ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Βενεζουέλα

Στην 5η Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων από τη Λατινική Αμερική και τη Νότια Ευρώπη

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ και τον Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων αναχωρεί σήμερα για τη Βενεζουέλα.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα συμμετάσχει στην 5η Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων από τη Λατινική Αμερική και τη Νότια Ευρώπη.

Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Γενάρη στο Καράκας, αναμένεται να συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από τα ΚΚ Αργεντινής, ΚΚ Βενεζουέλας, ΚΚ Βολιβίας, ΚΚ Βραζιλίας, Βραζιλιάνικο ΚΚ, ΚΚ Εκουαδόρ, Κολομβιάνικο ΚΚ, ΚΚ Κούβας, ΚΚ Ουρουγουάης, ΚΚ Παραγουάης, Περουβιανό ΚΚ, ΚΚ Χιλής, ενώ από την Ευρώπη έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους τα ΚΚΕ, ΚΚ Ισπανίας και Πορτογαλικό ΚΚ.

H πρωτοβουλία των συναντήσεων αυτών ξεκίνησε το 2002 με την πρώτη συνάντηση αυτού του τύπου, στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης. Αυτή υπήρξε και η πρώτη περιφερειακή συνάντηση ΚΚ από τη Νότια Αμερική από το 1989 και αντικατόπτρισε την πορεία ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος στην περιοχή, τις δυσκολίες μα και την αισιοδοξία των κομμουνιστών.

Οι ετήσιες αυτές συναντήσεις συνεχίστηκαν το 2003 στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής, το 2004 στο Σαντιάγο της Χιλής και το 2005 στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας. Χαρακτηριστικό αυτών των συναντήσεων είναι η αντιπροσώπευση των ΚΚ από τη Νότια Αμερική στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ενώ η θεματολογία τους περιλαμβάνει τόσο γενικότερα πολιτικά και θεωρητικά θέματα, όσο και ζητήματα συντονισμού των ΚΚ πάνω σε συγκεκριμένες ευρύτερες πρωτοβουλίες. Αποτέλεσαν σημαντικό βήμα έκφρασης αλληλεγγύης και προώθησης της κοινής δράσης των ΚΚ της Νότιας Αμερικής, αλλά και με τα ΚΚ από την Ευρώπη. Ηδη από την πρώτη συνάντηση του 2002 η τότε Γενική Γραμματέας του ΚΚ Χιλής, Γκλάντις Μαρίν, είχε υπογραμμίσει πως πέρα από την περιφερειακή συνεργασία είναι σημαντική και η συνεργασία με τα ΚΚ της Ευρώπης, λόγω της διείσδυσης του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου στη Λατινική Αμερική και του ρόλου που επιδιώκει.

Στη συνάντηση στο Καράκας θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Λατινική Αμερική, οι δυνατότητες μα και οι νέες δυσκολίες και προκλήσεις που φέρνουν, καθώς και πλευρές που αφορούν στις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιοχή, τις εξελίξεις στο εσωτερικό της και προτάσεις για την παραπέρα εξέλιξη αυτών των συναντήσεων και την ενίσχυση της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Μέσα» στην κινητικότητα η κυβέρνηση

Με ανοιχτές αγκάλες υποδέχεται σήμερα τον Τζακ Στρο ο Κ. Καραμανλής, ενώ δεν έχει απορρίψει τις «νέες» τουρκικές προτάσεις για το Κυπριακό

Να μη μείνει έξω από την υποκινούμενη από ΗΠΑ - ΕΕ - Κ. Ανάν «κινητικότητα» για το Κυπριακό πασχίζει η κυβέρνηση Καραμανλή, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως προς τα πού οδηγούνται τα πράγματα και τις «λύσεις» που μεθοδεύονται.

Είναι τέτοια η αγωνία της να μη μείνει έξω από το νέο γύρο παιχνιδιού που στήνουν Αμερικανοβρετανοί, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία, ώστε αφ' ενός δεν απέρριψε επίσημα και ευθέως τη νέα τουρκική πρόταση που στοχεύει στην ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα και αφ' ετέρου δέχεται το απόγευμα ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής τον υπουργό Εξωτερικών Τζ. Στρο, παρόλο που ο τελευταίος συναντήθηκε χτες με τον Μ. Αλί Ταλάτ στα κατεχόμενα.

Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει θετικά τις κινήσεις της Ουάσιγκτον και της ΕΕ, που είναι ολοφάνερο ότι θέλουν να διευκολύνουν την Τουρκία, που επιδιώκει να μην προχωρήσει στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν υπάρξει μια «λύση» του Κυπριακού στη βάση του «σχεδίου Ανάν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να πείσει χτες ότι η υποστήριξη που έσπευσαν να προσφέρουν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες στη «νέα» τουρκική πρόταση για το Κυπριακό δεν αφορά την ουσία, αλλά ...την κινητικότητα ως αυτοσκοπό(!). «Δε στηρίζουν τις θέσεις αυτές καθεαυτές. Επιτρέψετέ μου να πω ότι στηρίζουν την κίνηση, ως μια κίνηση που μπορεί να αποφέρει κάποια θετικά. Η κίνηση γύρω από ένα θέμα, και όχι η ουσία των θέσεων, είναι αυτές τις οποίες στηρίζει και ο Επίτροπος κ. Ρεν και οι ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν απορρίπτει τις τουρκικές προτάσεις, που χτες παρέδωσε στο ελληνικό ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα. «Οι τουρκικές σκέψεις, οι οποίες θα μελετηθούν, φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι δε διαφέρουν ουσιαστικά από παλαιότερες παρόμοιες τουρκικές προτάσεις», επανέλαβε ο εκπρόσωπος. Δικαιολογώντας τη συνάντηση που θα έχει σήμερα το απόγευμα ο Κ. Καραμανλής με τον Τζακ Στρο, υποστήριξε ότι «η επίσκεψη αυτή δε συνιστά κάποιο τμήμα ειδικής αποστολής ή πρωτοβουλίας για το Κυπριακό», παρόλο που δύο μέρες νωρίτερα ο ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν την είχε αναλάβει υπό την αιγίδα του, αναφέροντας μάλιστα ότι εντάσσεται στην κινητικότητα για το Κυπριακό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ τάχθηκε χτες υπέρ της τουρκικής πρότασης για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι «πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», επικαλούμενος μάλιστα «το σημερινό αδιέξοδο». Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην ελεγχόμενη από τις δυνάμεις του ΟΗΕ ζώνη που χωρίζει τα κατεχόμενα από την ελεύθερη Κύπρο, ο Τζακ Στρο τόνισε πως η σημερινή κατάσταση είναι κακή για την Κύπρο, κακή για την Ανατολική Μεσόγειο και κακή για την ΕΕ. «Η τουρκική πρόταση αξίζει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», υποστήριξε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Είχε προηγηθεί η θετική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις τουρκικές προτάσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Ο αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης επίτροπος, Ολι Ρεν, ανέφερε ότι «η Επιτροπή χαιρετίζει τις προσπάθειες προόδου που γίνονται για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο του Κυπριακού. Το status quo δεν είναι προς το συμφέρον κανενός». Μάλιστα υπενθύμισε παλαιότερη απόφαση της ΕΕ «να θέσει τέλος στην απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας», ενώ επισημαίνει ότι η Κομισιόν «δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την επανάληψη των συνομιλιών υπό τα Ηνωμένα Εθνη για μία συνολική επίλυση του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατό».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ανάγκη «να καταλήξει η διεθνής κοινότητα σε μια λύση που θα βασίζεται στο σχέδιο Ανάν» και στο πλαίσιο αυτό η τουρκική πρόταση «είναι σίγουρα ένα βήμα που καλωσορίζουμε».

Διαμαρτυρίες στην Κύπρο

Επικρίσεις για το σκοπό και τον τρόπο πραγματοποίησης της επίσκεψης του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο στην Κύπρο διατύπωσε η κυπριακή κυβέρνηση, την ώρα που ο Βρετανός ΥΠΕΞ πραγματοποιούσε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Γ. Ιακώβου.

Η συνάντηση διήρκεσε 75 λεπτά και αργότερα ο Τζ. Στρο πέρασε στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου είχε συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό γραφείο. Μετά τη συνάντηση με τον Γ. Ιακώβου δεν έγιναν δηλώσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Λιλλήκας, μιλώντας λίγο πριν από τη συνάντηση Στρο - Ιακώβου, διατύπωσε επικρίσεις για το σκοπό, τις προθέσεις και τον τρόπο πραγματοποίησης της επίσκεψης, λέγοντας ότι «εκείνος ο οποίος θέλει να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή για το Κυπριακό, δεν πρέπει να παίζει κρυφτούλι με τους συνομιλητές, αλλά να τους ενημερώνει».

Ο Γ. Λιλλήκας απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες ότι ο Τζ. Στρο ενδέχεται να είναι κομιστής των τουρκικών προτάσεων για λύση του Κυπριακού και αν ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα τον δεχόταν σε περίπτωση που ο Βρετανός ΥΠΕΞ εκτελούσε αποστολή για το Κυπριακό.

«Ο μεσολαβητής αυτός θα πρέπει να έχει το κριτήριο της ουδετερότητας και της αντικειμενικότητας. Δεν μπορεί να έχει το κριτήριο της αντικειμενικότητας κάποιος ο οποίος με τη συμπεριφορά του παραγνωρίζει τους διεθνείς κανόνες και την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε ο Γ. Λιλλήκας, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο Τζ. Στρο επέμεινε να γίνει η συνάντηση με τον Μ. Ταλάτ στο «προεδρικό» γραφείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ