ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
Σελ. /32
Τι μικρός που είναι ο κόσμος!!!

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»
- Ο πάπας, μετά την υπεράσπιση του ...έρωτα - κατά δήλωσή του - διαπιστώνει, επίσης, πως υπάρχει πολιτικό κενό μετά την εξάλειψη του μαρξισμού (ευσεβής πόθος είναι, αλλά αυτό δηλώνει), το οποίο κενό πρέπει να καλύψει η Εκκλησία.

Μήπως η κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων είναι ακόμα χειρότερη, απ' όσο οι δικές μας αναλύσεις δείχνουν;

- Ενας τύπος, που επιχείρησε να γίνει γραμματέας του ΚΚΕ για να το ανανεώσει, αιτιολογεί - υποτίθεται - την αρνητική ψήφο του στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο, προβάλλοντας τις ελλείψεις που αυτό έχει ως προς τα συγκεκριμένα εγκλήματα που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έκαναν οι κομμουνιστές και τα οποία η κατ' αυτόν «αριστερά» έχει ήδη καταδικάσει.

Να καταθέσει την πρότασή του στον Λίντμπλαντ, για να έρθει ξανά ολοκληρωμένη η αξίωση καταδίκης του ...σταλινισμού...

- κι ένας άλλος τύπος - που δηλώνει συγγραφέας - διεκδικεί να του αναγνωριστεί πως είναι ο πνευματικός μπαμπάς κάθε μπαρούφας, που διαβάσαμε τις τελευταίες μέρες για τη «σύγκλιση των ολοκληρωτισμών». Κι αναρωτιόμασταν πώς γίνεται γραφιάδες με τυπικά διαφορετική αφετηρία και θέση να αναπαράγουν με όρους «καρμπόν» το ίδιο κείμενο.

Κάπως έτσι φτάνει η «λαϊκή αηδός» (μην το διορθώσεις διορθωτή, την αηδία αφορά) να αναρωτιέται «πες μας τι πίνεις εσύ και δε μας δίνεις»...

Οτι σε σύνολο 315 βουλευτών βρέθηκαν μόνον 85 να ψηφίσουν υπέρ του αντικομμουνιστικού ψηφίσματος, περνάει στο απαρατήρητο. Ξέρουν, τους καλύπτει η δήλωση Λίντμπλαντ ότι, έστω κι αυτή, η, με 85 ψήφους, έγκριση, «είναι μία αρχή»...

Αναγκαία «αρχή», σ' ένα σύστημα που δεν ξεχνά στιγμή τι πρέπει να γίνει για να αυξηθούν τα κέρδη των καπιταλιστών, σ' ένα σύστημα που ενώ μόνον ο σκύλος χορταίνει, υπόσχεται πως θα παραμείνει και η πίτα γιομάτη. Που ξέρει πως σημαντικός συντελεστής - για να κρατηθούν οι εργάτες μακριά από τη μόνη ικανοποιητική για τα συμφέροντά τους προοπτική, την ανατροπή του καπιταλισμού - είναι η δράση εργατοπατέρων, που θα πείθουν τους εργάτες πως δίκιο είναι ό,τι αυξάνει τα κέρδη των καπιταλιστών.

Κλώνοι της ίδιας μήτρας, ο λαϊκισμός τύπου Καρατζαφέρη και ο λαϊκισμός δημοσιογράφων, που σπεύδουν να «καταγγείλουν» αυτό ή το άλλο πρόσωπο, αρκεί να μείνει στο απυρόβλητο ένα σύστημα, που αυτό καθαυτό ως ύπαρξη συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


«ΓΙΑΤΙ ΧΑΙΡΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΠΑΤΕΡΑ;»

ΧΑΡΑ ΤΟ «ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ»: «"Ναι" στο ψήφισμα για τα εγκλήματα του κομμουνισμού. Η κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε χθες τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από κομμουνιστικά καθεστώτα» (τίτλος και είδηση στα «ΝΕΑ»).

ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ... «ο Γιάννης Δραγασάκης (...) ξεκαθάρισε ότι η αντίθεση όσων διαφωνούν με το ψήφισμα δεν εκπορεύεται από νοσταλγία για εκείνα τα καθεστώτα (...) επισήμανε ότι "το ψήφισμα δεν καταδικάζει συγκεκριμένες πράξεις και γεγονότα που συνέβησαν κατά την περίοδο του σταλινισμού, καταστάσεις που έχει καταδικάσει η αριστερά"» (αντιγραφή από την «ΑΥΓΗ»).

ΕΝΑΣ ΑΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΑΠΑΣ: «Αναφερόμενος στο ρόλο της εκκλησίας στη νέα πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης, ο Πάπας επισημαίνει ότι ο λόγος της αποκτά πλέον διεθνική σημασία και γίνεται καθοριστικός σε μία - όπως τη χαρακτηρίζει - κρίσιμη περίοδο, στην οποία ο "μαρξισμός", ως ιδεολογία υπέρβασης του καπιταλισμού και ανατροπής της εξουσίας, με στόχο μια κοινωνία δικαιότερη, έχει πλέον "σβήσει"» (στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΘΩΟΣ «ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ»: «για άλλους όνειρο, για άλλους εφιάλτης (...) ο κεντρικός άξονας πάνω στον οποίο χτίζει το ανατρεπτικό του μυθιστόρημα (...) η επικράτηση του Κομμουνιστικού Κόμματος στον εμφύλιο (...) στο κέντρο της αφήγησης τοποθετεί τα γεγονότα του Πολυτεχνείου (...) η εξέγερση των φοιτητών γίνεται ενάντια στο φανταστικό κομμουνιστικό καθεστώς (...) απορρίπτει κάθε κατηγορία περί αντικομμουνισμού: "αμφισβητώ τη βάση της ερώτησης. Τι σημαίνει αντικομμουνισμός; Η ίδια η λέξη εμπεριέχει θέση. Υποστηρίζοντας τον κομμουνισμό είσαι αυτομάτως καλός και δεν ενοχλείς, αν ασκείς κριτική κατατάσσεσαι αυτομάτως στους αντικομμουνιστές, δηλαδή στους κακούς. Το θέμα είναι αν μιλάμε για ένα καλό ή για ένα κακό βιβλίο" (...) "στην ελληνική κοινωνία βιώνουμε μια ιδιόμορφη συμμαχία των ολοκληρωτισμών. Δεν είναι τυχαίο που ο λόγος του ΚΚΕ και του Χριστόδουλου συχνά συμπίπτει με κοινό άξονα την αντιδυτική ρητορεία. Και ο λόγος αυτός έχει ερείσματα σε όλο το πολιτικό φάσμα, είναι πλειοψηφικό ρεύμα. Απουσιάζει ο κοινός νους και η αίσθηση των πραγμάτων. Στην πραγματικότητα είναι ένα βιβλίο για την ελευθερία και την αλήθεια» (από μια χρονικά αθώα παρουσίαση, μιας επίσης χρονικά αθώας επανέκδοσης ενός εντελώς αθώου βιβλίου, που ο συγγραφέας του αξιώνει να κριθεί ως λογοτέχνημα! / «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ο λαός να βάλει ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ την πολιτική τους

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καταστροφές σε καλλιέργειες και υποδομές

ΕΘΝΟΣ: ΕΙΝΑΙ... ΜΑΚΡΥ το δίκτυο της ΔΕΗ

ΤΑ ΝΕΑ: Ηλεκτροσόκ τιμών μετά τον χιονιά

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΧΑΡΑΤΣΙ 20% ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ Η ΔΕΗ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 451 ΝΕΚΡΟΙ στην Ευρώπη από το ψύχος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΛΟΥΦΑ με λευκό... άλλοθι

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ στον παγετό

Η ΧΩΡΑ: Αυθαίρετα το πληρώνεις και το σώζεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΝΕΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μέτρο απελπισίας η προείσπραξη για την κυβέρνηση

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μάχη στο παρασκήνιο για την Εμπορική

Η ΑΥΓΗ: «Μισό» το αντικομμουνιστικό ψήφισμα λόγω αποχής

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Επιστροφή στην πραγματικότητα «Απελευθέρωση των απολύσεων και μείωση εισφορών ζητά ο ΣΕΒ (...) την "ad hoc" κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων σε επιχειρήσεις ή περιοχές που βρίσκονται σε κρίση και αντιμετωπίζουν μεγάλη ανεργία (...) τα αιτήματα που θέτουν οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες» (από το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Μόνο ο σκύλος χορταίνει «Πρέπει να μπορούμε να είμαστε στην οικονομία όσο πιο φιλελεύθεροι γίνεται και ταυτόχρονα να αναπτύσσουμε πολιτικές αποτελεσματικής αναδιανομής του πλούτου υπέρ των οικονομικά αδυνάτων» (ο υπουργός Εργασίας στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Εκτός κι αν καταργήσουν τους... εργοδότες «Η πρόκληση για τα συνδικάτα είναι να αντιλαμβάνονται πώς λειτουργούν, επιβιώνουν, αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις σήμερα, να απαιτούν πλήρη ενημέρωση και να διαπραγματεύονται με τους εργοδότες, διεκδικώντας ταυτόχρονα από το κράτος επαρκή κοινωνική κάλυψη. Αν στις αναδιαρθρώσεις προβάλλουν μόνον αντίσταση, κινδυνεύουν να πολλαπλασιάσουν τις απώλειες» (η Ελίζα Παπαδάκη στα «ΝΕΑ»).

Κλώνοι της ίδιας μήτρας «Τι πιο εύκολο από τον στείρο και απλοϊκό λαϊκισμό; Και καλά να τον κάνει ανεξόδως ο κ. Καρατζαφέρης, "ψηφάκια" κυνηγά. Επιτρέπεται, όμως, να ακούγεται από δημοσιογραφικά χείλη, απευθυνόμενη προς πολίτες, η φράση "τώρα θα πληρώσετε αυτά που λέγατε για το ΠΑΣΟΚ"; (...) ας προσέξουμε λίγο, συνάδελφοι. Ο κυρ Χαράλαμπος του καφενείου "χτύπησε" πάλι με τηλεφώνημά του. "Βρε πατριώτη, τώρα κατάλαβα γιατί οι "αστέρες" συνάδελφοί σου έχουν φρουρούς. Για να τους προστατεύουν από τους... τηλεθεατές"! Τι να του απαντήσεις; Με δύο λέξεις απέδωσε την εικόνα της "Θεομηνίας"!» (ο Δημήτρης Καπράνος στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Ερμη πατρίδα «Στα χέρια της Αννας (Βίσσυ) η Ελλάδα...» (τίτλος στη «ΧΩΡΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ