Σάββατο 28 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Φοροελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Γ. Αλογοσκούφη, η κυβέρνηση ετοιμάζει για το 2007 αλλαγές που θα επιφέρουν μείωση φόρου 14,4% σε εισόδημα 100.000 ευρώ

Νέες προκλητικές μειώσεις φόρου ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για τα υψηλά εισοδήματα, με τις προωθούμενες αλλαγές στη φορολογία φυσικών προσώπων, οι οποίες - όπως δήλωσε χτες ο Γ. Αλογοσκούφης - θα προωθηθούν μέσα στο 2006 και θα ισχύσουν από το 2007, σε αντίθεση με τις ισχνές μειώσεις φόρου για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Από επεξεργασία του «Ρ» προκύπτει ότι με βάση τις αλλαγές που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας, φορολογούμενος με εισόδημα 100.000 ευρώ, που σήμερα πληρώνει φόρο 34.100 ευρώ, με το νέο σύστημα θα πληρώνει μόνο 29.200 ευρώ. Θα έχει δηλαδή μια μείωση φόρου της τάξης του 14,4%! Αντίθετα, με τις προτεινόμενες κυβερνητικές αλλαγές, η φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα αυξηθεί και η συνολική τους φορολογική επιβάρυνση, αν υπολογίσουμε δηλαδή και την έμμεση φορολογία, η οποία αυξάνει αισθητά. Να θυμίσουμε μόνο την αύξηση των φορολογικών συντελεστών του ΦΠΑ από 18% σε 19% (από 1η Απρίλη 2005), την αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων, αλλά και την κλιμακωτή αύξηση κατά 20% της φορολογίας των πετρελαιοειδών έως το 2009, αρχής γενομένης από το 2006.

Περιγράφοντας το νέο φορολογικό τοπίο των Φυσικών Προσώπων, ο Γ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε, μεταξύ άλλων:

  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου από 11.000 σε 12.000 ευρώ.
  • Υιοθέτηση δύο μόνο φορολογικών συντελεστών 25% (για εισοδήματα έως 23.000) και 35% για τα μεγαλύτερα εισοδήματα. Σήμερα τα μεγαλύτερα των 23.000 ευρώ εισοδήματα φορολογούνται με συντελεστή 40%.

Αξίζει βέβαια να επισημάνουμε ότι - ανεξάρτητα από την επιβάρυνση που προκλήθηκε στα λαϊκά στρώματα από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας - επιβάρυνση θα προκύψει για τους οικονομικά ασθενέστερους αν η κυβέρνηση υλοποιήσει κάποια σενάρια για παραπέρα πετσόκομμα των φορολογικών απαλλαγών στα φυσικά πρόσωπα (ιατρικές δαπάνες, τόκοι στεγαστικών δανείων, ενοίκια κατοικίας κλπ.). Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η κυβέρνηση, πίσω από το σύνθημα της μείωσης των φόρων, μειώνει όντως τη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων, ενώ αυξάνει τη συνολική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό υποδηλώνουν εξάλλου και οι κυβερνητικές δηλώσεις για την αναγκαιότητα της «δημοσιονομικής εξυγίανσης», την οποία καλούνται να επωμιστούν εξ ολοκλήρου τα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ