Σάββατο 28 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σχέδιο Ρεν για «ζώνη ελεύθερου εμπορίου» στα Δυτικά Βαλκάνια...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Ο Ευρω-ενωσιακός Επίτροπος για ζητήματα Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, αποκάλυψε σχέδια για τη δήθεν «προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης» των Βαλκανίων (δηλαδή για τη μεγαλύτερη και ανετότερη διείσδυση του μεγάλου κεφαλαίου στην περιοχή), κάνοντας λόγο για τη δημιουργία «ζώνης ελεύθερου εμπορίου». Είναι καλύτερα, είπε ο Ρεν, να εξάγουμε σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια απ' το να εισάγουμε αστάθεια απ' αυτή την περιοχή. «Πρέπει να ενθαρρύνουμε τον κόσμο των Δυτικών Βαλκανίων να αδημονεί για το ευρωπαϊκό του μέλλον και όχι να επιστρέψει στον εθνικισμό του παρελθόντος»...

Σύμφωνα με το σχέδιο του Ρεν, τα βαλκανικά κράτη θα πρέπει να αναζητήσουν την ένταξή τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να υιοθετήσουν γρήγορα τους κανονισμούς της ΕΕ για τους δασμούς και το εμπόριο. Προβλέπει επίσης χαλάρωση των περιορισμών για τη χορήγηση βίζας σε πολίτες δυτικοβαλκανικών χωρών που θέλουν να εισέλθουν σε χώρες της ΕΕ και ακόμη περισσότερες ανταλλαγές φοιτητών. Ο Ρεν δεν παρέλειψε να ζητήσει από τις βαλκανικές χώρες «να πατάξουν τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα και να προωθήσουν δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

Το ίδιο 24ωρο, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Μάρτι Αχτισαάρι ανακοίνωσε πως την ερχόμενη βδομάδα θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τη λεγόμενη ομάδα επαφής για το Κοσσυφοπέδιο (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, ΕΕ). Ο Αχτισαάρι εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως οι συνομιλίες θα αρχίσουν στις αρχές Φλεβάρη στη Βιέννη, λέγοντας πως οι κοινότητες «Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών είναι αφοσιωμένοι στη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ