ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Επιμένει σε μετεκλογική συνεργασία η «Χαμάς»

Μέλη της «Φατάχ» διαμαρτύρονται στη Γάζα ενάντια στα στελέχη της οργάνωσής τους για την εκλογική ήττα

Associated Press

Μέλη της «Φατάχ» διαμαρτύρονται στη Γάζα ενάντια στα στελέχη της οργάνωσής τους για την εκλογική ήττα
ΡΑΜΑΛΑ.--

Θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο με τρεις βδομάδες για να σχηματιστεί η επόμενη παλαιστινιακή «εθνική κυβέρνηση» προέβλεψε χτες το ηγετικό στέλεχος της «Χαμάς» στη Γάζα, Μαχμούντ Ζαχάρ, σημειώνοντας πως η Χαμάς θα επιδιώξει τη συνεργασία με τη «Φατάχ», ανεξάρτητους και άλλα κόμματα»... Ωστόσο, η πρόσκληση συγκυβέρνησης προς τη «Φατάχ» δε βρήκε ούτε χτες άμεσο αποδέκτη. Ηγετικά στελέχη της «Φατάχ» επικαλούνταν (σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Τάιμς» της Ν. Υόρκης) την προχτεσινή συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος στην οποία επικράτησε η άποψη πως μετά την εκλογική ήττα, το κόμμα θα πρέπει να παίξει το ρόλο της αντιπολίτευσης αφήνοντας τη «Χαμάς» «να αντιμετωπίσει τα γεγονότα της παλαιστινιακής ζωής και της ισραηλινής κατοχής», ακόμη και να κάνει «τα δικά της λάθη»...

Ωστόσο, αντιπαραθέσεις υποστηριχτών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων χτες σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας (με συνέπεια τον ελαφρύ τραυματισμό τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων) σημειώθηκαν και χτες, πράγμα που ίσως αντανακλά μία τάση περαιτέρω όξυνσης της κατάστασης, την οποία ενδεχομένως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού «Χαμάς» και «Φατάχ»... Επιπλέον, χτες, την ώρα που ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπού Αμπάς, δήλωνε στη Δυτική Οχθη πως θα ζητήσει απότη «Χαμάς» το σχηματισμό κυβέρνησης, περίπου 1.000 υποστηριχτές της «Φατάχ» (ανάμεσά τους και περίπου 100 ένοπλοι) διαδήλωναν έξω από το σπίτι του προέδρου στη Γάζα απαιτώντας την παραίτηση των ηγετικών στελεχών του κόμματος και αποδοκιμάζοντας παράλληλα την πιθανότητα συγκυβέρνησης και συνεργασίας με τη «Χαμάς»...

Στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης

Την ίδια ώρα, στο Νταβός της Ελβετίας, ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομίας (έως προχτές), Μάζεν Σινοκρότ, απευθυνόμενος σε ΕΕ, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αραβες και Ισραήλ ζήτησε «να δώσουν στη "Χαμάς" μία ευκαιρία, για να δούμε εάν η "Χαμάς" του χτες θα είναι η "Χαμάς" του αύριο». Κατέληξε δε πως «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διατηρήσει την υποστήριξή της προς τον παλαιστινιακό λαό, εάν πράγματι αναζητεί σταθερότητα και ευημερία και εάν πράγματι θα ήθελε να δει ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος».

Η έκκληση αυτή - σε συνδυασμό με την ανοιχτή παραδοχή του Αμπού Αμπάς κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής των ξένων εκλογικών παρατηρητών, Τζίμι Κάρτερ, πως «η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει χρήματα ούτε για να καταβάλλει τους μισθούς του επόμενου μήνα» (ακόμη και με τη λήψη της μηνιαίας βοήθειας των 30 εκατ. δολαρίων από διάφορες πλευρές), αποκτά βαρύτερη σημασία. Ιδιαίτερα εάν συνδυαστεί με τις αξιώσεις που πρόβαλε χτες η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, ζητώντας από την ΕΕ και άλλες χώρες να... μη νομιμοποιήσουν μία παλαιστινιακή κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Χαμάς! Δηλαδή, να προβούν, μεταξύ άλλων, και σε διακοπή της οικονομικής βοήθειας προς τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη...

Στην προκλητική αξίωση του Ισραήλ προστέθηκε και η δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ, πως «το κράτος του Ισραήλ δε θα διαπραγματευτεί με μία παλαιστινιακή κυβέρνηση, της οποίας το ένα μέρος της είναι ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, που επιζητεί την καταστροφή του Ισραήλ»... Ούτως ή άλλως, όμως, ο Ολμέρτ είχε (από καιρό) γνωστοποιήσει πως οι όποιες επαφές για τις λεγόμενες «ειρηνευτικές συνομιλίες» με Παλαιστίνιους αξιωματούχους θα γίνουν -ουσιαστικά...- μετά τις ισραηλινές εκλογές της 28ης Μάρτη.

Ωστόσο, σφυγμομέτρηση της ισραηλινής κοινής γνώμης που δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ» φέρει το 40% των ερωτηθέντων να υποστηρίζει τις επαφές με τη «Χαμάς» εάν αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, το 27% να είναι υπέρ των «άνευ όρων» συνομιλιών μεταξύ ισραηλινής και της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης και το 29% υπέρ της διακοπής κάθε σχέσης με τους Παλαιστίνιους και της επαναφοράς των δολοφονιών «ακριβείας» κατά ηγετικών στελεχών της «Χαμάς»...

Μετά απ' όλα αυτά, το ηγετικό στέλεχος της «Χαμάς», Μαχμούντ Ζάχερ, επανήλθε στις αξιώσεις ΗΠΑ, ΕΕ και Ισραήλ περί αφοπλισμού, ένοπλου αγώνα και εγκατάλειψης του στόχου για καταστροφή του κράτους του Ισραήλ, δηλώνοντας: «Γιατί να αναγνωρίσουμε το Ισραήλ; Γιατί; Είναι το Ισραήλ έτοιμο να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ; Δε θα αναγνωρίσουμε κανέναν εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων»...

Αλλο, εξόριστο ηγετικό στέλεχος της «Χαμάς» ο Χάλεντ Μεσάαλ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» αρνήθηκε τα περί αφοπλισμού, το ενδεχόμενο κυβερνητικού συνασπισμού με τη «Φατάχ» και απέρριψε τον «Οδικό χάρτη» λέγοντας: «Ο Οδικός χάρτης δεν είναι αποδεκτός. Μας επιβάλλει λεπτομερείς όρους -να αφοπλιστούμε, να συλλάβουμε τους μαχητές, να αποκηρύξουμε την αντίσταση - αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στις υποχρεώσεις του Ισραήλ: δε λέει τίποτα για την Ιερουσαλήμ, για τους πρόσφυγες»...

  • Σχόλιο για τις εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη, έκανε χτες και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, κάτι που δείχνει την ευθυγράμμιση της ελληνικής κυβέρνησης με τους... μεγάλους συμμάχους (ΗΠΑ, ΕΕ). Είπε: «Εγινε μια εκλογική διαδικασία ομαλή, που σεβάστηκε τις δημοκρατικές διαδικασίες. Το αποτέλεσμα είναι σεβαστό. Βεβαίως η «Χαμάς» που αναδείχτηκε νικητής μιας δημοκρατικής διαδικασίας θα πρέπει τώρα να εφαρμόσει τη θεμελιώδη δημοκρατική αρχή της απόρριψης κάθε πρακτικής βίας. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την προσπάθεια που συνεχίζεται, ώστε να επιτευχθεί μια λύση στο χρονίζον παλαιστινιακό πρόβλημα. Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την προσπάθεια αυτή». Και βέβαια κουβέντα για την τρομοκρατία της ισραηλινής κατοχής.
ΙΡΑΝ
Νέα σκλήρυνση της αμερικανικής στάσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε χτες ότι η κυβέρνηση του Ιράν «παίζει παιγνίδια» με τη διεθνή κοινότητα, διότι «δεν αποδέχεται» τον προταθέντα από τη Ρωσία συμβιβασμό που θα καθησύχαζε τις αμερικανικές «ανησυχίες» ότι η Τεχεράνη «επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων», σύμφωνα με τον Σκοτ ΜακΚλίλαν, εκπρόσωπο του Τζορτζ Ου. Μπους.

«Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με τους εταίρους μας και άλλους για τον καλύτερο τρόπο να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στο Ιράν ότι είναι απαράδεκτο να διαθέτει πυρηνικά όπλα», είπε ο ΜακΚλίλαν στους δημοσιογράφους. «Πρόκειται για ένα καθεστώς που συνεχίζει να αψηφά τη διεθνή κοινότητα και αποτυγχάνει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του», πρόσθεσε, σε μια τοποθέτηση που περιέχει δύο χοντροκομμένα ψεύδη.

Το Ιράν δεν απέρριψε τη ρωσική πρόταση. Αφορμή για το σχόλιο ΜακΚλίλαν, που σηματοδοτεί κλιμάκωση της αμερικανικής ρητορικής, υπήρξε η δήλωση του Ιρανού διαπραγματευτή Αλί Λαριτζάνι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA: «Η ρωσική πρόταση δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του Ιράν σε πυρηνική ενέργεια» ως έχει, είπε. Σημειώνεται ότι και προχτές η κυβέρνηση του Ιράν είχε ξεκαθαρίσει ότι ακόμα και αν εφαρμοστεί, η λύση αυτή θα έχει «προσωρινό» χαρακτήρα. Εξάλλου, η δήλωση Λαριτζάνι είχε και συνέχεια: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια αρνητική πρόταση... Τη θεωρούμε άξια μελέτης και εφαρμογής». Η Ουάσιγκτον δε διαθέτει απολύτως καμία απόδειξη όσον αφορά τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι η Τεχεράνη διαθέτει μυστικό πρόγραμμα δημιουργίας πυρηνικού οπλοστασίου. Αλλωστε, το ίδιο πρόσχημα είχε χρησιμοποιήσει και το Ιράκ. Παρεμπιπτόντως, υπάρχει μια χώρα στη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση της οποίας διαθέτει μυστικά πυρηνικά όπλα και δεν τηρεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις, αυτή του Ισραήλ - αλλά αυτό για την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι φυσιολογικότατο.

Οπως κι αν έχει, η αμφίθυμη στάση της ιρανικής ηγεσίας σχετικά με τη ρωσική πρόταση έδωσε αφορμή στην αμερικανική κυβέρνηση να εντείνει τις πιέσεις της για παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 2 Φλεβάρη. Προς αυτό η Κοντολίζα Ράις θα συναντήσει τη Δευτέρα στο Λονδίνο τους ομολόγους τους της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, καθώς και της Γερμανίας.

Η Ρωσία και η Κίνα παραμένουν οι χώρες που αντιτίθενται στην άμεση επιβολή κυρώσεων.

Συλλήψεις και νέες κατηγορίες

Στο μεταξύ χτες οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας προέβησαν σε «πληθώρα συλλήψεων» μετά τις φονικές επιθέσεις στην Αχβάζ και ανακοίνωσαν ότι δέκα άτομα θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μουσταφά Πουρμοχαμαντί υποστήριξε ότι «πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και του Ισραήλ προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν το Ιράν, ακολουθώντας ένα συντονισμένο σχέδιο και το περιστατικό της Αχβάζ περιλαμβάνεται στο σχέδιο». Φυσικά, η βρετανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει «πλήρως αβάσιμες» τις δηλώσεις αυτές.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα

Οι έδρες του 132μελούς παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου κατανέμονται ως ακολούθως, σύμφωνα με την καταμέτρηση του 95% των αποτελεσμάτων:

1.«Αλλαγή και Μεταρρύθμιση» («Χαμάς»): 76 έδρες

2. «Φατάχ»: 43 έδρες

3. Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης: 3 έδρες

4. Λαϊκό Κόμμα, Εναλλακτική λύση (Μπαντεέλ): 2 έδρες

5. Ανεξάρτητη Παλαιστίνη (Μουσταφά Μπαργούτι): 2 έδρες

6. Τρίτος Δρόμος: 2 έδρες

7. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι (στηριζόμενοι από «Χαμάς»): 4 έδρες

ΣΥΝΟΛΟ: 132 έδρες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ