Τρίτη 24 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΟΦΙΝ
Τα πάντα για τη «Λισαβόνα»

Ολοκληρώνονται οι εργασίες των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών

Η προετοιμασία του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου και θα παρουσιαστεί η ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας, θέματα τρέχουσας διαχείρισης από την πλευρά της αυστριακής και της φινλανδικής προεδρίας, καθώς και η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου, θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, στα συμβούλια «Γιουρογκρούπ» και «ΕΚΟΦΙΝ», οι εργασίες των οποίων ξεκίνησαν χτες και θα ολοκληρωθούν σήμερα στις Βρυξέλλες. Με άλλα λόγια, η κοινή και συνδυασμένη επίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου κατά των λαϊκών κατακτήσεων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Ιδιαίτερη έμφαση φυσικά θα δοθεί στις πολιτικές συνέχισης των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τα κοινωνικοασφαλιστικά συστήματα, καθώς και στην περαιτέρω συρρίκνωση των δημόσιων κοινωνικών δαπανών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στο ΕΚΟΦΙΝ - στο πλαίσιο της προετοιμασίας του εαρινού ευρωπαϊκού συμβουλίου - προβλέπεται να συζητηθούν:

  • Η ετήσια έκθεση προόδου για την εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας.
  • Η έκθεση για την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης της στρατηγικής της Λισαβόνας - όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου - η όλη προβληματική αναμένεται να κινηθεί στους στόχους που είχαν τεθεί στο περσινό εαρινό συμβούλιο, όπου και είχαν διαπιστώσει ότι, πέντε χρόνια μετά από τη σχετική απόφαση, η προώθηση των βασικών επιλογών παρουσίαζε καθυστέρηση και ότι απαιτούνταν επιτάχυνση σε όλο το φάσμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Αλλά και ο περιορισμός των δημόσιων κοινωνικών δαπανών συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο της ΕΕ. Ετσι, η σχετική έκθεση που θα συζητηθεί στο ΕΚΟΦΙΝ περιέχει αναφορές για την παρακολούθηση των τάσεων σχετικά με τη σύνθεση των δημόσιων δαπανών, τη μέτρηση της αποδοτικότητάς τους, οι οποίες ευθέως παραπέμπουν σε λογικές περιορισμού τους.

Στην παρουσίαση του προγράμματος εργασιών της αυστριακής προεδρίας, θα συζητηθούν θέματα όπως η ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ, στον παγκόσμιο στίβο, στο πλαίσιο του εντεινόμενου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για τον έλεγχο εδαφών, αγορών και πρώτων υλών, η ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την υλοποίηση των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας και, βέβαια, η εξέταση του συνολικού αντιλαϊκού πλαισίου για το 2006, υπό το γενικό τίτλο της «ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιμένοντας την ύφεση... (2008-02-12 00:00:00.0)
Στο πνεύμα της «Λισαβόνας» (2007-11-13 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις (2007-01-30 00:00:00.0)
Η στρατηγική της Λισαβόνας στο επίκεντρο (2005-05-14 00:00:00.0)
Το κεφάλαιο εντέλλει, οι κυβερνήσεις υλοποιούν (2004-12-25 00:00:00.0)
Ενημέρωση για το ΕΚΟΦΙΝ (2003-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ