Πέμπτη 19 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ ΓΙΑ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ
Στο ... ύψος της η φτώχεια στην «ισχυρή» Ελλάδα

Το 21% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο φτώχειας. Ενώ στις «ανεπτυγμένες» χώρες της ΕΕ μόνο το 20% των φτωχών έρχονται αντιμέτωποι με τις στερήσεις, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 60%

Μια ακόμα πρωτιά στην ΕΕ των «15» κατέκτησε η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τα ποσοστά φτώχειας στην Ενωση και της ατομικής ευημερίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων εξακολουθεί να είναι το χαμηλότερο, καθώς ένας στους πέντε βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της φτώχειας και ένας στους τρεις δεν είναι καν σε θέση να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι μπορεί να αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία, ωστόσο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα εξακολουθούν να βρίσκονται σε μάλλον τραγική οικονομική κατάσταση...

Στην έρευνα, προκειμένου να «οριστεί» η φτώχεια και να είναι δυνατή η σύγκριση του βιοτικού επιπέδου των «15», χρησιμοποιείται η έννοια της στέρησης - δηλαδή, τι λείπει από κάθε σπίτι - και με το κριτήριο αυτό καταρτίζεται ένας κατάλογος επιμέρους αλλαγών σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία αναφέρονται τα πράγματα που περιγράφονται ως «βασικές ανέσεις ζωής» και περιλαμβάνουν δυνατότητα για την πληρωμή ενοικίου ή δανείου, την κατανάλωση κρέατος, κοτόπουλου ή ψαριού, τουλάχιστον κάθε 2η μέρα, την απαιτούμενη θέρμανση του σπιτιού και ετήσιες διακοπές, διάρκειας μιας βδομάδας τουλάχιστον, σε μη ιδιόκτητο κατάλυμα.

Τα αποτελέσματα για την Ελλάδα είναι απογοητευτικά, καθώς λαμβάνει την προτελευταία θέση στην κατάταξη της ΕΕ των «15», με την Πορτογαλία να βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα και να κατέχει την 1η θέση. Σύμφωνα με τη μελέτη της Eurostat, μεταξύ των 15 παλαιών κρατών - μελών της ΕΕ, το 62% των Ελλήνων έχει οικονομικές δυσχέρειες, με την Πορτογαλία να προηγείται, καθώς το ποσοστό φτάνει στο 70%.

Με βάση αυτό της πρώτης κατηγορίας (κάλυψη βασικών αναγκών):

  • Μόλις το 38% του πληθυσμού καλύπτει τις «βασικές ανέσεις ζωής».
  • Το 26% αδυνατεί να καλύψει μία από τις παραπάνω ανέσεις.
  • Το 21% αδυνατεί να καλύψει δύο από τα παραπάνω.
  • Το 9% αδυνατεί να ανταποκριθεί στις τρεις από αυτές.
  • Το 7% αδυνατεί να τις καλύψει όλες.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τα «διαρκή αγαθά» και συγκεκριμένα τη δυνατότητα να αποκτήσει κάποιος έγχρωμη τηλεόραση, τηλέφωνο και αυτοκίνητο. Με το πρόβλημα να εστιάζεται στα αυτοκίνητα, στην Ελλάδα το 12% αδυνατεί να αποκτήσει αυτοκίνητο, με μόνο συγκρίσιμο μέγεθος πάλι αυτό της Πορτογαλίας, που έρχεται τελευταία με 17%.

Η τρίτη κατηγορία αναφέρεται στην ποιότητα του σπιτιού. Αν, δηλαδή, το σπίτι αντιμετωπίζει προβλήματα υγρασίας, αν διαθέτει τις στοιχειώδεις ευκολίες (εσωτερικό μπάνιο και τουαλέτα), αν είναι σκοτεινό κλπ. Τα ελληνικά σπίτια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγρασίας, λόγω των ανεπαρκών μονώσεων, με το ποσοστό να φτάνει το 20% των νοικοκυριών, και στερείται τουλάχιστον δύο από τα παραπάνω το 39% του πληθυσμού, ενώ σε χειρότερη μοίρα είναι μόνον η Πορτογαλία.

Εκτός από τα παραπάνω, η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, δε διαθέτει ούτε το σωστό κράτος πρόνοιας, αφού μπορεί να είναι κανείς φτωχός, αλλά να μην αντιμετωπίζει τόσες στερήσεις. Στις «ανεπτυγμένες» χώρες της ΕΕ, μόνο το 20% των φτωχών έρχονται αντιμέτωποι με τις στερήσεις, έναντι του αντίστοιχου 60% των Ελλήνων.

Τέλος όσον αφορά την καθεαυτή φτώχεια - δηλαδή, τα νοικοκυριά που έχουν εισοδήματα κάτω του 60% του εθνικού μέσου όρου - βάσει στοιχείων του 2003, το 21% των Ελλήνων είναι φτωχοί. Το ποσοστό αυτό είναι το χειρότερο στην ΕΕ...

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα εξής επιμέρους ευρήματα, της έρευνας της Γιουροστάτ για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία:

  • Το 52% των κατοίκων της δεν είναι σε θέση να προσφέρει στον εαυτό του τουλάχιστον μια βδομάδα διακοπών.
  • Το 37% δεν είναι σε θέση να ανταποκρίνεται πλήρως στις πάγιες οικονομικές υποχρεώσεις του.
  • Το 19% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να θερμαίνει επαρκώς το σπίτι του.
  • Το 13% δεν μπορεί να έχει ένα πλήρες γεύμα (με κρέας ή ψάρι) ανά διήμερο.
  • Το 4% κατοικεί σε σπίτια που δεν έχουν ούτε τουαλέτα, ούτε μπανιέρα ή ντους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ