ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στην ημερήσια αντεργατική διάταξη

Για «ωρολογιακή βόμβα» που θα εκραγεί από στιγμή σε στιγμή, μίλησε χτες ο Γ. Αλογοσκούφης, στα πλαίσια της κλιμακούμενης επίθεσης κυβέρνησης και κεφαλαίου κατά των λαϊκών δικαιωμάτων

Εν όψει της επικείμενης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής για την Απασχόληση και στο φόντο της απόλυτης συναίνεσης που έχουν διαμορφώσει από κοινού το ενιαίο μέτωπο κυβέρνησης - ΣΕΒ - συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η κυβέρνηση αναθερμαίνει και το ζήτημα του Ασφαλιστικού, ολοκληρώνοντας το βαθιά αντιδραστικό σκηνικό που στήνεται στις πλάτες των εργαζομένων.

Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε χτες η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Πολίτες για το μέλλον», με θέμα «Οι στόχοι και οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για το 2006», ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι «χωρίς μεταρρυθμίσεις το Ασφαλιστικό είναι μια ωρολογιακή βόμβα που όλοι περιμένουμε να εκραγεί κάποια στιγμή. Σε 10 χρόνια, σε 15 χρόνια, σε 20 χρόνια, κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή». Και προετοιμάζοντας το έδαφος, πρόσθεσε με νόημα πως «αν δεν πάρουμε έγκαιρα τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται για να αφοπλίσουμε αυτή την ωρολογιακή βόμβα και να μετατρέψουμε το Ασφαλιστικό από ωρολογιακή βόμβα σε μια ευκαιρία για τη χώρα, θα έχουμε πρόβλημα. Πρέπει λοιπόν ο διάλογος να προχωρήσει μέσα στο 2006».

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να διευκρινίσει πως μέχρι το τέλος της τετραετίας η κυβέρνηση δε θα πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά θα προωθήσει τον «κοινωνικό διάλογο», προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση όλων για το συγκεκριμένο θέμα... Στην τοποθέτησή του ο υπουργός ταυτίστηκε στην ουσία πλήρως με τις θέσεις του ΣΕΒ και των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, οι οποίοι στις κάθε φορά αναφορές τους για το Ασφαλιστικό της Ελλάδας, κατέφευγαν στη μαύρη προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης.

Τις προηγούμενες μέρες, το υπουργείο Οικονομίας έκανε γνωστές βασικές παραμέτρους του νομοσχεδίου για την «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία παραδίδεται σε ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ συνεδρίασε και η διυπουργική «Συμπράξεων», η οποία αποφάσισε να παραδώσει σε ιδιώτες ένα ευρύ φάσμα έργων υποδομής και υπηρεσιών του Δημοσίου. Τέλος, την προώθηση θεμάτων που αφορούν στην αντιασφαλιστική ρύθμιση των τραπεζών, συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης Γ. Αλογοσκούφης και Π. Παναγιωτόπουλος σε συνάντηση που είχαν χτες το απόγευμα.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ
Στον αέρα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» καλεί τους εργαζομένους να δώσουν απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και στα στηρίγματά της παίρνοντας μαζικά μέρος στη στάση εργασίας της 1ης του Φλεβάρη

Από την πρόσφατη παράσταση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Υγείας για το Ασφαλιστικό των υγειονομικών
Από την πρόσφατη παράσταση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Υγείας για το Ασφαλιστικό των υγειονομικών
Καμιά δέσμευση για την οριστική και συνολική λύση του ασφαλιστικού ζητήματος των υγειονομικών και των εργαζομένων στην Πρόνοια δεν ανέλαβε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Το πρόβλημα προέκυψε μετά τις εγκυκλίους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ορισμένων Διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ), να επιλέξουν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και στην Πρόνοια ασφαλιστικό φορέα μέχρι 3/2/06, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα υπαχθούν όλοι στις κοινές διατάξεις του ΙΚΑ.

Ο Πέτρος Δούκας υποσχέθηκε ότι θα κάνει μια απλή δήλωση που θα αφορά στην καταληκτική ημερομηνία για την επιλογή φορέα, τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου του είχε θεωρήσει ως νομικά ανίσχυρη αντίστοιχη δήλωση του υπουργού Υγείας, που είχε σταλεί και εγγράφως προς τις ΔΥΠΕ. Ακόμα ο υφυπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες τη νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφάλιζε τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στην Υγεία και στην Πρόνοια.

Στην επισήμανση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ότι μέσα απ' την αμφισβήτηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων θίγεται η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα των υγειονομικών, ο Πέτρος Δούκας δεν απάντησε επιβεβαιώνοντας με τη σιωπή του την ορθή εκτίμησή τους.

Οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων θεώρησαν ότι οι επισημάνσεις αυτές δεν ήταν θέματα που αφορούσαν στη συνάντηση. Ετσι, στη συνέχεια εκτίμησαν ως θετική την έκβαση των συνομιλιών, προβοκάροντας τη στάση εργασίας που προκήρυξε για την Τετάρτη 1 του Φλεβάρη 2006 η ΠΟΕΔΗΝ. Με τη στάση τους επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά τη στήριξή τους στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών»

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να δώσουν την απάντηση που αξίζει στην κυβέρνηση και στα στηρίγματά τους. Επίσης, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στη στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) καθώς και στις συγκεντρώσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Αθήνα, στις 11 π.μ., και στις έδρες των ΔΥΠΕ.

«Η εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν είναι αθώα», υπογραμμίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών», και τονίζει: «Είναι απαράδεκτο! Στην περίπτωση αυτή, μη επιλογής ασφαλιστικού φορέα, οι εργαζόμενοι υποχρεωτικά οδηγούνται στο ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι συντάξιμες αποδοχές. Καταργούνται οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ, πλήττεται η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα, ανοίγεται δρόμος για την κατάργηση της μονιμότητας. Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και στις ΔΕΚΟ δεν είναι οι μόνοι "προνομιούχοι" για την κυβέρνηση. Η πολιτική αυτή είναι υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας και των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις οποίες συμφωνεί και ο ΣΥΝ. Είναι υλοποίηση του σχεδίου "ΠΟΛΙΤΕΙΑ", που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προέβλεπε ότι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι μόνο ένα μικρό μέρος της κρατικής μηχανής».

Το ΠΑΜΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει ότι το Ασφαλιστικό ποτέ δεν έκλεισε για την εργοδοσία και τους πολιτικούς υπηρέτες της, σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών», και υπογραμμίζει: «Οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ σκόπιμα προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το πρόβλημα. Σκόπιμα η ηγεσία της "Πρωτοβουλίας Υγειονομικών" (ΣΥΝ) θεωρεί πως υπάρχει μερική αναδίπλωση της κυβέρνησης... Συγκροτήστε παντού Επιτροπές Αγώνα, που θα αναλάβουν την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και στα στηρίγματά της».

Νεκρός στο μεροκάματο

Ενα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα σημειώθηκε την Τρίτη 24 Γενάρη στην περιοχή Ποταμού της Κέρκυρας σε ανεγειρόμενη οικοδομή. Νεκρός είναι ο Αλβανός εργάτης Γκερνιώτης Λάζαρος, 44 ετών, ο οποίος βρήκε το θάνατο πέφτοντας με το κεφάλι από περιστρεφόμενη σκάλα στο υπόγειο της οικοδομής.

Η εργατική τάξη της χώρας συνεχίζει να πληρώνει με το αίμα της την ανυπαρξία μέτρων προστασίας και ασφάλειας. Το νέο εργατικό ατύχημα έρχεται να καταδείξει για άλλη μια φορά τις ευθύνες πρώτα και κύρια των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της «ανταγωνιστικότητας» δε διστάζουν να παραδώσουν βορά τους εργαζόμενους στους εργοδότες για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους.

ΠΑΜΕ
Παράσταση στο άνδρο των «κοινωνικών εταίρων»

Τη Δευτέρα στις 4 μ.μ.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της Αθήνας να πάρουν μαζικά μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει τη Δευτέρα, στις 4 το απόγευμα έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, απευθύνει το ΠΑΜΕ, καθώς την ίδια ώρα, στο χώρο του υπουργείου, έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για την Απασχόληση. Η προχτεσινή πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ ανέδειξε την αναγκαιότητα οι ταξικές δυνάμεις να μπουν μπροστά στη μάχη για την ενημέρωση και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Σ' αυτή την κατεύθυνση, η κινητοποίηση της Δευτέρας αποτελεί την πρώτη δυναμική απάντηση στις προκλητικές και κατάπτυστες αξιώσεις των βιομηχάνων, αλλά και την τακτική του «κοινωνικού εταιρισμού», που μοναδικό στόχο έχει να πετσοκόψει ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ