ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
Στην επιφάνεια οι ευρω-αντιθέσεις

«Ζωντανές», κόντρα στο κλίμα «ομοφωνίας» που καλλιεργείται τελευταία, παραμένουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην ΕΕ, όπως προκύπτει από τις ομιλίες Ευρωπαίων ηγετών σε διήμερη διάσκεψη της αυστριακής προεδρίας που ξεκίνησε χτες στο Σάλτσμπουργκ.

Από τις ομιλίες φάνηκε καθαρά ότι δεν έχουν ξεπεραστεί οι διαφωνίες, τόσο για τη διεύρυνση της ΕΕ και ειδικότερα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας όσο και για την τύχη του «ευρωσυντάγματος».

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν ανακοίνωσε τη, σε κάθε περίπτωση, διενέργεια δημοψηφίσματος στη χώρα του πριν μια ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε πως σε σχέση με την Τουρκία η ΕΕ θα τηρήσει όλες τις συμφωνίες που έχουν υπάρξει στο παρελθόν και μερικές έχουν υπογραφεί πριν δεκαετίες, όμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές σε όλη τη διάρκειά τους.

Αναφερόμενος σε μελλοντικές διευρύνσεις της ΕΕ, ο Βιλπέν προειδοποίησε για μια κατάργηση όλων των συνόρων, σημειώνοντας πως δεν επιτρέπεται μια «γεωγραφική υπερχείλιση» της Ευρώπης. Τα σύνορα, όπως είπε, δεν ορίζουν μόνον έναν χώρο και μια κυριαρχία, αλλά σημαδεύουν τη συμμετοχή σε αξίες, την άμυνα ενός πολιτισμού και ενός τρόπου ζωής, αλλά και τη σχέση με μια συλλογική μνήμη.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός απάντησε καταφατικά στο εάν η ΕΕ περνά μία κρίση, επέκρινε το γεγονός πως για την κοινοτική διεύρυνση του 2004 δεν υπήρξε επαρκής πολιτική και οικονομική προετοιμασία της, πρόσθεσε όμως πως μέχρι τώρα κάθε ευρωπαϊκή κρίση υπήρξε η αφετηρία για μια θετική δυναμική διαδικασία. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να ακολουθήσει μια συνειδητή φάση εμβάθυνσης. Συγχρόνως επέκρινε την πολυπλοκότητα των κοινοτικών νόμων και τους αργούς ρυθμούς στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων σε κοινοτικό επίπεδο.

Ο Ντ. ντε Βιλπέν επισήμανε πως ένας λόγος για την απόρριψη του «ευρωσυντάγματος» από τους Γάλλους, στο περσινό δημοψήφισμα, ήταν και το ότι αναρωτήθηκαν κατά πόσο είναι η ΕΕ σε θέση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Βάλκενεντε, αντέκρουσε τη θέση του Γάλλου ομολόγου του για μια κρίση της ΕΕ, ζητώντας να μη γίνεται λόγος για κρίση, γιατί, όπως είπε, κάτι τέτοιο είναι το τελευταίο που χρειάζεται κανείς τώρα στην ΕΕ.

Ο Βάλκενεντε, του οποίου οι συμπατριώτες είχαν επίσης απορρίψει πέρσι σε δημοψήφισμα το «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα», απέρριψε μια εκ νέου διαδικασία για την αποδοχή του «ευρωσυντάγματος», τονίζοντας πως αντί μιας αόριστης συζήτησης θα πρέπει με συγκεκριμένες επιτυχίες, προπάντων στον οικονομικό τομέα, να υπάρξει μια έντονη επανασύνδεση των πολιτών με την ΕΕ. Η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει επίσης την ατμόσφαιρα της δυναμικής και του προσανατολισμού στο μέλλον, η οποία κυριαρχεί σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Για μια τριπλή κρίση στην Ευρώπη, έκανε λόγο στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ, μια κρίση νομιμοποίησης, μια πολιτική κρίση και μια κρίση ετερογένειας, σημειώνοντας πως η λύση είναι «περισσότερη δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα».

Από την πλευρά του, ο προεδρεύων της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ, στην εναρκτήρια ομιλία του, είχε τοποθετηθεί κατά μιας μόνον οικονομικής διάστασης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, τονίζοντας πως η Ευρώπη θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο. Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο πνεύμα, όχι μόνον ένα κοινό νόμισμα, αλλά ένα κοινό στόχο και κοινές αξίες, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη Διάσκεψη στο Σάλτσμπουργκ, που αποτελεί και την πρώτη κορυφαία εκδήλωση της αυστριακής προεδρίας στην ΕΕ, συζητούνται προτάσεις και προοπτικές για προώθηση του «ευρωπαϊκού εγχειρήματος» ενόψει των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης, ενώ εξετάζονται, ακόμη, η δυσαρέσκεια και ο σκεπτικισμός απέναντι στην Ευρώπη, και αναλύονται οι αιτίες που οδηγούν εκεί. Παρόλο που ο τίτλος της διάσκεψης είναι «Ο ήχος της Ευρώπης», το μόνο βέβαιο είναι ότι μόνο η φωνή των λαών δεν ακούγεται εκεί...

ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ
Στην υπηρεσία του αποπροσανατολισμού

Τα σενάρια περί ανασχηματισμού πυροδοτεί το Μέγαρο Μαξίμου, χρησιμοποιώντας τα για τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων.

Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί με εντατικούς ρυθμούς την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων με μπούσουλα τις προτάσεις του ΣΕΒ και ενώ ταυτόχρονα καλείται να απολογηθεί για τις τεράστιες ευθύνες της, όσον αφορά την «ανεπάρκεια» του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, η κυβέρνηση τροφοδοτεί διαρκώς τη φημολογία για ανασχηματισμό. Στο πλαίσιο αυτό στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού... προαναγγέλλουν συνεχώς τον επικείμενο ανασχηματισμό, ακολουθώντας το παράδειγμα του Κ. Καραμανλή, που είχε πρώτος φουντώσει την ανασχηματισμολογία, δηλώνοντας απλά ότι «δε δίνει ημερομηνίες».

Σύμφωνα με τους κύκλους του Μαξίμου η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό έχει ξεκινήσει, προσδιορίζοντας μάλιστα ότι η ερχόμενη Τετάρτη και μετά «κάθε μέρα που περνά είναι πιθανή για την ανακοίνωση του ανασχηματισμού». Διευκρίνιζαν μάλιστα ότι τη Δευτέρα και την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με Βαλκάνιους ηγέτες και άρα από την Τετάρτη «αρχίζει να τρέχει ο ανασχηματισμός»... Στο «πνεύμα» αυτό κινήθηκε χτες και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, αρνούμενος να επαναλάβει τη γνωστή δήλωση ότι «δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού», αλλά παρέπεμψε στα όσα είχε πει στους δημοσιογράφους ο Κ. Καραμανλής στη Σαγκάη.

Περισσότερο σαφής ήταν ο Γ. Σουφλιάς που πρόσφατα είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή. «Η κυβέρνηση έχει δύο χρόνια. Είναι αναγκαίος ο ανασχηματισμός. Ο πρωθυπουργός είναι αρμόδιος. Εχει βγάλει τα συμπεράσματά του και θα κάνει τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις», είπε με νόημα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Σε κάθε περίπτωση ο Κ. Καραμανλής φέρεται να έχει λάβει τις αποφάσεις του για τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, όπου το βασικό ζήτημα είναι η είσοδος η μη της Ντ. Μπακογιάννη στην κυβέρνηση. Το περιβάλλον της δημάρχου Αθηναίων θεωρεί βέβαιη τη «μετακίνησή» της στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ δεν «αντιλέγουν» σε αυτό το ενδεχόμενο συνεργάτες του πρωθυπουργού. Εκφράζονται όμως αντιρρήσεις από την πλευρά υποστηρικτών του Π. Μολυβιάτη, οι οποίοι συνδέουν μάλιστα την τοποθέτηση της Ντ. Μπακογιάννη στο ΥΠΕΞ με την «αλλαγή πλεύσης» στο Κυπριακό, αλλά και την πιο ενεργό συμμετοχή στους (αντι)τρομοκρατικούς πολέμους των ΗΠΑ.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η οικονομική πολιτική είναι «αμετακίνητη», όπως και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, καθώς το μόνο που δεν επιθυμεί ο Κ. Καραμανλής είναι να χαθεί χρόνος στην υλοποίηση των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων».

Γενικότερα πάντως κυκλοφορεί πλήθος σεναρίων γύρω από τις μετακινήσεις υπουργών, τις σαρωτικές αντικαταστάσεις υφυπουργών, το αν θα είναι δομικός ή διορθωτικός ο ανασχηματισμός και άλλα τέτοια ανούσια και αδιάφορα για τα λαϊκά στρώματα, που για το τελευταίο που νοιάζονται είναι τα παιχνίδια εξουσίας...

Αύριο πάντως στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ ο Κ. Καραμανλής αναμένεται να «κηρύξει» την προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές, με βασικό στόχο να αποφύγει το «μαύρισμα» για τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζει εδώ και δύο χρόνια η γαλάζια διακυβέρνηση.


Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902», σήμερα Σάββατο, στις 17.30, την εκπομπή «Ματιές στον κόσμο» με την Αννα Μπαλλή. Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, θα παρακολουθήσετε μιαν αναδρομή στις σημαντικότερες διεθνείς ειδήσεις της βδομάδας που πέρασε και στο δεύτερο μια συζήτηση με τους δημοσιογράφους Παύλο Αλέπη και Ουαλίντ Ελιάς για τις πρόσφατες εκλογές στην Παλαιστίνη και τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στην περιοχή.

Οχι στην αποφυλάκιση Ντερτιλή - Ιωαννίδη

Απορρίφθηκε χτες από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά η αίτηση αποφυλάκισης των χουντικών Δημήτρη Ιωαννίδη και Νίκου Ντερτιλή και έτσι και οι δύο θα συνεχίσουν να εκτίουν στις Φυλακές Κορυδαλλού την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που τους έχει επιβληθεί για τη συμμετοχή τους στη Χούντα του 1967. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, αφού εξέτασε την αίτηση για την, υπό όρους απόλυση, που είχαν υποβάλει τον περασμένο Νοέμβρη στο υπουργείο Δικαιοσύνης οι συνήγοροί τους, απέρριψε την αίτηση με το σκεπτικό ότι αυτοί δεν έχουν επιδείξει καθ' όλη τη διάρκεια της κράτησής τους ίχνος μεταμέλειας για τις εγκληματικές πράξεις που διέπραξαν σε βάρος του ελληνικού λαού και ως εκ τούτου θα πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή.

Ο Δημήτρης Ιωαννίδης είχε καταδικαστεί για το αδίκημα της στάσης και της εσχάτης προδοσίας και ο Νίκος Ντερτιλής είχε καταδικαστεί για την εν ψυχρώ δολοφονία του 20χρονου τότε Διομήδη Κομνηνού στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ