ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΥΣΙΜΑ
Αυξήσεις τιμών λόγω... ζήτησης

Πλήθος καταγγελιών για ...απότομη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης

Eurokinissi

Η αναμενόμενη κακοκαιρία, αλλά κι αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας, «φουσκώνουν» τις τιμές, κυρίως του πετρελαίου θέρμανσης, στη βάση της ...ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών. Οι καταγγελίες πολλαπλασιάζονται, γίνεται λόγος ακόμη και για 70 λεπτά το λίτρο, αλλά το υπουργείο Ανάπτυξης συστήνει... έρευνα αγοράς! Μια πρακτική που αν είναι δύσκολη όλο τον υπόλοιπο χρόνο, είναι πρακτικά αδύνατη σε ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που μπαίνουν περιορισμοί και στις μετακινήσεις.

Το θέμα προσπάθησε να το υποβαθμίσει χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο, όπου μίλησε για μέση τιμή του πετρελαίου στα 58 λεπτά το λίτρο και της αμόλυβδης στα 94 λεπτά το λίτρο, σύμφωνα με τις πανελλαδικές μετρήσεις του υπουργείου για την προηγούμενη βδομάδα. Οι μετρήσεις που ανακοινώθηκαν χτες το βράδυ έδειξαν 59 λεπτά το λίτρο για ποσότητες άνω των 1.000 λίτρων στο πετρέλαιο και 94,3 λεπτά το λίτρο την αμόλυβδη. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας παραδέχτηκε ότι για το πετρέλαιο μπορεί να υπάρχουν και περιπτώσεις με 65 και 67 λεπτά το λίτρο σε απομακρυσμένες περιοχές!

Το στέλεχος του υπουργείου πρόσθεσε μάλιστα ότι «πάντοτε παρατηρούμε πρατήρια που έχουν σημαντική τιμή απόκλισης σε σχέση με το μέσο όρο κυρίως σε νησιά, στην Κρήτη, στα Ιόνια, στη Δυτική Μακεδονία, στην Ηπειρο». Απέναντι σε αυτή την κατάσταση το υπουργείο «σηκώνει τα χέρια ψηλά» με το γενικό γραμματέα να δηλώνει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι από το 1992 οι τιμές των πετρελαιοειδών διαμορφώνονται ελεύθερα και οφείλουμε να λέμε την αλήθεια στον κόσμο. Επί 14 χρόνια λοιπόν οι τιμές των πετρελαιοειδών διαμορφώνονται με βάση την προσφορά και ζήτηση». Με άλλα λόγια, είναι «νόμιμο» οι λιανικές τιμές των καυσίμων να διαμορφώνονται με βάση τους στόχους κερδοφορίας των εταιριών και τη δυνατότητά τους σε περιόδους που έχουν ανάγκη οι καταναλωτές, να κάνουν αυξήσεις εκμεταλλευόμενοι αυτή την ανάγκη!!!

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου

Αυξάνεται από το 2007 (οικονομικό έτος 2006), η προκαταβολή φόρου από 55% σε 65% που καταβάλλουν οι Ανώνυμες Εταιρίες (ΑΕ) και οι Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικά για τις τράπεζες, η προκαταβολή φόρου αυξάνεται από 60% σε 80%. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η «κίνηση» αυτή ισοδυναμεί με επίσπευση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού κατά 450 εκατ. ευρώ.

Με την τροπολογία η κυβέρνηση εξασφαλίζει μεγαλύτερα έσοδα, ενώ για τις επιχειρήσεις δε θα υπάρχει καμιά ουσιαστική επιβάρυνση, όχι μόνο επειδή η προκαταβολή φόρου συμψηφίζεται με το φόρο του επόμενου έτους, αλλά το σημαντικότερο επειδή μειώνεται η βάση υπολογισμού, τόσο του φόρου όσο και της προκαταβολής, λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών φόρου από 35% σε 25%.

ΕΦΕΤ
Ανάκληση ξερών σύκων

Την ανάκληση παρτίδας ξερών σύκων που προέρχονται από την Τουρκία αποφάσισε ο ΕΦΕΤ καθώς μετά από έλεγχο εντόπισε στο σχετικό δείγμα αφλατοξίνες πάνω από το επιτρεπτό όριο. Το προϊόν το εισήγαγε η επιχείρηση «Καπουσούζ Βασιλείου» που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και πωλείται σε χύμα μορφή με ημερομηνία λήξης 30/12/2006 και με στοιχεία size 2, class EXTRA, LOT 11-200.

Πρόκειται συνολικά για 10,75 τόνους. Ηδη κατασχέθηκε ποσότητα 1.212 κιλών που βρίσκονταν στις αποθήκες της επιχείρησης, ενώ ζητήθηκε από την επιχείρηση η άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας με δική της ευθύνη από την ελληνική αγορά και η άμεση ενημέρωση του ΕΦΕΤ σχετικά με τη διάθεση του προϊόντος.

ΩΡΑΡΙΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Στο χορό και η «Γενική»

Πλάτη στην «ελαστικοποίηση» του ωραρίου των τραπεζών βάζουν και τα νέα αφεντικά της «Γενικής Τράπεζας», η γαλλική «Societe Generale», στην οποία η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε την πλειοψηφία των μετοχών. Ο επικεφαλής της τράπεζας Ζ. Τουρνεμπίζ, μετά και την επίσημη συναίνεση από τους κυβερνώντες, μπήκε στο χορό των αξιώσεων, επαναλαμβάνοντας το γελοίο «επιχείρημα» πως οι τράπεζες πρέπει να λειτουργούν με γνώμονα την... εξυπηρέτηση της πελατείας τους.

Ο επικεφαλής της «Γενικής Τράπεζας», σε γεύμα που παρέθεσε χτες σε οικονομικούς συντάκτες - ισχυρίστηκε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι «ακριβές», εκτίμηση που αποτελεί έμμεση ομολογία για το γεγονός ότι κατάφεραν να αποκτήσουν τη «Γενική» σε χαμηλή τιμή. Από τα λεγόμενα του τραπεζίτη, αφήνεται να εννοηθεί πως τα μεγάλα αφεντικά της γαλλικής «Societe Generale», δεν ενδιαφέρονται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκποιήσει με την πώληση πακέτων μετοχών που κατέχει το δημόσιο ή ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, ο ίδιος έκανε λόγο για επέκταση των εργασιών και του δικτύου των καταστημάτων της «Γενικής» από 132 σήμερα σε 150 μέχρι το τέλος του α' εξαμήνου του 2007.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στην Αθήνα με ειδικό κλιμάκιο

Το «τοπίο» της Ενέργειας στην Ελλάδα θα εξετάσει κατά τη διάρκεια αυτής της βδομάδας κλιμάκιο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), που χτες είχε την πρώτη του συνάντηση με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης. Πρόκειται για τακτικό... έλεγχο που γίνεται περίπου ανά 5 χρόνια στις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ και δεδομένης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης στον ενεργειακό χώρο, αναμένεται να ικανοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι τεχνοκράτες του ΔΟΕ.

Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους των υπουργείων (Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, Μεταφορών και Επικοινωνιών), τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με φορείς της αγοράς ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΣΜΗΕ, ΣΕΒ, ΚΑΠΕ, ΔΕΠΑ, «Προμηθέας Gas»), τους Συνδέσμους Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ, καθώς επίσης και τους φορείς της αγοράς των πετρελαιοειδών.

Με τα στοιχεία που θα συλλέξει θα συντάξει έκθεση που θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στην Αθήνα, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΔΟΕ Κ. Μαντίλ και του Επιτρόπου αρμοδίου για θέματα Ενέργειας και Μεταφορών της ΕΕ Α. Πίμπαλγκς. Στη χτεσινή συνάντηση απεύθυνε χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλες τις τελευταίες θεσμικές ρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ