανθρώπινες συντάξεις για τους αγρότες, με κατώτερη σύνταξη τουλάχιστον 420 ευρώ.

Η κινητοποίηση της 2ας Φλεβάρη θα γίνει στις 5 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΣΕΓΕΣ
Υποκριτικές «μουρμούρες»...

Η συμβιβασμένη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, που τον Ιούνη του 2003 πανηγύριζε μαζί με τον Γ. Δρυ για τη μεγάλη επιτυχία της ψήφισης της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, ανακάλυψε χτες ότι θα υπάρξουν τελικά επιπτώσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζ. Καραμίχας, ανέφερε χτες πως θα υπάρχουν επιπτώσεις, βασικά από Λαμία και πάνω και διευκρίνισε στη συνέχεια πως η καπνοκαλλιέργεια θα μειωθεί κατά 50% το 2006, ενώ σοβαρές παρενέργειες θα υπάρξουν στη ζάχαρη και τα δημητριακά. Οσον αφορά το βαμβάκι εκτίμησε ότι θα σταματήσει η καλλιέργειά του στις περιοχές που δεν έχουν μεγάλες αποδόσεις. Αλλά και οι όποιες προτάσεις του κινήθηκαν σε μια συμβιβασμένη και αναποτελεσματική διαχειριστική λογική. Για παράδειγμα, για τη ζάχαρη ανέφερε πως έπρεπε να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος και για τα καπνά ότι θα έπρεπε να γίνει αλλιώς το ποιοτικό παρακράτημα. Ομως με τέτοιες προτάσεις δε λύνονται τα προβλήματα και οι ολέθριες επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ.

Ταυτόχρονα, ο Τζ. Καραμίχας, που δηλώνει φανατικός οπαδός της ελεύθερης αγοράς, άρχισε χτες να παραπονιέται ότι η εταιρία AGRO, που ίδρυσε η ΠΑΣΕΓΕΣ, υφίσταται πόλεμο και αθέμιτο ανταγωνισμό, στον οποίο συμμετέχουν και οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανέφερε σχετικά πως θα προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και πως στο εξής στις όποιες συκοφαντικές επιθέσεις θα απαντάει με αγωγές. Είπε επίσης πως θα πρέπει να γίνονται οι ίδιοι έλεγχοι σε όλους και πως τα αποτελέσματα θα πρέπει να δημοσιεύονται σε ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης... Ομως για την υπόθεση της AGRO, φαίνεται πως έχει ξεσηκωθεί πολλή φασαρία για το τίποτα. Γιατί η ύπαρξή της και η δράση της δεν έχει προσφέρει τίποτα επί της ουσίας στη μείωση του κόστους παραγωγής, όπως θέλει να εμφανίσει, επιχειρώντας να αποκομίσει φτηνά επικοινωνιακά οφέλη η κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί, για παράδειγμα, το 2005 η AGRO διακίνησε μόλις το 4% των λιπασμάτων...

Ομως το έγκλημα εδώ είναι ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διέλυσαν την ΚΥΔΕΠ, τη ΣΥΝΕΛ, τη ΣΠΕ και άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις για να υπάρξουν στη συνέχεια οι γνωστές αρνητικές επιπτώσεις. Κι εδώ συνήργησαν και αρκετοί από τους διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ. Βέβαια, χτες, ο Καραμίχας ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως αυτό που έγινε ήταν έγκλημα, αλλά γιατί να τον πιστέψει κανείς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ