Τρίτη 24 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΥΣΙΜΑ
Αυξήσεις τιμών λόγω... ζήτησης

Πλήθος καταγγελιών για ...απότομη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης

Eurokinissi

Η αναμενόμενη κακοκαιρία, αλλά κι αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας, «φουσκώνουν» τις τιμές, κυρίως του πετρελαίου θέρμανσης, στη βάση της ...ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών. Οι καταγγελίες πολλαπλασιάζονται, γίνεται λόγος ακόμη και για 70 λεπτά το λίτρο, αλλά το υπουργείο Ανάπτυξης συστήνει... έρευνα αγοράς! Μια πρακτική που αν είναι δύσκολη όλο τον υπόλοιπο χρόνο, είναι πρακτικά αδύνατη σε ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που μπαίνουν περιορισμοί και στις μετακινήσεις.

Το θέμα προσπάθησε να το υποβαθμίσει χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο, όπου μίλησε για μέση τιμή του πετρελαίου στα 58 λεπτά το λίτρο και της αμόλυβδης στα 94 λεπτά το λίτρο, σύμφωνα με τις πανελλαδικές μετρήσεις του υπουργείου για την προηγούμενη βδομάδα. Οι μετρήσεις που ανακοινώθηκαν χτες το βράδυ έδειξαν 59 λεπτά το λίτρο για ποσότητες άνω των 1.000 λίτρων στο πετρέλαιο και 94,3 λεπτά το λίτρο την αμόλυβδη. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας παραδέχτηκε ότι για το πετρέλαιο μπορεί να υπάρχουν και περιπτώσεις με 65 και 67 λεπτά το λίτρο σε απομακρυσμένες περιοχές!

Το στέλεχος του υπουργείου πρόσθεσε μάλιστα ότι «πάντοτε παρατηρούμε πρατήρια που έχουν σημαντική τιμή απόκλισης σε σχέση με το μέσο όρο κυρίως σε νησιά, στην Κρήτη, στα Ιόνια, στη Δυτική Μακεδονία, στην Ηπειρο». Απέναντι σε αυτή την κατάσταση το υπουργείο «σηκώνει τα χέρια ψηλά» με το γενικό γραμματέα να δηλώνει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι από το 1992 οι τιμές των πετρελαιοειδών διαμορφώνονται ελεύθερα και οφείλουμε να λέμε την αλήθεια στον κόσμο. Επί 14 χρόνια λοιπόν οι τιμές των πετρελαιοειδών διαμορφώνονται με βάση την προσφορά και ζήτηση». Με άλλα λόγια, είναι «νόμιμο» οι λιανικές τιμές των καυσίμων να διαμορφώνονται με βάση τους στόχους κερδοφορίας των εταιριών και τη δυνατότητά τους σε περιόδους που έχουν ανάγκη οι καταναλωτές, να κάνουν αυξήσεις εκμεταλλευόμενοι αυτή την ανάγκη!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ