ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Φοροελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Γ. Αλογοσκούφη, η κυβέρνηση ετοιμάζει για το 2007 αλλαγές που θα επιφέρουν μείωση φόρου 14,4% σε εισόδημα 100.000 ευρώ

Νέες προκλητικές μειώσεις φόρου ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για τα υψηλά εισοδήματα, με τις προωθούμενες αλλαγές στη φορολογία φυσικών προσώπων, οι οποίες - όπως δήλωσε χτες ο Γ. Αλογοσκούφης - θα προωθηθούν μέσα στο 2006 και θα ισχύσουν από το 2007, σε αντίθεση με τις ισχνές μειώσεις φόρου για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Από επεξεργασία του «Ρ» προκύπτει ότι με βάση τις αλλαγές που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας, φορολογούμενος με εισόδημα 100.000 ευρώ, που σήμερα πληρώνει φόρο 34.100 ευρώ, με το νέο σύστημα θα πληρώνει μόνο 29.200 ευρώ. Θα έχει δηλαδή μια μείωση φόρου της τάξης του 14,4%! Αντίθετα, με τις προτεινόμενες κυβερνητικές αλλαγές, η φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα αυξηθεί και η συνολική τους φορολογική επιβάρυνση, αν υπολογίσουμε δηλαδή και την έμμεση φορολογία, η οποία αυξάνει αισθητά. Να θυμίσουμε μόνο την αύξηση των φορολογικών συντελεστών του ΦΠΑ από 18% σε 19% (από 1η Απρίλη 2005), την αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων, αλλά και την κλιμακωτή αύξηση κατά 20% της φορολογίας των πετρελαιοειδών έως το 2009, αρχής γενομένης από το 2006.

Περιγράφοντας το νέο φορολογικό τοπίο των Φυσικών Προσώπων, ο Γ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε, μεταξύ άλλων:

  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου από 11.000 σε 12.000 ευρώ.
  • Υιοθέτηση δύο μόνο φορολογικών συντελεστών 25% (για εισοδήματα έως 23.000) και 35% για τα μεγαλύτερα εισοδήματα. Σήμερα τα μεγαλύτερα των 23.000 ευρώ εισοδήματα φορολογούνται με συντελεστή 40%.

Αξίζει βέβαια να επισημάνουμε ότι - ανεξάρτητα από την επιβάρυνση που προκλήθηκε στα λαϊκά στρώματα από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας - επιβάρυνση θα προκύψει για τους οικονομικά ασθενέστερους αν η κυβέρνηση υλοποιήσει κάποια σενάρια για παραπέρα πετσόκομμα των φορολογικών απαλλαγών στα φυσικά πρόσωπα (ιατρικές δαπάνες, τόκοι στεγαστικών δανείων, ενοίκια κατοικίας κλπ.). Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η κυβέρνηση, πίσω από το σύνθημα της μείωσης των φόρων, μειώνει όντως τη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων, ενώ αυξάνει τη συνολική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό υποδηλώνουν εξάλλου και οι κυβερνητικές δηλώσεις για την αναγκαιότητα της «δημοσιονομικής εξυγίανσης», την οποία καλούνται να επωμιστούν εξ ολοκλήρου τα λαϊκά στρώματα.

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Συγχώνευση «Proton» με «Ωμέγα»

Οι συγχωνεύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα συνεχίζονται με την «Proton Επενδυτική Τράπεζα» και την «Ωμέγα». Οι δυο εταιρίες είχαν ξεκινήσει τη λειτουργία τους προ πενταετίας, ενώ η ενιαία τράπεζα, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, θα δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς των τραπεζικών εργασιών με δίκτυο 18 καταστημάτων. Μετά τη συγχώνευση η τράπεζα θα διαθέτει ίδια κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ, δάνεια σε πελάτες 900 εκατ. ευρώ και καταθέσεις 1,1 δισ. ευρώ. Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής καθορίστηκε σε μια μια μετοχή της «Ωμέγα» προς 0,9 της «Proton». Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος «Μάρφιν» και η «Ωμέγα» είχαν πριν από λίγους μήνες ανακοινώσει τη μεταξύ τους συγχώνευση, η οποία όμως δεν προχώρησε.

Εξάλλου η διοίκηση της «Γιούρομπανκ» με επίσημη ανακοίνωση διαψεύδει σενάρια που κυκλοφόρησαν στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με τα οποία ο Λάτσης θα πουλούσε μεγάλα μετοχικά πακέτα στη γαλλική τράπεζα «BNP Paribas». Διαψεύδουν επίσης ότι «βρίσκεται σε συζητήσεις που να αποσκοπούν είτε στην πώληση μετοχών της τράπεζας είτε στην εύρεση στρατηγικού επενδυτή».

Ακατάλληλα τρόφιμα

Νέα στοιχεία για εισαγωγές στην Ελλάδα τροφίμων που είναι ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τον τελευταίο μήνα, απορρίφθηκαν κατά την εισαγωγή τους στη χώρα μας, ως ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, τα εξής προϊόντα:

  • 26.140 κιλά καλαμάρια από Ινδία
  • 2.104 κιλά κονσέρβες βοδινού κρέατος από Αργεντινή
  • 15.916 κιλά πρόβειο λευκό τυρί από Βουλγαρία
  • 6.848 κιλά κατεψυγμένες γαρίδες από Σενεγάλη
  • 1.364 κιλά τσίλι από Ινδία
  • 74.492 κιλά αραχίδες από Κίνα
  • 19.958 κιλά φιστίκια κελυφωτά από ΗΠΑ
  • 1.408 κιλά κράκερ από Σιγκαπούρη
  • 17.500 κιλά φιστίκια κελυφωτά από Ιράν
  • 68.430 κιλά καφές από Βιετνάμ
  • 5.000 σπόροι ντομάτας από ΗΠΑ
  • 38.000 κιλά φλούδες κίτρου σε άλμη από Βραζιλία.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
Ακρίβυναν 5,3% το 2005

Οι βιομήχανοι παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων της χώρας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) ο μέσος δείκτης 12μηνου Γενάρη - Δεκέμβρη 2005 «τιμών στη βιομηχανία» εμφανίζει εκρηκτική άνοδο 5,3%, (από 3,9% το 2004), δηλαδή πολύ πάνω από την αύξηση που πήρε στο 12μηνο του 2005 το καλάθι της νοικοκυράς (3,5%).

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα αναλώσιμα καταναλωτικά αγαθά που προορίζονται για την ντόπια κατανάλωση ανατιμήθηκαν -σύγκριση Δεκέμβρη 2005 με Δεκέμβρη 2004 - σε ποσοστό 7,2% και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά 3,6%. Μεγάλη ανατίμηση 17,9% εμφανίζουν στην ίδια περίοδο και τα ενεργειακά αγαθά εξαιτίας και της διεθνούς κερδοσκοπίας με τις τιμές των καυσίμων.

Ανακαλούνται TOYOTA RAV4

Ανακαλούνται για επιδιόρθωση που σχετίζεται με τη βαφή στα μπροστινά ελατήρια της ανάρτησης 193 αυτοκίνητα TOYOTA RAV4 πρώτης γενιάς με ημερομηνία παραγωγής 19 Μάη 1995 μέχρι 31 Ιούλη 1995. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210.2808.000.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στο «παιχνίδι» η Αυτοδιοίκηση

Την ανάπτυξη «τουριστικής συνείδησης» στις τοπικές κοινωνίες, με τη συμβολή των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο δήμων και νομαρχιών, προωθεί το υπουργείο Τουρισμού. Στόχος είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες επιχειρηματικής δραστηριότητας, συνδέοντας τα τοπικά έργα, τις υποδομές, αλλά και την καθημερινή συμπεριφορά των πολιτών με την επίτευξη... κέρδους! Στο πλαίσιο αυτό και μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο υφυπουργός Τουρισμού Α. Λιάσκος αποφάσισε τη συγκρότηση αρμόδιας επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν δυο εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ και ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού.

Η επιτροπή θα αναλάβει την «εκπόνηση προγράμματος συγκεκριμένων δράσεων και κατευθύνσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους τουριστικούς προορισμούς για την αναβάθμιση της εικόνας τους και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής».

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΙΘΑΚΗ
Αναστολή φοροχρεών για ένα μήνα

Αναστολή για ένα μήνα παίρνουν όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία των κατοίκων της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης, λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην τοπική οικονομία από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζα, σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, που λήγουν στις 31 Γενάρη και μεταφέρονται χωρίς προσαυξήσεις στο τέλος Φλεβάρη 2006. Αντίστοιχη παράταση για ένα μήνα δόθηκε και σε όλες τις φοροπροθεσμίες των κατοίκων.

Εξάλλου η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δε θα χρεώσει τόκους υπερημερίας για τη μη έγκαιρη πληρωμή οφειλών που λήγουν από 23 μέχρι 31 Γενάρη 2006. Οι οφειλές αυτές, των κατοίκων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, μπορούν να πληρωθούν μέχρι τις 28 Φλεβάρη 2006.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ