Σάββατο 28 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
«Διαπραγματεύσεις» για τους Γερμανούς

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εκκληση προς την κυβέρνηση της χώρας τους απευθύνουν οι δύο Γερμανοί μηχανικοί, μέσω βίντεο που μεταδόθηκε από το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα». Εκκληση προς στην κυβέρνηση της χώρας τους να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να τους απελευθερώσει.

Στο βίντεο οι δύο Γερμανοί μηχανικοί - οι οποίοι εργάζονταν για την εταιρία «Cryotec GmbH» με έδρα τη Λιψία - που έχουν απαχθεί από Ιρακινούς αντάρτες εμφανίζονται πλαισιωμένοι από τέσσερις ένοπλους κουκουλοφόρους.

Μετά την προβολή του βίντεο, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για την άμεση απελευθέρωση των Γερμανών μηχανικών. «Η κυβέρνηση καταδικάζει αυτή την ωμή απαγωγή με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο». Επισήμως, το Βερολίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις ούτε να πληρώσει λύτρα για την απελευθέρωσή τους. Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών όρισε ομάδα διαχείρισης κρίσεων για να πετύχει την απελευθέρωσή τους. Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, συνέστησε ψυχραιμία και κάλεσε τους απαγωγείς να απελευθερώσουν άμεσα τους μηχανικούς.

Ο γερμανικός Τύπος πάντως, καυτηριάζει τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της προηγούμενης απαγωγής, της Γερμανίδας αρχαιολόγου Σουζάνε Οστροφ, που απελευθερώθηκε πιθανότατα με καταβολή λύτρων. Οπως αναφέρει μεγάλη μερίδα του Τύπου, έχει προκληθεί «αρνητικό προηγούμενο» για Γερμανούς που πιθανώς μεταβούν ή βρίσκονται στο Ιράκ.

Τέλος, σύμφωνα με αναλυτές, η υπόθεση της απαγωγής της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Τζιλ Κάρολ ενδεχομένως έχει ευτυχή κατάληξη καθώς ανάμεσα στους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν την Πέμπτη βρίσκονταν και πέντε γυναίκες, όρος που είχαν θέσει οι απαγωγείς της Κάρολ για να την απελευθερώσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ