ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

Ομόφωνο ψήφισμα

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στα Προπύλαια
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στα Προπύλαια
Κατόπιν συζήτησης που προκάλεσε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, ενεκρίθη ομόφωνα το ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), με το οποίο καταδικάζεται το αντικομμουνιστικό μνημόνιο και ζητείται η απόσυρσή του.

Σύμφωνα με το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, αποτελεί «πρόκληση προς την Ιστορική Μνήμη η προσπάθεια εξομοίωσης της ιδεολογίας του κομμουνισμού με το ναζισμό και το φασισμό», που επιχειρείται με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο.

Χαρακτηριστικά στο ψήφισμα σημειώνεται: «Η επικείμενη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης του αντικομμουνιστικού μνημονίου αποτελεί μια απαράδεκτη προσπάθεια, που κυοφορείται από αντιδραστικούς κύκλους, για να αλλάξει η Ιστορία της ανθρωπότητας και πρέπει άμεσα να σταματήσει. Η προσπάθεια εξομοίωσης της ιδεολογίας του κομμουνισμού με το ναζισμό και το φασισμό αποτελεί πρόκληση προς την Ιστορική Μνήμη. Εξισώνει τους θύτες με τα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τους εγκληματίες με τους ήρωες. Θεωρεί τους μεγαλύτερους αντιπάλους του ναζισμού και του φασισμού, τους κομμουνιστές, εγκληματίες. Ανησυχεί και διαμαρτύρεται γιατί, ενώ οι χιτλερικοί καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα, δε συνέβη το ίδιο και με τους κομμουνιστές.

Οι κύκλοι όμως αυτοί είναι οι ίδιοι που χωρίς αιδώ παραδέχονται σήμερα πως δε βρέθηκαν ποτέ τα περιβόητα όπλα στο Ιράκ, ενώ συνεχίζουν να φυλακίζουν, να βασανίζουν και να σκοτώνουν καθημερινά αθώους. Είναι οι ίδιοι που παραβιάζουν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα διάφορα "Γκουαντάναμο". Είναι οι ίδιοι που κατάφεραν στο Ευρωκοινοβούλιο να πάρουν την πρωτοφανή απόφαση του περιορισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την παρακολούθηση όλων μας στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Και για αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν έχουν να πουν τίποτε. Η ιστορία όμως του δημοκρατικού κινήματος, αναπόσπαστο μέρος του οποίου ήταν και είναι οι κομμουνιστές, γράφτηκε με δημοκρατικούς και απελευθερωτικούς αγώνες στις πόλεις και τα βουνά, στις πλατείες και τα εργοστάσια. Και σφραγίστηκε με σημαντικές και πανανθρώπινες κατακτήσεις, όπως είναι ο σεβασμός της αυτοδιάθεσης των λαών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι λαοί της Ευρώπης έχουν πλούσια, μα και οδυνηρή εμπειρία. Εδωσαν εκατομμύρια νεκρούς για την απόκρουση του ναζισμού και του φασισμού. Δε θα επιτρέψουν τη νεκρανάσταση τέτοιων αντιδραστικών πρακτικών και μεθόδων, στη λογική της εμπέδωσης της "νέας τάξης πραγμάτων". Και η Ιστορία, που έχει κριθεί και εκτιμηθεί από την ανθρωπότητα, δεν είναι δυνατόν να ξαναγραφεί από σκοπιμότητες, ούτε να αλλοιωθεί προκειμένου να πετύχουν κάποιοι τα σχέδιά τους».

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, στο ψήφισμά του, ζητά την απόσυρση του αντικομμουνιστικού μνημονίου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΓΙΑΝΑΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ

Eurokinissi

Η σφοδρή αντίδραση κάθε προοδευτικού ανθρώπου στο «αντικομμουνιστικό μνημόνιο» που προωθείται από τους πιο αντιδραστικούς κύκλους στην Ευρώπη θεωρώ ότι είναι μονόδρομος.

Στην Ελλάδα, που ζήσαμε τις καταστροφικές συνέπειες του αντικομμουνισμού, τον εμφύλιο πόλεμο, το διωγμό των ηρώων της Εθνικής μας Αντίστασης, είμαστε βέβαιοι ότι τέτοιες ενέργειες είναι ο προθάλαμος που οδηγεί σε στέρηση των ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων όλων των αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών ανθρώπων και κινημάτων, στην ένταση της λαϊκής καταπίεσης.

Η αντίθεσή μας πρέπει να είναι μαζική και οργανωμένη. Γιατί, μόνο με την κινητοποίηση όλων μας μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα.

Η αντίθεση στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο που προωθείται στο Συμβούλιο της Ευρώπης οφείλει να γίνει υπόθεση του κάθε εργαζόμενου.

Το γιατί μάς υπενθυμίζουν οι στίχοι του Μπρεχτ, βγαλμένοι από την εμπειρία στη ναζιστική Γερμανία:

«Πρώτα ήρθαν για τους κομμουνιστές, αλλά δε διαμαρτυρήθηκα γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής.

Μετά ήρθαν για τους Εβραίους, αλλά δε διαμαρτυρήθηκα γιατί δεν ήμουν Εβραίος.

Μετά ήρθαν για τους συνδικαλιστές, αλλά δε διαμαρτυρήθηκα γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής.

Μετά ήρθαν για τους Καθολικούς, αλλά δε διαμαρτυρήθηκα γιατί ήμουν Προτεστάντης.

Μετά ήρθαν για μένα, αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να διαμαρτυρηθεί».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΓΙΑΝΑΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΙΧΟΣ

Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας

«Το ανατριχιαστικό σχέδιο εξίσωσης του ναζισμού με τον κομμουνισμό, που επιχειρούν οι σκοταδιστικοί κύκλοι του Συμβουλίου της Ευρώπης, ωχριά μπροστά στο ειδεχθές εγκληματικό σχέδιο να καταδιωχτεί μία ιδεολογία.

Αυτό, στη Δημοκρατία μας δεν μπορεί να γίνει από κανέναν πολίτη ανεκτό!

Θέλουν η ιστορία να ξαναγραφτεί! Με απλά λόγια, να παρασημοφορηθούν οι Γερμανοτσολιάδες, οι μαυραγορίτες και οι κουκουλοφόροι, και να κρεμαστούν τα παλικάρια.

Η ιστορία όμως του ελεύθερου κόσμου έχει ήδη γραφτεί ανεξίτηλα απ' τις επαναστάσεις των κατατρεγμένων, και το αίμα εκατομμυρίων Ρώσων Πατριωτών».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ

«Θα ήθελα να δηλώσω ότι είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με το σχετικό μνημόνιο, διότι πιστεύω ότι όσες διαφορετικές απόψεις και να υπάρχουνε, στη δημοκρατία, τέτοια κείμενα και τέτοιες πρωτοβουλίες ανήκουν στο περιθώριο.

Η πολυφωνία έχει αποδείξει ιστορικά πως οδηγεί τη χώρα μας σε πρόοδο.

Σεβόμαστε το ΚΚΕ και την ιστορία του. Η πολυφωνία είναι απαραίτητη, είναι θετική η αποστολή του για τον Ελληνικό λαό. Είναι απαράδεκτο να ισοσκελίζουμε εγκλήματα του χιτλερισμού με την κομμουνιστική ιδεολογία».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΡΒΕΤΑΣ

«Θεωρώ απαράδεκτο το σχέδιο απόφασης που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο "ανάγκη καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων" και υιοθετήθηκε από την Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Θεωρούμε κατ' αρχήν ότι προκαλεί οργή σε όλο το δημοκρατικό κόσμο, γιατί ούτε λίγο ούτε πολύ αλλάζει την ιστορία, εξισώνει τους θύτες με τα θύματα και αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους εχθρούς του ναζισμού, δηλαδή τους κομμουνιστές, ως εγκληματίες.

Είναι από αυτά που πρέπει να μας ανησυχούν.

Η καινούρια χρονιά δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και πρέπει όλοι μας να είμαστε σε εγρήγορση.

Και εγώ σαν δήμαρχός, αλλά και όλο το δημοτικό συμβούλιο καλούμε όλο τον κόσμο να κινητοποιηθεί.

Καλούμε όλους τους βουλευτές των κομμάτων να το καταψηφίσουν εφόσον αυτό φτάσει στη διαδικασία της ψηφοφορίας και βέβαια δηλώνουμε τη συμμετοχή μας σε όλες τις κινητοποιήσεις που έχει ξεκινήσει το ΚΚΕ. Δεν έχουμε το δικαίωμα και δεν έχει κανένας δικαίωμα να είναι απών από αυτές τις κινητοποιήσεις».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ

«Κατά την άποψή μου και όλων των δημοτικών συμβούλων είναι απαράδεκτη και ακατανόητη η θέση του Σουηδού Ευρωβουλευτή ο οποίος ζητά διερεύνηση όλων των εγκλημάτων του σοβιετικού Καθεστώτος και προσπαθεί - επιχειρεί ουσιαστικά να ταυτίσει τον κομμουνισμό με το ναζισμό.

Το γεγονός αυτό θεωρούμε ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές της δημοκρατίας που διέπουν τον Δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό εδώ και αιώνες.

Η ιστορική μνήμη είναι ακόμα νωπή και κανείς Ευρωπαίος πολίτης δεν μπορεί να αγνοήσει την προσφορά και το αίμα και τις θυσίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών συμπεριλαμβανομένης και της Σοβιετικής Ενωσης στον αγώνα που έγινε για την τελική νίκη κατά της Ναζιστικής Γερμανίας.

Επίσης, στη σύγχρονη μεταπολιτευτική Ελλάδα σημαντική και καθοριστική είναι η συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων για την εδραίωση και την ωρίμανση της δημοκρατίας μας. Κοινή επίσης είναι η εκτίμηση όλων μας ότι και το ΚΚΕ συνέβαλε θετικά προς αυτή την κατεύθυνση ενώ πρότεινε και προτείνει τις δικές του λύσεις για τα αιτήματα και τα δίκαια των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ