Τρίτη 24 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
«Νίπτει τας χείρας» η κυβέρνηση

Αρνητική απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, με την οποία ζητούνταν να σταματήσει η βιομηχανία δικαστικών διώξεων κατά αγροτών που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις

Η σημερινή κυβέρνηση ενθαρρύνει ουσιαστικά το δικαστικό διωγμό των αγροτών που μετείχαν σε κινητοποιήσεις παρά τα όσα υποστήριζε ως αντιπολίτευση.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, με την οποία ζητούνταν να σταματήσει η βιομηχανία διώξεων κατά των αγροτών που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν και τα δικαστικά έξοδα για φερόμενα αδικήματα, τα οποία έχουν παραγραφεί.

Ο Α. Παπαληγούρας - παρά το γεγονός ότι η ΝΔ είχε ψηφίσει στην προηγούμενη Βουλή νόμο για την παραγραφή των φερόμενων ως αδικημάτων στις κινητοποιήσεις του 1997- είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει για το σταμάτημα των διώξεων των αγροτών. Ισχυρίστηκε δε ότι η προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση ήταν «αμφίβολης συνταγματικότητας» και δε γίνεται να επαναληφθεί. Κάλεσε τους αγρότες στους οποίους καταλογίστηκαν δικαστικά έξοδα να προβάλουν νομικές «αντιρρήσεις» και ουσιαστικά είπε ότι θα συνεχιστούν οι διώξεις, αφού δε γίνεται να μην ισχύει ο νόμος για όλους.

Τη στάση της ΝΔ ως αντιπολίτευσης θύμισε στον υπουργό ο Αντ. Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι η προηγούμενη Βουλή ψήφισε το 1999 ομόφωνα νόμο για την παραγραφή των φερόμενων ως αδικημάτων από τους αγρότες που βγήκαν στους δρόμους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής. Σήμερα, είπε, 100άδες αγρότες σε όλη την Ελλάδα στέλνονται στα αγροτοδικεία κατηγορούμενοι ουσιαστικά για τη συνδικαλιστική τους δράση. Πρόκειται, τόνισε, για ποινικοποίηση των αγώνων και για χτύπημα μιας συνηθισμένης μορφής πάλης όπως δείχνει και η διεθνής εμπειρία. Μάλιστα, υπογράμμισε, η ανοχή της κυβέρνησης ανοίγει την όρεξη για να προστεθούν και νέες κατηγορίες κατά των αγροτών, όπως έγινε με τον Γ. Πατάκη ο οποίος κατηγορήθηκε (αθωώθηκε στη συνέχεια) για ηθική αυτουργία! Καταλήγοντας, ζήτησε το σταμάτημα των διώξεων πολύ περισσότερο που ενόψει της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα ενταθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις και δεν μπορεί οι αγρότες να δρουν κάτω από την απειλή των εισαγγελέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ