Σάββατο 28 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Νέα σκλήρυνση της αμερικανικής στάσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε χτες ότι η κυβέρνηση του Ιράν «παίζει παιγνίδια» με τη διεθνή κοινότητα, διότι «δεν αποδέχεται» τον προταθέντα από τη Ρωσία συμβιβασμό που θα καθησύχαζε τις αμερικανικές «ανησυχίες» ότι η Τεχεράνη «επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων», σύμφωνα με τον Σκοτ ΜακΚλίλαν, εκπρόσωπο του Τζορτζ Ου. Μπους.

«Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με τους εταίρους μας και άλλους για τον καλύτερο τρόπο να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στο Ιράν ότι είναι απαράδεκτο να διαθέτει πυρηνικά όπλα», είπε ο ΜακΚλίλαν στους δημοσιογράφους. «Πρόκειται για ένα καθεστώς που συνεχίζει να αψηφά τη διεθνή κοινότητα και αποτυγχάνει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του», πρόσθεσε, σε μια τοποθέτηση που περιέχει δύο χοντροκομμένα ψεύδη.

Το Ιράν δεν απέρριψε τη ρωσική πρόταση. Αφορμή για το σχόλιο ΜακΚλίλαν, που σηματοδοτεί κλιμάκωση της αμερικανικής ρητορικής, υπήρξε η δήλωση του Ιρανού διαπραγματευτή Αλί Λαριτζάνι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA: «Η ρωσική πρόταση δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του Ιράν σε πυρηνική ενέργεια» ως έχει, είπε. Σημειώνεται ότι και προχτές η κυβέρνηση του Ιράν είχε ξεκαθαρίσει ότι ακόμα και αν εφαρμοστεί, η λύση αυτή θα έχει «προσωρινό» χαρακτήρα. Εξάλλου, η δήλωση Λαριτζάνι είχε και συνέχεια: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια αρνητική πρόταση... Τη θεωρούμε άξια μελέτης και εφαρμογής». Η Ουάσιγκτον δε διαθέτει απολύτως καμία απόδειξη όσον αφορά τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι η Τεχεράνη διαθέτει μυστικό πρόγραμμα δημιουργίας πυρηνικού οπλοστασίου. Αλλωστε, το ίδιο πρόσχημα είχε χρησιμοποιήσει και το Ιράκ. Παρεμπιπτόντως, υπάρχει μια χώρα στη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση της οποίας διαθέτει μυστικά πυρηνικά όπλα και δεν τηρεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις, αυτή του Ισραήλ - αλλά αυτό για την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι φυσιολογικότατο.

Οπως κι αν έχει, η αμφίθυμη στάση της ιρανικής ηγεσίας σχετικά με τη ρωσική πρόταση έδωσε αφορμή στην αμερικανική κυβέρνηση να εντείνει τις πιέσεις της για παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 2 Φλεβάρη. Προς αυτό η Κοντολίζα Ράις θα συναντήσει τη Δευτέρα στο Λονδίνο τους ομολόγους τους της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, καθώς και της Γερμανίας.

Η Ρωσία και η Κίνα παραμένουν οι χώρες που αντιτίθενται στην άμεση επιβολή κυρώσεων.

Συλλήψεις και νέες κατηγορίες

Στο μεταξύ χτες οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας προέβησαν σε «πληθώρα συλλήψεων» μετά τις φονικές επιθέσεις στην Αχβάζ και ανακοίνωσαν ότι δέκα άτομα θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μουσταφά Πουρμοχαμαντί υποστήριξε ότι «πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και του Ισραήλ προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν το Ιράν, ακολουθώντας ένα συντονισμένο σχέδιο και το περιστατικό της Αχβάζ περιλαμβάνεται στο σχέδιο». Φυσικά, η βρετανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει «πλήρως αβάσιμες» τις δηλώσεις αυτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ