ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2006
Σελ. /40
Αλλού ο χειμώνας

Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Πόσο πλήρωσες το πετρέλαιο;

Οσο θέλει αυτός που έχει στοκ πετρέλαιο και διαθέτει τηλεοπτικό κανάλι για να σε πείσει ότι αν δεν αγοράσεις τώρα, αύριο θα 'σαι παγωμένος.

Κάπως έτσι σε στέλνουν τη μια μέρα να τρέξεις να πάρεις δάνειο και την επομένη σου πουλάνε συμπάθεια του φουκαρά που τον κλέβουν οι τράπεζες.

Το πιο ωραίο είναι ότι στο τέλος, με την υπογραφή σου, έρχεσαι να επικυρώσεις το γκάλοπ που λέει πως αυτός που φταίει είναι ...η γραφειοκρατία των υπαλλήλων, δηλαδή εσύ ο ίδιος.

Οτι ανήκεις στους μόνιμα ξεχασμένους, περνά στα ψιλά. Σημασία έχει να γνωρίζεις πως δεν είναι σημαντική η κατάργηση του 8ωρου, αλλά ότι αυτό είναι προϊόν κοινωνικού διαλόγου, δηλαδή πάλι φταις! Κι εδώ που τα λέμε... φταις!

Δε φτάνει που ανέχεσαι τη ΓΣΕΕ σε ρόλο διαπραγματευτή του δικού σου δίκιου, αναγορεύεις και γενικό εισαγγελέα αυτόν που σε δουλεύει μπροστά στα μούτρα σου, αυτόν που δηλώνει πως αμάρτησε για το παιδί του, αυτόν που για άλλα, λέει, θέλει να γράφει, αλλά εσύ ο αναγνώστης άλλα θες να ψωνίσεις, οπότε τι να κάνει κι ο «δημοσιογράφος», κιτρινίζει λίγο, προσφέρεσαι κι εσύ για ντεκόρ στη ζούγκλα του, χειροκροτεί η σαπίλα που κανείς δεν την ακουμπά κι έτσι γεμίσαμε ανήξερους απ' τη μια και χαρούμενους από την άλλη, αυτούς που διαπιστώνουν στην όλη κατάσταση να επικρατεί «ένα ισχυρό φιλελεύθερο πνεύμα».

Οτι ένα είναι το «πνεύμα» που επικρατεί σ' ορισμένους κύκλους, είναι βέβαιο. Στο ποιο είναι αυτό το πνεύμα διαφωνούμε, αλλά ποιος δίνει σημασία σε λεπτομέρειες... Σημασία, για παράδειγμα, έχει ότι την ίδια μέρα, για το ίδιο θέμα, τρεις «διακεκριμένοι» αρθρογράφοι, θεωρητικά από τρεις «διαφορετικές» οπτικές, σε εγκαλούν στην τάξη για τον ίδιο ακριβώς λόγο: Παραμένεις αμετανόητος «συνοδοιπόρος» αυτών των αποδεδειγμένα εγκληματιών, των κομμουνιστών! Οτι ο ένας απ' τους τρεις, από καιρό έχει επιλέξει ρόλο πτυελοδοχείου, λειτουργεί μεν εκτονωτικά, δε μειώνει όμως το γεγονός. Και το γεγονός είναι ότι εκείνος ο σταλινικός ο Ζαχαριάδης σε κάλεσε τότε σε Αντίσταση, εσύ ανταποκρίθηκες, ενώ αν διάβαζες «Βήμα» ειδικά τότε, άλλη στάση θα κρατούσες, γράψατε ένα έπος, ορισμένοι από σας εκτελεστήκατε γι' αυτό, αλλά αφήσατε πίσω σας κληρονομιά παράξενη...

Τι τη θέλατε χριστιανοί μου την αντίσταση; Θα 'χε επιβληθεί ανεμπόδιστα από τότε η «νέα τάξη» κι εσείς δε θα ψάχνατε τώρα να βρείτε σάλιο για ροχάλες. Ασε που κινδυνεύετε να σας καταγγείλουν και για ανίερες συμμαχίες έτσι που διαμαρτύρεστε όλοι μαζί στο Στρασβούργο.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


«ΕΝΤΙΜΕ ΑΝΘΡΩΠΕ ΚΥΡ ΠΑΝΤΕΛΗ»

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ: «Αρχίζει... το δεκάωρο. Λάστιχο το ωράριο των εργαζομένων με τις νέες ρυθμίσεις. Το πράσινο φως άναψε για την κατάργηση του 8ωρου εργασίας με την άμεση έναρξη λειτουργίας των επιτροπών διευθέτησης του χρόνου εργασίας» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ: «Περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ εισέρευσαν στα ταμεία των τραπεζών μέσα στο 2005 από τις χρεώσεις στα γκισέ, τα έξοδα δανείων και πιστωτικών καρτών που επέβαλαν στους πελάτες τους» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΟΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ: «Πάνω από 1.000 κατοικίες θα χτίζονταν στα Ανω Λιόσια με κρατική βοήθεια και σεισμοδάνεια για να στεγάσουν τους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό του 1999. Σήμερα, μόνο τα 29 σπίτια έχουν ολοκληρωθεί, τα υπόλοιπα έχουν παραδοθεί... στα θεμέλια ή ημιτελή στους ιδιοκτήτες τους, οι περισσότεροι από τους οποίους μετακόμισαν σ' αυτά για να φύγουν από τα κοντέινερ (...) από τους 100 καταυλισμούς που στήθηκαν το 1999, οι 70 ακόμη λειτουργούν, γεμάτοι από ξεχασμένους σεισμοπαθείς, περισσότερο φτωχούς και εξαθλιωμένους από ποτέ» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΟΙ «ΠΟΛΙΤΕΣ»: «Για πρώτη φορά διαμορφώνεται στη χώρα μας ένα ισχυρό φιλελεύθερο ρεύμα, που απαιτεί ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους. Η άρση της μονιμότητας μπορεί να μην επιλύει το πρόβλημα εάν δε συνοδεύεται από ένα αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων, ωστόσο δείχνει ότι οι πολίτες δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο την κρατική γραφειοκρατία, που εκθρέφει τη διαφθορά» (ο Π. Αμυράς στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΟΙ ΑΝΗΞΕΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ: «Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Και εδώ ο δημοσιογράφος βρίσκεται μπροστά σ' ένα μεγάλο δίλημμα! Να ασχοληθεί μ' αυτά τα ...κόμικς που δίνουν "άρτο και θέαμα" στην κοινή γνώμη, όπως του επιβάλλουν και οι νόμοι του συστήματος, ή να βάλει τις φωνές ότι ...εδώ ο κόσμος χάνεται, βαρκούλες αρμενίζουν;» (ρητορικό το ερώτημα από τους Θ. Αναστασιάδη, Μ. Τριανταφυλλόπουλο στο «ΘΕΜΑ»).

ΤΟ ΠΤΥΕΛΟΔΟΧΕΙΟΝ: «Ερυθρός και μαύρος φασισμός» (ο τίτλος στο άρθρο του «αντιεξουσιαστή» Π. Κοροβέση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): Μαζική ΛΑΪΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ στο Συμβούλιο της Ευρώπης

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η μονιμότητα στο Δημόσιο

ΕΘΝΟΣ: ΚΕΡΑΥΝΟΙ για τα δάνεια

ΤΑ ΝΕΑ: Βαρυχειμωνιά Σιβηρίας και ...κερδοσκοπίας

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικο): Δεν κυβερνάει ο Καραμανλής!

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): Ζητείται κυβέρνηση νέα, με ορμή

Η ΝΙΚΗ: Προαναγγελία ανασχηματισμού

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο ΤΣΟΠΑΝΗΣ ανακατεύει το μαντρί...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΧΡΗΣΜΟΣ Καραμανλή για τον ανασχηματισμό

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): Αναθεώρηση «ναι» λένε οι Ελληνες - αλλά με συναίνεση

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): «Βαρύ» νέφος 189 ημέρες

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τεστ αντοχής στις αγορές

Η ΧΩΡΑ: Τι θα πάρουν οι εργαζόμενοι το 2006

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μεγαλύτερες αυξήσεις στους συνταξιούχους

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 23 ΕΠΙΤΑΓΕΣ «καίνε» 2 επιχειρηματίες υπεράνω πάσης υποψίας

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (κυριακάτικο): Ζητούν το άνοιγμα των λογαριασμών της Χρ. Βαληνάκη

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΚΑΘΕΚΤΟΣ Ο ΣΑΝΙΔΑΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αυτοί οι καθυστερημένοι Ελληνες...

«Πράγματι αντικομμουνιστικό είναι το μνημόνιο, αλλά μόνο στην Ελλάδα ο αντικομμουνισμός έχει τέτοια αρνητική χροιά. Σε όλες τις άλλες χώρες η αντίθεση στον κομμουνισμό είναι πολιτική θέση και κρίνεται πολιτικά όπως όλες οι άλλες απόψεις. Μόνο στην Ελλάδα, και εξαιτίας της ιδεολογικής κυριαρχίας της Αριστεράς, ο όρος είναι ποινικοποιημένος και υποσυνείδητα θεωρείται ως μέγιστο πολιτικό αμάρτημα (...) αν διαβάσει κανείς τις αντιδράσεις όλων (μα όλων!) των πολιτικών - ανεξαρτήτως κόμματος - δε θα βρει αντιδράσεις σε παραμέτρους ή πτυχές του μνημονίου. Υπάρχει συνολική σταλινικού τύπου απόρριψη χρησιμοποιώντας μάλιστα το οργουελικό newspeak, με το οποίο βαπτίζεται ολοκληρωτισμός το μνημόνιο καθ' αυτό και όχι τα εγκλήματα που περιγράφει» (ο Πάσχος Μανδραβέλης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»)

... που δε διάβαζαν «Βήμα» το 1941...

«Υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει ότι τα ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα διέπραξαν μαζικά εγκλήματα; (...) υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει ότι τα εγκλήματα αυτά πρέπει να καταδικαστούν ρητά και αδιαπραγμάτευτα; (...) εκ φύσεως η δημοκρατία είναι μεγαλόψυχη και με τους εχθρούς της (...) ακόμη κι αν είναι ελαφρώς εξοργιστικό να ακούς κομμουνιστές να παραδίδουν μαθήματα δημοκρατίας, η δημοκρατία επιβάλλει να ανέχεσαι ακόμη κι όσα σε εξοργίζουν (...) αυτό που μας ενδιαφέρει όλους είναι όταν η ιδεολογική παρλαπίπα αποδεικνύεται προπέτασμα για το πιο κυνικό πολιτικό αλισβερίσι. Με ποιο αντίτιμο άραγε δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός να καταψηφίσει το "αντικομμουνιστικό μνημόνιο";» (ο Ι.Κ. Πρετεντέρης στο «ΒΗΜΑ»)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ