ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Πάρκινγκ κερδοσκοπικών συμφερόντων

Οι ίδιοι που ευθύνονται για το κυκλοφοριακό αδιέξοδο στις μεγάλες πόλεις, παραδίδουν σε ιδιώτες χώρους για να λειτουργούν γκαράζ, κερδοσκοπώντας σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος

Avaton

Πανάκριβα καλούνται να πληρώσουν μια θέση στάθμευσης των αυτοκινήτων τους, όσοι κάνουν χρήση του νέου υπόγειου πάρκινγκ, στη Λάρισα, που τέθηκε από χτες σε λειτουργία. Βεβαίως, η Δημοτική Αρχή Λάρισας, μπορεί να πανηγυρίζει ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον σύγχρονα πάρκινγκ, χωρητικότητας 280 θέσεων στάθμευσης, που λειτουργούν στην Ελλάδα. Η ουσία, όμως, είναι ότι το έργο δεν έγινε προς όφελος των Λαρισαίων, οι οποίοι υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία καθημερινά με το κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει, αλλά για την ...κονόμα της εταιρίας, που θα το εκμεταλλεύεται επί 25 συνεχή χρόνια.

Πρόκειται για την ιδιωτική εταιρία «Πάρκινγκ ΟΥΗΛ ΑΕ», που της ανέθεσε το έργο η Δημοτική Αρχή με τη ληστρική μέθοδο της «σύμβασης παραχώρησης», στα πρότυπα της παράδοσης των μεγάλων έργων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στους διάφορους «αετονύχηδες» του κεφαλαίου.

Τα κέρδη της εν λόγω εταιρίας αναμένεται να είναι μεγάλα - μόνο το 4% των ακαθάριστων εσόδων θα αποδίδει κάθε χρόνο στο Δήμο - δεδομένου ότι πολλοί Λαρισαίοι λόγω έλλειψης χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης θ' αναγκαστούν να κάνουν χρήση του πάρκινγκ, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η μηνιαία μίσθωση μιας θέσης στάθμευσης ανέρχεται σε 125 ευρώ το μήνα μαζί με τον ΦΠΑ. Αν, δε, σε μία θέση παρκάρονται εναλλάξ δύο ΙΧ, τότε η τιμή ανεβαίνει στα 160 ευρώ το μήνα. Οσον αφορά στην ημερήσια χρήση, για την πρώτη ώρα στάθμευσης το τίμημα ανέρχεται σε 3,5 ευρώ, για τη δεύτερη σε 5 ευρώ και για κάθε επόμενη ώρα 0,50 ευρώ επιπλέον, ενώ στο σύνολο το πόσο φθάνει τα 15 ευρώ ημερησίως!

Οι «τσουχτερές» τιμές προκάλεσαν τις αντιδράσεις των δημοτών, ενώ, προκλητικά οι αρμόδιοι του Δήμου για να δικαιολογήσουν τ' αδικαιολόγητα δηλώνουν ότι «η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να επέμβει στην έκδοση των τιμολογίων». Πολλοί, δε, «πονηρεμένοι» Λαρισαίοι πιστεύουν ότι το «σαφάρι» κλήσεων θα ενταθεί από τη Δημοτική Αστυνομία για να εξαναγκαστούν να κάνουν χρήση του νέου πάρκινγκ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα, όπως ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή, πρόκειται να γίνουν με τη διαβόητη μέθοδο των συμβάσεων παραχώρησης άλλα δύο μεγάλα πάρκινγκ στο κέντρο της Λάρισας που θα εξασφαλίσουν εκατοντάδες θέσεις παρκαρίσματος, τις οποίες και θα εκμεταλλεύονται ιδιώτες προσκομίζοντας μεγάλα κέρδη. Κέρδη, τα οποία θα μεγαλώνουν συνεχώς, με τις αυξήσεις των τιμών που αναμένεται ότι θα επιβάλλονται, όπως έγινε για παράδειγμα τις τελευταίες μέρες στα διόδια της Αττικής Οδού.

Κι όσο στο «τιμόνι» του Δήμου Λάρισας εξακολουθούν να βρίσκονται Δημοτικές Αρχές, οι οποίες θα υλοποιούν με ζήλο την πολιτική των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και γενικότερα την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, οι δημότες θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Στο χέρι τους είναι, να το αποφύγουν καταψηφίζοντας στις ερχόμενες τοπικές εκλογές τους υποψήφιους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και υπερψηφίζοντας το αγωνιστικό, ριζοσπαστικό ψηφοδέλτιο που θα στηρίξει το ΚΚΕ.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Υποτυπώδεις έλεγχοι στα καράβια

Δριμύ «κατηγορώ» εναντίον όσων διέπραξαν οι εφοπλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με αποτέλεσμα το τραγικό ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ», αποτέλεσαν και οι χτεσινές τελευταίες αγορεύσεις των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής στη συνέχεια της δίκης για το πολύνεκρο ναυάγιο του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ.

Ειδικότερα ο δικηγόρος Βασ. Ταουξής επισήμανε τις ευθύνες της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι σήμερα στο εδώλιο θα έπρεπε να βρίσκεται «ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας που λειτουργούσε σαν υπάλληλος των Μινωικών Γραμμών, καθώς και ο Κλάδος Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων, επειδή έκανε υποτυπώδεις ελέγχους στα καράβια της εταιρίας». Σχολιάζοντας τον κλάδο των εφοπλιστών, ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής ανέφερε ότι «οι εφοπλιστές είναι αυτοί που αγοράζουν σαπάκια, τους αλλάζουν μοκέτες, τα μετασκευάζουν και με τη βοήθεια του Θεού ελπίζουν να ταξιδέψουν!»

Στη συνέχεια, ο δικηγόρος και ναυαγός του ΣΑΜΙΝΑ, Γιαν. Γιατράκος αναφέρθηκε στις ευθύνες της τότε κυβέρνησης που δεν οργάνωσε σωστά την επιχείρηση διάσωσης με ελικόπτερα, τα οποία όμως χρησιμοποίησε την επόμενη μέρα του ναυαγίου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, προκειμένου να πάει στην Πάρο. Αναφερόμενος στην απόφαση που θα λάβει το δικαστήριο είπε στους δικαστές: «Για όλα τα θύματα το καλύτερο μνημόσυνο θα είναι μια δίκαιη κρίση σας».

Το «απύθμενο θράσος» του Κ. Κληρονόμου προέδρου της πλοιοκτήτριας εταιρίας HSW, που δε λυπήθηκε καθόλου για το ναυάγιο, παρά ο μόνος του φόβος ήταν μήπως πάθει τίποτα η εταιρία του, σχολίασε η δικηγόρος Ειρ. Μαρούπα.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
Παραίτηση του προέδρου

Την υποβολή της παραίτησής του από τη θέση του προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου έδωσε χτες ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προς την υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου, προβάλλοντας σοβαρούς προσωπικούς λόγους. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η υπουργός του ζήτησε να αναθεωρήσει την απόφασή του, όμως ο Μ. Παπαδόπουλος επέμεινε και τελικά η παραίτησή του έγινε δεκτή.

Χρέη προέδρου στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα εκτελεί προσωρινά ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Δημήτρης Βλάχος, Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

1ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Μαθαίνουν να... αποφεύγουν τους σοβάδες!

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο του Λυκείου έφερε στη Βουλή με Ερώτησή του το ΚΚΕ

Εδώ και τρία χρόνια, στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Τρικάλων πέφτουν σοβάδες και αίθουσες παραμένουν κλειστές λόγω υγρασίας, γιατί η στέγη του κτιρίου έχει πρόβλημα! Το πρόβλημα είναι γνωστό στους αρμόδιους, όμως δεν έχει γίνει τίποτα με συνέπεια να οξύνεται. Πρόσφατα, λίγο πριν τις γιορτές, σημειώθηκε νέα πτώση σοβάδων, για καλή τύχη των μαθητών, σε ώρα που το σχολείο δε λειτουργούσε.

Για την κατάσταση που επικρατεί στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Τρικάλων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή επισημαίνοντας τις ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων αλλά και των Νομαρχιών και Δήμων. Να σημειωθεί ότι το 2003 βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτησή τους είχαν ξαναφέρει το θέμα στη Βουλή, επισημαίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος και την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντικατάσταση της στέγης. Αφού λοιπόν, από τότε δεν έγινε τίποτα, οι βουλευτές ρωτούν την υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα πάρει ώστε να αντικατασταθεί άμεσα η στέγη του σχολείου.

«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ»
Συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου

Συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, (ΕΚΛ), είχε αντιπροσωπεία της «Δημοτικής Συνεργασίας», στα πλαίσια της οποίας συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην πόλη, αλλά και γενικότερα. Οπως τόνισε ο Αγ. Παπαστεργίου, επικεφαλής της παράταξης «οι εργαζόμενοι δοκιμάζονται χρόνια τώρα από πολιτικές αντιλαϊκές, που συρρικνώνουν τα εισοδήματά τους», επισημαίνοντας ότι «χρειάζονται δημοτικές αρχές φιλολαϊκές, που δε θα επιβαρύνουν με νέα φορολογικά μέτρα τους δημότες».

Εκ μέρους του ΕΚΛ, ο πρόεδρος της διοίκησης Τ. Τσιόγκας, αναφέρθηκε στη συνεπή στάση της «Δημοτικής Συνεργασίας», που στέκεται πάντα δίπλα στους εργαζόμενους και στους αγώνες τους. Και πρόσθεσε ότι «η εργατική τάξη θέλει δημοτικές αρχές και δημάρχους που είναι στο πλευρό τους, αγωνιστικές, στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων της».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Εκδήλωση στο «Σπίτι της ΕΠΟΝ» (Δουκ. Πλακεντίας 3 -Αμπελόκηποι) με θέμα: «Την καθοριστική νίκη του Σοβιετικού Στρατού στο Στάλινγκραντ στις 2.2.1943 ενάντια στους χιτλεροφασίστες εισβολείς και γιατί οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ - ΕΕ επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία με αντικομμουνιστικά μνημόνια και άλλα μέτρα;», διοργανώνει, σήμερα Πέμπτη 2 Φλεβάρη και ώρα 7 μμ, ο Σύλλογος Φίλων και Απογόνων της ΕΑ και του ΔΣΕ, παράρτημα Αμπελοκήπων (τηλ. 210.6460.996). Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι: Γ. Μαντάς, Αντιστασιακός, Βρετός Αγγελος (Δημοκρατική Συσπείρωση) και από την Επιτροπή Ειρήνης Αμπελοκήπων.

-- Η ΠΕΑΤΑΘ -ΔΣΕ διοργανώνει τη χρονιάτικη συνεστίασή της την Κυριακή 5 Φλεβάρη 2006 και ώρα 1.30 το μεσημέρι, στο κέντρο «ΚΙΒΩΤΟΣ» (πρώην «Καστέλο», Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26, Πατήσια - τηλ. 210.2236.600).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ