ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΡΟΣ
Αθλητισμός... απόρων
  • Ελάχιστα τα κονδύλια που δίνονται για την ανάπτυξη του αθλητισμού στον Πόρο, όπως λένε στο «Ρ» αθλητικοί παράγοντες της περιοχής
  • Δημοσιεύεται σήμερα το δεύτερο και τελευταίο μέρος του οδοιπορικού στο νησί

Παρά την τεράστια παράδοση που έχει το νησί του Πόρου (φωτ. από το λιμάνι) στα ναυτικά αθλήματα, η βοήθεια των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων από την πολιτεία είναι ελάχιστη...
Παρά την τεράστια παράδοση που έχει το νησί του Πόρου (φωτ. από το λιμάνι) στα ναυτικά αθλήματα, η βοήθεια των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων από την πολιτεία είναι ελάχιστη...
Ο αθλητισμός στον Πόρο στηρίζεται μόνο στο μεράκι των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτόν. Παρά την παράδοση του νησιού - ιδιαίτερα στα ναυτικά αθλήματα - τα προβλήματα είναι τεράστια και οι παράγοντες του αθλητισμού είναι αναγκασμένοι να τα αντιμετωπίζουν μόνοι τους. Σήμερα, στο δεύτερο μέρος του οδοιπορικού στο νησί, θα δούμε αυτές τις δυσκολίες.

Το προηγούμενο Σάββατο μιλήσαμε με κατοίκους του Πόρου, για τα ζητήματα που αφορούν την οικονομία και τον τουρισμό. Οπως αποκαλύφθηκε, πίσω από τις ομορφιές του μικρού νησιού, κρύβονται δεκάδες προβλήματα. Το αποτέλεσμα είναι ο Πόρος να... «διώχνει τα παιδιά του», αφού ακόμη και παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής (όπως για παράδειγμα η ανθοκομία), φθίνουν.

Το νησί έχει μεγάλη παράδοση στον αθλητισμό. Η κωπηλασία και ο στίβος είναι αθλήματα «δεμένα» με το νησί. Για τον αθλητισμό αλλά και τη σημερινή του εικόνα κουβεντιάσαμε με τον Κώστα Γκιών γυμναστή, λυκειάρχη και «ψυχή» του ΓΣ Πόρου Τροιζηνίας.

-- Ποια είναι η εικόνα του νησιού σήμερα;

-- «Σήμερα, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό - κινητήρια οικονομική δύναμη για μας - δε βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Τρία χρόνια τώρα βρισκόμαστε σε μια διαρκή πτώση. Ο Πόρος στέκεται από τον εσωτερικό τουρισμό τα Σαββατοκύριακα. Πάνε πια οι καλοκαιρινές διακοπές των 20-30 ημερών. Υπάρχει μεγάλη κρίση. Βλέπεις νέα παιδιά να κάνουν αιτήσεις για να παρακολουθήσουν μαθήματα στα ΚΕΚ που απευθύνονται σε ανέργους».

-- Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός σε ποια κατάσταση βρίσκονται;

-- «Ο πολιτισμός είναι ξενόφερτος. Δεν υπάρχει πρωτογενής πολιτιστικός φορέας. Ο,τι κάνουν τα αθλητικά σωματεία».

-- Πόσα αθλητικά σωματεία έχει ο Πόρος;

-- «Τρία. Τον ΓΣ Πόρου Τροιζηνίας στο στίβο, τον ΝΟ Πόρου στα ναυταθλητικά αθλήματα και τον ΑΟ Πόρου στο ποδόσφαιρο».

Δε δίνουν χρήματα για τον αθλητισμό

-- Από οικονομικής πλευράς πώς πάει το σωματείο σας; Ο δήμος βοηθάει;

-- «Στηρίζεται στα μέλη του. Κυρίως όμως σε μερικά άτομα. Μόνιμοι πόροι δεν υπάρχουν. Ο δήμος δίνει μόνο κάποια λίγα χρήματα. Η πολιτεία δε μας δίνει φράγκο. Εχουμε 5 προπονητές και οι 4 δεν πληρώνονται. Εμείς κρατάμε το στίβο από αγάπη, από τρέλα. Σήμερα στηρίζεται στα "ψώνια" σαν και μένα που βάζουν χρήμα και χρόνο σε βάρος της οικογένειας τους».

-- Η πολιτεία γιατί δε βοηθάει;

-- «Διότι επιδιώκει το κλείσιμο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, θέλει τη δημιουργία μεγάλων πολυεθνικών σωματείων τύπου Πανελληνίου. Δε ρωτάει όμως ο κ. Ορφανός στον Πόρο, στην Αίγινα, στις Σπέτσες τι θα γίνει...».

-- Με το νέο στάδιο τα πράγματα θα είναι καλύτερα;

-- «Οπωσδήποτε. Φέτος βγήκαμε πρώτοι στους παμπαίδες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Βέβαια δεν υπάρχει χώρος για ρίψεις. Γυμνάζουμε στους αθλητές στο βουνό, παρ' όλα αυτά βγάλαμε πανελληνιονίκη στο ακόντιο στο σχολικό πρωτάθλημα».

-- Τι φταίει για το γεγονός πως δε γυμνάζονται πολλά παιδιά στις αθλητικές εγκαταστάσεις που επισκέπτομαι;

-- «Δεν υπάρχει χρόνος. Τα παιδιά πιέζονται από παντού προκειμένου να μπουν στα Πανεπιστήμια. Νομίζουν ότι έτσι θα λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα. Το 80% των ανέργων έχουν πτυχία. Από το Δημοτικό ξεκινάει το φροντιστήριο φορτώνοντας τα παιδιά με άχρηστες γνώσεις. Το κοινωνικοπολιτικό μας σύστημα δε βοηθάει. Ποια είναι τα σημερινά πρότυπα των παιδιών μας; τι τους δίνουν τα ΜΜΕ;».

Η πολιτεία καλύπτει τα μισά έξοδα...

Ο Πόρος εδώ και πολλά χρόνια έχει συνδέσει το όνομά του με τα ναυτικά αθλήματα και κυρίως με την κωπηλασία. Ο Φώτης Ζαράνης είναι από τους πρωτοπόρους στο χώρο και ιδρυτικό μέλος του ΝΟ Πόρου - Τροιζήνας και μέλος του ΔΣ της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας. Μιλήσαμε μαζί του για την κατάσταση του ομίλου, τα προβλήματά του και τις επιτυχίες του:

-- Ποια είναι η πορεία του ομίλου σήμερα;

-- «Η πορεία του ομίλου μας είναι αναπτυσσόμενη. Για παράδειγμα, η πρόοδος στο κανόε καγιάκ ήταν αλματώδης με προπονητή τον Γ. Μπερή. Εχουμε μεγάλες επιτυχίες. Εχουμε 4 παγκόσμιους πρωταθλητές στους εφήβους. Επίσης κάναμε τμήμα "Οπτιμτς" και θαλάσσιο σκι».

-- Πού στεγάζεστε;

-- «Μετά από αγώνες μέσω Νομαρχίας πήραμε το κάτω μέρος του σχολείου. Εκεί φτιάξαμε αίθουσα ενδυνάμωσης».

--Από πού έχετε οικονομική βοήθεια;

-- «Η πολιτεία μας επιχορηγεί με 6 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, όποτε τα πάρουμε, όταν τα έξοδά μας είναι 13 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Αυτά τα δίνουμε εμείς γιατί έτσι θέλουμε γιατί είμαστε τρελοί...».

--Δηλαδή το σωματείο στέκεται γιατί έτσι σας αρέσει;..

-- «Ετσι ακριβώς. Εάν εμείς για κάποιο λόγο φύγουμε, ο σύλλογος θα διαλύσει. Διάφοροι επώνυμοι μας έχουν αγοράσει σκάφη».

--Η υπάρχουσα υποδομή είναι αρκετή για τις φιλοδοξίες του σωματείου σας;

-- «Οι αθλητές μας είναι υψηλών προδιαγραφών. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε σκάφη το μικρότερο κοστίζει 4 χιλ. ευρώ και το μεγαλύτερο «Οκτάπους κοστίζει 24 χιλ. ευρώ».

--Η πολιτεία δε συγκινείται από την προσπάθειά σας;

-- «Θεωρούμε ότι από την πολιτεία λείπει η συνέπεια. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 80 παιδιά. Ξέχασα να πω ότι έχουμε και πολιτιστικό τμήμα. Πολλά παιδιά ασχολούνται με το χορό. Χειμώνα - καλοκαίρι τα παιδιά μας βρίσκονται στη θάλασσα. Γυμνάζονται ατελείωτες ώρες. Και όμως η πολιτεία αδιαφορεί εντελώς. Το έργο μας είναι μεγάλο, έχουμε όμως τεράστιες ελλείψεις. Ο σύλλογος είναι σκορπισμένος, αλλού τα γραφεία μας, αλλού το υλικό. Για παράδειγμα, τα σκάφη του κανόε καγιάκ τα έχουμε κάτω από ένα πεύκο!».

-- Χώρος υπάρχει;

-- «Ο δήμαρχος πριν 4 χρόνια είχε πει ότι θα γίνει πίσω από το στάδιο. Το έργο αυτό δεν ξεκίνησε ποτέ. Είναι κρίμα και προκαλεί λύπη η συμπεριφορά της πολιτείας».


Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ: Το οδοιπορικό συνεχίζεται στα Μέθανα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ