ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σήμερα η πλατιά σύσκεψη

Στις 6.30 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων, με θέμα την οργάνωση της πάλης για τις Συμβάσεις

Με στόχο η οργάνωση της πάλης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας να γίνει υπόθεση κάθε εργάτη και εργάτριας, στη βάση των σύγχρονων και πραγματικών τους αναγκών, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ συγκαλεί σήμερα πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος).

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη σήμερα το απόγευμα να μη λείψει κανείς από τη σύσκεψη των ταξικών δυνάμεων. Η επιθετικότητα του κεφαλαίου και της κυβέρνησης σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων εντείνεται, ενώ μπαίνει ανοιχτά πλέον το ζήτημα της κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με την τακτική και το πλαίσιό της, μειοδοτεί στα δικαιώματα των εργαζομένων μέσα και από τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ.

Την ίδια στιγμή, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και της δήθεν καταπολέμησης της ανεργίας, ανέλαβε την πρωτοβουλία να παραπέμψει τις προκλητικές εργοδοτικές αξιώσεις - για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και πάγωμα των μισθών αρχικά σε τέσσερις νομούς της χώρας - στην Εθνική Επιτροπή για την Απασχόληση, τη σύγκληση της οποίας έχει ήδη αναγγείλει ο υπουργός Εργασίας για την ερχόμενη Δευτέρα.

Αρχισαν τα «νταούλια» της Επιτροπής

Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ συναντήθηκαν χτες με τον υπουργό Εργασίας, Π. Παναγιωτόπουλο, για να προετοιμάσουν την «ατζέντα» της Εθνικής Επιτροπής για την Απασχόληση. Στη συνάντηση, ο υπουργός προέβαλε τον «ιερό» στόχο της αύξησης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας και έκανε ξανά λόγο για «διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών έδωσαν δημαγωγικά όρκους πίστης και σεβασμού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, στο όνομα της «εργασιακής ειρήνης», αποκαλύπτοντας όμως τον ξεκάθαρο στόχο τους να χτυπήσουν την ΕΓΣΣΕ με την αποσύνδεσή της από τις κλαδικές Συμβάσεις. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Δ. Αρμενάκης, «το θέμα της μη ισχύος της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης σε νομούς που έχουν πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας δεν είναι γενικό θέμα, αλλά είναι θέμα κλαδικό, τοπικό και επιχειρησιακό. Και σε αυτό το σημείο νομίζω ότι θα πρέπει να συζητηθεί».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, επιχείρησε ελιγμό, εκφράζοντας συμφωνία με την ύπαρξη κατώτατης αμοιβής για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, τάχθηκε όμως υπέρ της συζήτησης για τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους εργασίας», τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Πρότειναν επίσης τη δημιουργία επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα λειτουργεί δίπλα στην Εθνική Επιτροπή για την Απασχόληση, κάτι που δέχτηκε ο υπουργός.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Βήμα μπροστά το αποτέλεσμα των εκλογών

Υπερδιπλασιάστηκαν οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες, αναδεικνύοντας πρώτη δύναμη τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ με συντριπτική πλειοψηφία

Με τη συμμετοχή και την ψήφο τους στις εκλογές, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Με τη συμμετοχή και την ψήφο τους στις εκλογές, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Η μαζική συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης προς όφελος των εργαζομένων, με τη μεγάλη ενίσχυση και την κατάκτηση της πλειοψηφίας στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο από τις ταξικές δυνάμεις και η αναγνώριση από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του πρωτοπόρου ρόλου που έπαιξε το ΠΑΜΕ στους αγώνες για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των εκλογών στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, που ολοκληρώθηκαν προχτές Τρίτη. Το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών δίνει μια ισχυρή ταξική απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης και αποτελεί ταυτόχρονα μια ξεκάθαρη αποδοκιμασία των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) και της συναινετικής τακτικής τους.

Η μαζικοποίηση του Σωματείου των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και η μαζική υπερψήφιση του ψηφοδελτίου που στήριξε το ΠΑΜΕ καταδεικνύει τις δυνατότητες απεγκλωβισμού των εργαζομένων από τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό, που βάζει πλάτη και συναινεί στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Μια αντιλαϊκή πολιτική, την οποία οι εργαζόμενοι της Κέρκυρας βίωσαν και βιώνουν από πρώτο χέρι. Μ' αυτή την πολιτική συγκρούστηκαν πολύμορφα όλο το προηγούμενο διάστημα, έχοντας το ΠΑΜΕ αταλάντευτο οργανωτή και συμπαραστάτη στους αγώνες τους: Στις μαζικές απεργίες και στην περιφρούρησή τους στις εισόδους των ξενοδοχείων, στη μάχη με τους μεγαλοξενοδόχους και την αυθαιρεσία τους, στις κινητοποιήσεις τους για το δικαίωμα στη δουλιά και το μεροκάματο.

Μέσα απ' αυτή τη μάχη, αναδείχτηκε η αναγκαιότητα το σωματείο τους να αλλάξει ρότα. Να γίνει το μαζικό, ταξικό αποκούμπι τους, ταγμένο να υπηρετεί τα πραγματικά τους συμφέροντα. Να μπει με νέες δυνάμεις μπροστά στην οργάνωση του αγώνα τους, ώστε από καλύτερες θέσεις να αντιπαλέψουν την κλιμακούμενη κυβερνητική και εργοδοτική επιθετικότητα.

Η αισιοδοξία για τους αγώνες που έρχονται, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, αποτυπώνεται και στις δηλώσεις συνδικαλιστών της «Αγωνιστικής Πορείας». Ο Σ. Πελάης σημείωσε στο «Ρ» ότι «το αποτέλεσμα είναι εντολή για πιο δυνατούς αγώνες ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία», ενώ ο Γ. Τριάντος τόνισε: «Το αποτέλεσμα δεν είναι τυχαίο. Εχουμε ευθύνες μεγάλες να εμπνεύσουμε στους εργαζόμενους την αναγκαιότητα για ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση και δυνάμωμα του σωματείου, ενότητα στη βάση του πλαισίου του ΠΑΜΕ». Ο Ν. Λέησος σημείωσε ότι στις εκλογές «αποτυπώθηκε η μεθοδικότητα του ΠΑΜΕ, που απέκτησε την εμπιστοσύνη των εργαζομένων από ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις» και ο Π. Μάστορας στάθηκε στην αναγνώριση από τους εργαζόμενους των αγώνων όλου του προηγούμενου διαστήματος.

Μεγάλη άνοδο, απόλυτη πλειοψηφία

Συνολικά, 1.220 ξενοδοχοϋπάλληλοι του νησιού πήραν μαζικά μέρος στις εκλογές, 554 περισσότεροι από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες (666), υπερδιπλασιάζοντας τη δύναμη του σωματείου.

Από τα 1.196 έγκυρα ψηφοδέλτια, η παράταξη της «Αγωνιστικής Πορείας» έλαβε 830 ψήφους (από 320, διαφορά 510 ψήφοι) και αποκτά την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου εκλέγοντας 6 αντιπροσώπους.

Η «Ανεξάρτητη Δημοκρατική Ενότητα» (ΠΑΣΚΕ), στηριζόμενη από τη ΔΑΚΕ και τις λίγες δυνάμεις του ΣΥΝ, έλαβε 366 ψήφους από 328 και μειώνει τις δυνάμεις της στο νέο ΔΣ από 5 σε 3.

Για την εκλογή αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας η «Αγωνιστική Πορεία» εκλέγει 17 αντιπροσώπους από 6, ενώ η «Ανεξάρτητη Δημοκρατική Ενότητα» διατηρεί τις ίδιες δυνάμεις (6). Αντίστοιχα για την Ομοσπονδία Τουρισμού Επισιτισμού οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τριπλασίασαν τις δυνάμεις τους (9 από 3), ενώ οι δυνάμεις της συναίνεσης μείωσαν τους αντιπροσώπους τους κατά δύο (από 5 σε 3).

ΝΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΚΕ
Θέλουν εργάτες - δούλους

Να απαντήσουν αγωνιστικά στις προκλητικές αξιώσεις των βιομηχάνων και στις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, για να έχει αποτέλεσμα και προοπτική η πάλη τους, καλεί τους εργαζόμενους του νομού η ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ, με αφορμή την απαίτηση των βιομηχάνων για πάγωμα των μισθών και μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε τέσσερις νομούς της χώρας που καταγράφουν υψηλή ανεργία, ανάμεσά τους και της Φλώρινας.

«Μετά την κατάργηση του οκτάωρου -σημειώνεται στην ανακοίνωση- την αύξηση της μερικής απασχόλησης, τις απλήρωτες υπερωρίες και τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας", την απελευθέρωση του ωραρίου και το χτύπημα των κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, το μεγάλο κεφάλαιο θέλει και την κατάργηση των κατώτατων μισθών, το πάγωμα όλων των μισθών και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Τα θέλει όλα. Θέλει επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία του και να προωθηθεί η ανταγωνιστικότητα και η "στρατηγική της Λισαβόνας"».

Η ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ σημειώνει τις σοβαρές ευθύνες γι' αυτές τις εξελίξεις που έχει και η ηγεσία της ΓΣΕΕ, όπως και η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας. Ενώ χαρακτηρίζει απαράδεκτη και τη στάση του Εμπορικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Φλώρινας, που, «αντί να ασχοληθεί με τα εκρηκτικά προβλήματα των εκατοντάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ του νομού, σπεύδει να στηρίξει τις προκλητικές αξιώσεις των βιομηχάνων, αναμασώντας τα ίδια φτηνά επιχειρήματα των εργοδοτών και της κυβέρνησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ