ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΕ -ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Σήμερα η εκδήλωση για την Παιδεία

Στις 10 το πρωί, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων

Εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Ευέλικτη Ζώνη στην εκπαίδευση» πραγματοποιεί σήμερα το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας από κοινού με τα ταξικά Συνδικάτα Οικοδόμων, Μετάλλου, Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Η εκδήλωση γίνεται στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (πλατεία Κάνιγγος) στις 10 π.μ.

Τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, που περνούν αθόρυβα και δήθεν αθώα στα σχολεία, είναι προσανατολισμένα στη χειραγώγηση των νεανικών συνειδήσεων από πολύ μικρές ηλικίες με τις αξίες της «αγοράς» και τον ίδιο στόχο έχουν πολλές από τις δραστηριότητες της Ευέλικτης Ζώνης. Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, γονείς και εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να μείνουν απαθείς, γι' αυτό και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και τα ταξικά συνδικάτα, στο σχετικό κάλεσμά τους, τονίζουν ότι «η κατάσταση δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, καμιά καθυστέρηση. Αντίθετα, είναι αναγκαία η ανάπτυξη ενός παλλαϊκού μετώπου για την Παιδεία σε ταξική κατεύθυνση, που θα αντιπαλέψει την πολιτική αυτή και θα σταθεί εμπόδιο στην εφαρμογή της».

ΕΥΡΩ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Κέντρα αριστείας για την ελίτ...

...κατάρτιση και υποβαθμισμένες σπουδές για τη μεγάλη μάζα του λαού

Η εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, των αποφάσεων της Λισαβόνας και της Μπολόνια, φέρνει κατάφωρη υποβάθμιση των σπουδών στα υπάρχοντα ανώτατα ιδρύματα. Γι' αυτό και στο κέντρο του ενδιαφέροντος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τίθεται πλέον το πώς θα δημιουργηθούν κάποια «Κέντρα Αριστείας», δηλαδή κάποια ιδρύματα, που θα διατηρήσουν υψηλό επίπεδο σπουδών και έρευνας, αφού για τη μεγάλη πλειοψηφία των πανεπιστημίων επιφυλάσσεται η υποβάθμιση στο επίπεδο της ταχύρυθμης κατάρτισης.

Το θέμα αυτό, παράλληλα με την ένταση των προγραμμάτων κατάρτισης, συζητήθηκε στην Ευρω-Μεσογειακή Διάσκεψη των υπουργών Παιδείας των παράκτιων χωρών της Μεσογείου, στην Κατάνια της Ιταλίας, όπου την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Παιδείας, Σπ. Ταλιαδούρος. Η συνάντηση είχε χαρακτήρα ελέγχου και ζύμωσης μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, για το κατά πόσον έχουν προωθηθεί οι αποφάσεις της Μπολόνια. Ο Σπ. Ταλιαδούρος αναφέρθηκε στους αντιδραστικούς νόμους που έφερε η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο στην ανώτατη εκπαίδευση, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της Μπολόνια, δηλαδή την αξιολόγηση, τις πιστωτικές μονάδες, το μηχανισμό αναγνώρισης τίτλων σπουδών που αντικατέστησε το ΔΙΚΑΤΣΑ.

Καταθέτοντας για άλλη μια φορά τα διαπιστευτήρια της κυβέρνησης στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, χαρακτήρισε «λειτουργικό» το πλαίσιο της Λισαβόνας και της Μπολόνια. Για, δε, τα «Κέντρα Αριστείας», είπε ότι «η ενδεχόμενη σύσταση ευρω-μεσογειακών Κέντρων Υψηλού Επιπέδου αποτελεί θεμιτή επιδίωξη προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της τόνωσης της ερευνητικής δραστηριότητας». Το ερώτημα, όμως, είναι: Αφού υποτίθεται ότι όλα τα μέτρα που παίρνουν είναι για τον «εκσυγχρονισμό» και την «πρόοδο», γιατί χρειάζονται κάποια ιδιαίτερα Κέντρα Υψηλού Επιπέδου; Η απάντηση είναι απλή: Γιατί η υποβαθμισμένη κατάρτιση από την πλειοψηφία των ιδρυμάτων θα βγάζει φθηνό εργατικό δυναμικό, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν και κάποια Κέντρα που θα απευθύνονται μόνο σε μια μικρή ελίτ (οικονομικά και ιδεολογικά επιλεγμένη) και από κει θα βγαίνουν οι επιστήμονες!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι πυροσβεστήρες ήταν ληγμένοι!

Η φωτιά που ξέσπασε χτες φανέρωσε τραγικές ελλείψεις

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες στις 8.30 το πρωί στον 5ο όροφο του Γ' κτιρίου των Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης, από ηλεκτρική θερμάστρα στο δωμάτιο ενός φοιτητή, ενώ εκείνος έλειπε. Στο χώρο κατέφτασε άμεσα η Πυροσβεστική, που έσβησε την πυρκαγιά. Το δωμάτιο απ' όπου ξεκίνησε η φωτιά έγινε κάρβουνο. Κάηκε ο διάδρομος, οι τοίχοι κι οι πόρτες των τριών διπλανών δωματίων.

Οπως καταγγέλλει η Χαρούλα Κούτρα, φοιτήτρια, μέλος της Πανσπουδαστικής ΚΣ, που διαμένει στην εστία, «οι πυροσβεστήρες ήταν ληγμένοι κι η "πυροσβεστική φωλιά" χαλασμένη». Η Χ. Κούτρα εξήγησε πως όλοι σχεδόν οι φοιτητές έχουν στα δωμάτιά τους θερμάστρες ή άλλες ηλεκτρικές σόμπες και καλοριφέρ για να ζεσταίνονται, επειδή η θέρμανση λειτουργεί λίγες ώρες την ημέρα (7-10 π.μ. και 4-6 μ.μ.) χωρίς να είναι αρκετή, αφού παράθυρα και πόρτες μπάζουν! «Πολλές φορές αφήνουμε τις σόμπες ανοιχτές για να μένουν ζεστά τα δωμάτια. Διαφορετικά θα παγώσουμε», είπε και πρόσθεσε ότι η ΠΚΣ θα φέρει το θέμα στη γενική συνέλευση του Συλλόγου.

ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΙΔΙΩΤΩΝ
Πρώτη θα ξεπουληθεί η εκπαίδευση

Με πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες, προβάλλονται το τελευταίο διάστημα οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) από την κυβέρνηση, η οποία περιχαρής διαμηνύει ότι η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει από τον τομέα της εκπαίδευσης. Από κοντά και ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), που καυχιέται ότι έχει ήδη έτοιμο πρόγραμμα κατασκευής σχολικών κτιρίων μέσω των ΣΔΙΤ.

Η αφετηρία της παράδοσης της δημόσιας περιουσίας και των υπηρεσιών που παρέχονται από το κράτος στην «ιδιωτική πρωτοβουλία», δεν εντοπίζεται τυχαία στον τομέα της εκπαίδευσης. Γιατί είναι εκεί που τα προβλήματα και οι ελλείψεις σε υποδομές είναι γιγάντιες και χρόνιες, με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν ακόμα και κινδύνους για τους μικρούς μαθητές. Και είναι εκεί που οι πιθανότητες να πει ο γονιός «ας πάει το παλιάμπελο, τουλάχιστον να φτιάξουν κτίρια για τα παιδιά», είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Ετσι, η κυβέρνηση αξιοποιεί την ύπαρξη πραγματικών προβλημάτων (για τα οποία ευθύνεται η ίδια και η προκάτοχός της, του ΠΑΣΟΚ) για το ξεπούλημα κομβικών κρατικών υπηρεσιών στο κεφάλαιο. Μέσα από τις συμπράξεις θα δημιουργηθούν έργα από ιδιώτες, οι οποίοι θα επιδοτούνται από το κράτος και επιπλέον θα τα διαχειρίζονται - εκμεταλλεύονται.

Η έννοια, όμως, της διαχείρισης δεν έχει κτιριακά... στεγανά, αλλά επεκτείνεται στη διαχείριση και διοίκηση των ίδιων των υπηρεσιών που παρέχονται. Και αν η διαχείριση στον τομέα των λιμανιών και των αεροδρομίων μεταφράζεται σε πλήρη ιδιωτικοποίησή τους, στον τομέα της εκπαίδευσης μεταφράζεται και σε διαχείριση του κτιρίου, του κυλικείου, αλλά σε τελική ανάλυση και των ίδιων των υπηρεσιών που παρέχονται στο σχολείο, δηλαδή της παρεχόμενης γνώσης. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη τη νομοθεσία και τους διακηρυγμένους στόχους της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην εκπαίδευση - είτε αυτή ονομάζεται «ευέλικτη ζώνη», είτε «αποκέντρωση» - τα σχολεία μπαίνουν στα γεμάτα... στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης και της λειτουργίας με βάση τις επιταγές του κεφαλαίου.


Ε. Χ.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Παιδεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Παιδεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση» διοργανώνει η «Δημοκρατική Ενότητα Ηλιούπολης» τη Δευτέρα, 30 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη.

Στην εκδήλωση θα γίνουν οι παρακάτω εισηγήσεις: «Οι αναδιαρθρώσεις και η κατάσταση στην Παιδεία σήμερα», από τον Κώστα Σμπόνια, εκπαιδευτικό και μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης», από τον Νίκο Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου και δημοτικό σύμβουλο. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα συμβάλλει στη δημιουργία προϋποθέσεων για την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών», από την Χρυσούλα Λαμπούδη, εκπαιδευτικό και δημοτικό σύμβουλο Ηλιούπολης, ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους παρευρισκομένους.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
Παρουσιάζει έργο ... ιδιωτικοποίησης

Κομπάζει για την πρωτοπορία του στην εφαρμογή των συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), που ανακοίνωσε ότι προωθείται στο υπουργείο Οικονομίας πρόγραμμα ύψους 105.000.000 ευρώ, για την κατασκευή 27 νέων σχολείων στην Αττική με τη μέθοδο της «σύμπραξης» (σχολεία που θα τα φτιάχνουν και θα τα διαχειρίζονται ιδιώτες και το κράτος απλά... θα τους πληρώνει νοίκι). Αυτό σημαίνει: σχολεία - «εμπορικά κέντρα», που τη λειτουργία τους θα ελέγχει ο εκάστοτε ιδιώτης - εργολάβος.

Το ...έργο του ΟΣΚ συμπληρώνεται από:

  • 640 σχολεία, όπου τα παιδιά συνεχίζουν να κάνουν μάθημα σε κτίρια με αμίαντο(!), αφού από τα 800 σχολεία με αμίαντο, το επικίνδυνο υλικό έχει απομακρυνθεί από μόλις 130 και άλλα 30 νέα κτίρια έχουν αντικαταστήσει κάποια παλιά με αμίαντο.
  • Καθυστέρηση μέχρι το Δεκέμβρη 2006 για τον προσεισμικό έλεγχο μόνον όσων σχολείων χτίστηκαν πριν από το 1959! Μαθητές και γονείς στα υπόλοιπα σχολεία θα πρέπει απλά να παρακαλούν να μη γίνει σεισμός...


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ